Wandkast Woody, Hay, wandmeubel, design

De comeback van de open wandkast

‘Vroeger’ heeft een enorme aantrekkingskracht op het interieur van nu. Bleef het eerst nog bij goede sier maken op Instagram met goed gekozen vintage vondsten, nu is het verleden een complete trend. Vloerbedekking mag weer, net als behang met flinke prints én de open wandkast is weer helemaal terug.

Wie tegen alle trends in hield van een beetje decoratieve vormgeving, ging jarenlang gebukt onder de minimalistische woonstijl die door hippe Scandinavische woonmerken zo populair werd gemaakt. Strakke, schone, witte wanden en hout op de vloer – of een op hout lijkend laminaatje – vormden de basis, waaraan hooguit een paar pastelkleurige frivoliteiten werden toegevoegd. Tegenwoordig mag het in huis allemaal wel wat eclectischer: een moeilijk woord voor ‘een gezellige, rommelige mix’. De accessoires en decoratievoorwerpen zijn weer in de mode geraakt. 

Podium

Al die spulletjes moeten ook een podium krijgen. Een goede plek om te worden tentoongesteld. En daarvoor bieden de kleine wandschapjes zoals die bijvoorbeeld door de Bouroullec-broers voor het Zwitserse merk Vitra werden ontworpen en zoals we ze bij de Scandinavische designmerken terugvinden, lang niet voldoende ruimte. En dus is de grote wandkast inmiddels ook begonnen aan een heuse comeback. Zonder deurtjes. Alles mag in het zicht.

Deze trend werd misschien nog wel het beste geïllustreerd door interieurblogster en styliste Vosgesparis die op uitnodiging van de Keulse meubelbeurs IMM afgelopen januari een trendruimte mocht inrichten. De ruimte was – met dank aan het gebruik van planten en een heuse seventiesbank – verrassend kleurrijk voor iemand die als werkmotto ‘Minimum Colour, maximum style’ had.

In haar interieurontwerp was ook een opvallende plek voor de kast Linux van Matthias Sanktjohanser. Deze open minimalistische kast bestaat uit houten planken en aluminium staanders. Bijzonder is dat de positie en de dikte van de staanders aan het toeval wordt overgelaten (uiteraard binnen een aantal kaders) zodat elke kast uniek is.

Kast Linux van Matthias Sanktjohanser

 Transparantie

Ook bij het Nederlandse Odesi zien we een bijzondere open kast. Ontwerpster Mariska Jagt ontwierp die omdat ze zich verbaast over de vrolijke en intieme verhalen die we zo gemakkelijk via sociale media met de wereld delen. Die transparantie en openheid heeft ze geprobeerd te vertalen naar een kast waarin je al je mooie spullen kunt delen met de wereld.

Kast Stack van Mariska Jagt voor Odesi

Hoe populair de open kasten inmiddels zijn geworden, hebben ze ook ontdekt bij het Deense Hay. De designstudio van het merk had de Woody oorspronkelijk ontworpen voor gebruik in de eigen winkels om hun spullen op tentoon te stellen. De vraag naar de kast werd echter zo groot dat ze deze inmiddels op de markt hebben gebracht. Woody is verkrijgbaar in verschillende maten, maar het is geen modulair systeem.

Kast Woody van het merk Hay. Het vloerkleed is ook van Hay.

Ook bij Lundia herkennen ze zich in de vernieuwde belangstelling voor de open wandkast. Het bekendste kastenmerk van Nederland merkt dat het originele ontwerp uit 1949 van Harald Endqvist weer helemaal in de belangstelling staat.

Kastensysteem Lundia Original bestaat al sinds 1949

Inmiddels zijn er tientallen verschillende open kasten op de markt gebracht. Maar wie er nog niet aan wil, of voor wie zo’n open kast maar een rommelig aangezicht heeft, is er een mooie oplossing van Design on Stock: wandelement Mason. Fredrik Roijé tekende voor het ontwerp dat naar smaak kan worden uitgebreid. Met andere woorden: daarbij bepaal je zelf hoe eclectisch het aangezicht van je wand is.

Wandelement Mason voor Designstock

TEKST COR-PETER PASMA