BUITENLEVEN | Makkelijke planten voor maximaal tuinplezier

Waarom zou je het jezelf moeilijk maken en kiezen voor lastige planten met een ingewikkelde gebruiksaanwijzing, terwijl er zoveel makkelijke alternatieven zijn? Wie maximaal plezier wil oogsten, kan beter voor gemakkelijk kiezen. Brian Kabbes, milieuvriendelijk kweker, vertelt ons waarom.

Groen in al haar gedaantes heeft al vele jaren mijn interesse, al moet ik er eerlijkheidshalve bij zeggen dat ik niet echt een fanatiek tuinier ben. Ik kan, zowel beroepsmatig als voor de lol, elke dag bezig zijn met groen, maar ik merk dat ik weinig geduld heb met planten die kapsones hebben en hele ingewikkelde eisen stellen.

Voor mij geen gedoe met kuiltjes gevuld met turfmolm of juist met klei om het eigenwijze plantjes optimaal naar de zin te maken. Ook hou ik niet van woekeraars, planten die je moet aanbinden omdat ze anders omvallen of van zwakke broeders je elke dag bemoedigend moet toespreken omdat ze anders al snel de levenslust verliezen. Ik hou van makkelijk.

Planten die zich bij mij thuis willen voelen, hebben zich maar aan te passen. Anders zullen ze al snel naar de composthoop worden verbannen. Wellicht wat rigoureus, maar door de jaren heen heb ik daardoor wel geleerd welke planten zich met recht gemakkelijke tuinplanten mogen noemen. Vanzelfsprekend staat het een ieder vrij om lastige planten te kweken, maar bedenk wel dat een dergelijke keuze wel een prijs heeft. Zo zal de voldoening groot zijn wanneer de blauwe papaver of die bijzondere showaurikel bloeit, maar de kans dát ze ooit zullen bloeien is klein.

Realistisch bekeken is met dergelijke soorten de kans op een deceptie vele malen groter dan het te verwachten plezier van uitbundig succes. De kans bestaat dat je na herhaaldelijke teleurstellingen de moed wat gaat verliezen of je lol begint te tanen. Maar hoe weet je nu of een plant gemakkelijk in de omgang is, of juist heel veel noten op haar zang heeft?

Van elke betrouwbare kweker of andere plantenvakman (m/v) mag je degelijk en eerlijk advies verwachten, al is het uiteindelijke succes ook afhankelijk van de plaatselijke omstandigheden in je tuin. Zelfs door vaklui aanbevolen planten willen daardoor wel eens tegenvallen, zij kunnen immers niet in je tuin kijken. Dat kun je zelf wel, en dat kun je in één moeite door ook doen bij de buren. Je mag gevoegelijk aannemen dat de planten die het bij de buren schitterend doen, ook in jouw tuin volop zullen presteren.

Natuurlijk kun je zelf door schade en schande het wiel willen uitvinden, maar je kunt ook handig gebruik maken van de opgedane ervaringen van anderen. Het grote voordeel daarvan is dat de kans op succes enorm zal stijgen. Planten die prachtig gedijen bij de buren kun je zelf ook in je tuin aanplanten, alles waarvan de levenslust aanzienlijk minder enthousiast is kun je maar beter vergeten. Bij mij in de buurt floreren de Phloxen, excelleren de Ereprijzen en presteren de Primula’s, geen wonder dat ze het in mijn tuin ook zo goed doen!

Dit artikel is geschreven door Brian Kabbes, noordelijk kweker van botanische rariteiten.