Leven als op een boerderij in Jubbega - Wonen&Co

Leven als op een boerderij in Jubbega

27 augustus 2014 5 min leestijd Geen reacties

Zowel binnen als buiten waan je je in landelijke sferen bij de familie De Haan in Jubbega. Rondom het huis ligt een schitterende tuin waar het geluid en de geur van de koeien van de buurman direct aan het boerderijleven doen denken.

De keukentafel, van verweerd ogend donkergrijs hout, is de plek waar het gezin De Haan het vaakst samenkomt. De drie heerlijke stoffen stoelen aan de ene zijde en een houten bank aan de andere zijde vormen de ideale zitplek om met elkaar de dag door te nemen, lekker te eten of in de winter te genieten van de warmte van de houtkachel. Door het houten puntdak, netjes in whitewash afgewerkt, is het net of ze in een echte boerderij wonen.

,,Dit was vroeger ook een kleine stal”, vertelt Henk, in het dagelijks leven schilder binnen zijn eigen schildersbedrijf. ,,Toen het huis in de jaren dertig werd gebouwd, hadden ze hier een paar koeien staan.” De tuin bood daar voldoende ruimte voor: met 1800 vierkante meter rondom het huis zit er heel wat maaiwerk in. Vanuit de keuken kun je van drie kanten de tuin in kijken. Er staat ook een lekkere stoel en er hangt een tv: het is echt een leefkeuken geworden.

,,Ja, de keuken, daar werden we meteen verliefd op”, zegt Aleta. ,,Ik kom hier uit de buurt en vroeger, als kind, fietste ik al wel eens langs het huis en vond ik het altijd een mooi plekje. Hiervoor hebben we tien jaar in Gorredijk gewoond en toen hoorden we dat dit te koop stond. Nou, wíj waren meteen verkocht.”

Rechterhanden

Gelukkig waren ze qua kluswerk al wat gewend door hun oude woning in Gorredijk, want er moest nog flink wat verbouwd worden aan het idyllische plekje in Jubbega. ,,Van de huidige woonkamer was er een deel slaapkamer, maar daar werd het allemaal zo klein en hokkerig van. De slaapkamer hebben we dus bij de woonkamer getrokken. Van wat voorheen de garage was, hebben we toen onze slaapkamer gemaakt”, vertelt Aleta. ,,Inmiddels slapen we alweer ergens anders, namelijk boven, net als Ylse. Het is niet zo groot maar als slaapkamer is het prima. De oude garage is nu een soort studeerkamer en Ylse is net begonnen met gitaarles. Ze speelt en zingt daar graag.”

Aleta is degene die de inrichting voor haar rekening neemt. Ze heeft daar gevoel voor en ze is niet bang de handen uit de mouwen te steken: net als Henk heeft ze twee rechterhanden en is ze dol op meubels restylen. Een hobby die haar inmiddels een eigen winkel heeft opgeleverd. ,,Ik werk parttime bij een verzekeraar in Leeuwarden, maar de andere dagen ben ik met de winkel bezig. Eerst was het alleen een webshop en later had ik in de voormalige garage een winkeltje aan huis. Toen kreeg ik in januari dit jaar de kans om verderop in het dorp echt iets zelf te beginnen.”

De keukenkastjes hebben al meerdere kleuren gehad

Aleta knapte ook in huis haar meubels op en verfde ze, vooral met krijtverf, in wit-, grijs- en bruintinten. ,,Ik houd van die landelijke, warme sfeer. Ik ben altijd bezig geweest in huis. De keukenkastjes hebben inmiddels alweer meerdere kleuren gehad. Maar nu kan ik in de winkel al mijn creativiteit kwijt. Dat is prettig, dat geeft thuis wat meer rust. Vrienden zeggen wel eens gekscherend: ‘goh, nu is alles thuis zo goed als klaar, wanneer gaan jullie verhuizen?’ Maar dat is niet meer nodig, ik knap gewoon in de winkel meubels op voor anderen, die ik daar weer blij mee maak. Wij gaan hier voorlopig niet meer weg.”

Zo’n winkel heeft stiekem ook zijn voordelen voor thuis. ,,De tafels en kasten die ik restyle, vind ik op Marktplaats of krijg ik soms van bekenden. Je bouwt een netwerk op, op die manier. En soms zit er zo iets moois tussen, dat ik de verleiding niet kan weerstaan en zelf een meubel houd. Dan gaat er weer iets anders weg.” Aleta wijst in de woonkamer op een soort grutterskast met allerlei laatjes én met openslaande deuren ervoor. ,,Heb jij ooit zo’n kast gezien? Ik vond hem zo uniek, ik moest hem wel houden.”

Zo krijgt het huis nog geregeld een kleine metamorfose, al blijft de basis hetzelfde. ,,Ik heb altijd al van rustige, landelijke kleuren gehouden. Ik vind het ook leuk om dat aan mensen te laten zien. Meestal denken mensen: we verven de muren veilig wit en zetten er witte kasten in. Maar je moet eens kijken wat voor warm effect het geeft als je bijvoorbeeld grijze krijtverf op de muren smeert, en er een gekleurde kast tegenaan zet.”

Het huis krijgt nog geregeld een kleine metamorfose

Sommige meubels gaan echter de deur niet meer uit. ,,We hebben een paar kasten, die gaan al zo lang met ons mee, die komen nog uit Gorredijk of eerder. Die kan ik niet weg doen, ze hebben echt emotionele waarde. Maar dat hoeft niet te betekenen dat ze altijd hetzelfde er uit zien. Er gaat regelmatig een likje verf over.”

Vogelkooi

En Henk en Ylse, hebben die nog wat in te brengen? ,,We hebben gelukkig wel dezelfde smaak, altijd al gehad. Ik houd ook wel van landelijk. Aleta doet het meeste, maar als er grote projecten zijn, dan ga ik altijd mee. Het is mooi dat een bank er goed uitziet, maar hij moet ook lekker zitten. Anders dan komt hij er echt niet in”, aldus Henk. Zo was ook de houtkachel aan de muur in de keuken zijn idee. ,,Je zit hier aan tafel, dus het is veel praktischer om de warmte dan ook op tafelhoogte te hebben.”

Toen ze erachter kwamen dat er ook hangende kachels bestonden, was de keuze snel gemaakt. ,,Die kachel is eigenlijk een vogelkooi”, zegt Ylse geheimzinnig. ,,Er is al drie of vier keer een musje in de schoorsteen terecht gekomen”, legt Henk uit. ,,Die viel dan naar beneden en dan hoor je een hoop getsjilp. Ik moest ze telkens vangen en weer naar buiten zetten.”

Ylses eigen kamer is grotendeels door haar moeder ingericht. ,,Ik heb er ook niet zoveel verstand van”, verontschuldigt Ylse zich. Maar zelf denkt ze toch mee. ,,Het was een beetje een zeekamer, maar ik wilde er graag wat meer roze in. Toen we laatst op Texel waren, was daar een leuk winkeltje met allemaal van zulke spulletjes in de zeestijl. Daar hebben we samen van alles gekocht en nu is het een mooie combinatie geworden.”

Inderdaad, met roze kussens en accessoires met schelpjes heeft Ylse nu een romantische meidenkamer. En is Aleta ook tevreden.


 

WIE Henk (46), Aleta (44) en Ylse (14) de Haan, hond Syl en kat Milou.
WAAR Jarendertigwoning met grote tuin in Jubbega.
HUIS gebouwd in 1934 of 1935.
WONEN HIER sinds 2005.
FAVORIETE PLEK Met zijn allen aan de keukentafel.
LAATST GEKOCHT Kast in de woonkamer.
LAATST GEDAAN De verbouwing van de woonkamer was de laatste grote klus, verder wat schilderwerk.
FAVORIETE WINKEL Alle nieuwe spullen in huis zijn eigenlijk opgeknapte tweedehands meubelen, die van de kringloop of Marktplaats komen.
INSPIRATIE Van blogs en van woonbladen, vooral Wonen Landelijke Stijl is momenteel favoriet.
WOONWENS De badkamer opknappen.
WEBSITEwww.ushususthus.nl


TEKST MIRANDA TEN WOLDE
FOTO’S NIELS WESTRA

Geen reacties

Laat een reactie achter

×