Bouwkundige keuring: kritische blik op het nieuwe huis - Wonen&Co

Bouwkundige keuring: kritische blik op het nieuwe huis

16 oktober 2014 4 min leestijd

De zoektocht naar een potentieel nieuw huis is leuk, maar intensief. Om te voorkomen dat je bouwkundige mankementen over het hoofd ziet kun je een expert meenemen. Maar hoe pak je dat aan en wat doet zo iemand eigenlijk?

Bezichtiging

Bij het bezichtigen van een huis komt er heel wat op je af. Je moet in korte tijd – terwijl de makelaar je op de vingers zit te kijken – beoordelen of de locatie goed is, je het huis überhaupt mooi vindt, er genoeg kamers zijn, de keuken en badkamer ermee door kunnen, de boel een schilderbeurt nodig heeft binnen en buiten en noem maar op.

Dan hebben we het nog niet eens over de bouwkundige staat van het huis. Iedereen kent wel iemand die na aankoop van een huis, dat er op het eerste gezicht prima uitzag, werd verrast door compleet verrotte vloeren, lekkende dakbedekking, asbest, kozijnen met houtrot erin of een ouderwets zooitje in de meterkast met te weinig groepen. Maar ja, hoe moet je dat allemaal ook weten? We zijn nu eenmaal niet allemaal even technisch en bouwkundig onderlegd.

Kennis

Natuurlijk kun je een handig familielid of bevriende technische kennis meenemen tijdens de tweede of derde bezichtiging. Die zien vast meer en kijken kritischer omdat zij niet degene die verliefd zijn geworden op het huis. Maar weten ze ook in te schatten hoe hoog eventuele herstelkosten zijn? En wat er op korte en zelfs lange termijn nog aan zit te komen qua onderhoud? Bovendien: hoe ver ga je en durf je op het dak te klimmen en de kruipruimte te bezoeken? En hoe beoordeel je of een scheur in een muur kwaad kan of slechts oppervlakkig is?

Zekerheid

Wie zichzelf niet vertrouwt (en het huis ook niet) kan een bouwkundig inspecteur in de arm nemen. Uiteraard is zoiets niet verplicht, maar het geeft wel meer zekerheid en het helpt bij het nemen van een beslissing over de koop en het bepalen van een bod. Vooral bij de aankoop van oude woningen is een bouwkundige keuring aan te raden, want gebreken in een ouder huis worden vaak niet gezien als een verborgen gebrek en dus hoeft de verkoper ze niet te herstellen. Als alles is gecheckt en vastgelegd, ontstaat na de overdracht geen discussie meer.

De bouwkundige gaat samen met de potentiële kopers naar het huis om het van top tot teen te keuren en ter plekke vragen te beantwoorden en verduidelijking te geven. Direct na de rondgang door en rond de woning geeft de inspecteur (zonder dat de makelaar erbij is) zijn algemene bevindingen. In veel gevallen ontvang je vervolgens binnen een paar dagen een uitgebreid rapport waarin elk onderdeel van het huis wordt besproken, met foto’s en omschrijving van de gebreken.

Korte en lange termijn

Belangrijk onderdeel is een overzicht met directe onderhoudskosten, problemen op de korte termijn en hetgeen er op den duur aan zit te komen aan herstel of onderhoud. In sommige gevallen zal de bouwkundig inspecteur aanraden om ook nog andere deskundigen in te huren. Bijvoorbeeld als er onzekerheid is over de staat van de fundering van het huis. Zo’n rapport is niet alleen prettig na aankoop van het huis, zodat je meteen de grote dingen aan kunt pakken, het is in veel gevallen ook nog een prima troef tijdens de onderhandelingen.

Een bouwkundig rapport geeft duidelijkheid over eventuele toekomstige onderhoudskosten

De kosten van zo’n aankoopkeuring zijn in veel gevallen afhankelijk van de grootte van het huis. Sommige huizenverkopers laten zelf een verkoopkeuring uitvoeren. Dit kan hen helpen bij een snellere verkoop. De onderhandelingen over de verkoopprijs lopen er sneller door, want het rapport geeft jou als koper duidelijkheid over eventuele toekomstige onderhoudskosten. Als het goed is, heeft de verkopende partij de verkoopprijs er meteen op gebaseerd.

Scan via redactie Wonen & co. WONEN-WEEK 38-BOUWKEURING

Wanneer?

Al voordat de onderhandelingen beginnen, kun je een bouwkundige keuring laten uitvoeren. Dit is wel een risico, omdat je het huis misschien helemaal niet koopt, bijvoorbeeld omdat iemand een hoger bod doet. Of spreek af dat de keuring wordt gedaan voor het verstrijken van de wettelijke bedenktijd.

Een andere optie is dat de bouwtechnische keuring binnen tien dagen na het verstrijken van de wettelijke bedenktijd wordt uitgevoerd. In dat geval kan de overeenkomst worden ontbonden als het herstel van constructieve gebreken of achterstallig onderhoud een bepaald vooraf afgesproken bedrag overschrijdt. Ook bij nieuwbouwwoningen kan het nuttig zijn een keuring uit te laten voeren.

Tip: laat ook een bouwtechnische keuring uitvoeren als je een nieuwbouwhuis koopt

Kies een keurder

Kies een onafhankelijke bouwkundige voor het uitvoeren van de keuring. Vergelijk de diverse aanbieders op www.bouwkeuringvergelijk.nl. Op deze website geven particulieren een oordeel over de bouwkundige die zij hebben ingehuurd. Voor het krijgen van de Nationale Hypotheek Garantie is het soms noodzakelijk een bouwtechnisch onderzoek uit te voeren volgens de richtlijnen van de NHG (Nationale Hypotheek Garantie) dus let daarop bij het kiezen van een bouwkundig inspecteur. Ook de Vereniging Eigen Huis verricht onafhankelijke bouwkundige keuringen voor haar leden. Het is ook mogelijk om de keuring via een aankoopmakelaar te regelen.

 

×