INSPIRATIE | Het nieuwe koken: de voordelen van inductie - Wonen&Co

INSPIRATIE | Het nieuwe koken: de voordelen van inductie

11 december 2020 0 min leestijd Geen reacties

Ben jij een type die zijn handen niet omdraait voor de bereiding van een vijf gangen-diner, of ben je bij voorkeur zo weinig mogelijk in de keuken te vinden? Wat voor soort kok je ook bent, door te koken op inductie wordt het bereiden van gerechten makkelijker, leuker en het gaat nog sneller ook. Inductie lijkt de slag in de keuken te winnen. Tijd voor een nadere kennismaking. En koken op inductie? Dat doe je in stijl (in samenwerking met Koken & Wonen).

Koken op inductie is volgens velen het ideale alternatief voor koken op gas. Het is weliswaar een tikje duurder in de aanschaf, maar doordat de prijs van gas alleen maar stijgt, is de slotsom in het voordeel van inductie. De overheid heeft 2050 benoemd als het jaar waarin de energievoorziening volledig duurzaam moet zijn. Maar waarom niet nu beginnen? Dat moeten meer mensen hebben gedacht, getuige het gegeven dat al in 2018 driekwart van de verkochte inbouwkookplaten elektrisch was.

Zo werkt inductie

Koken op inductie is de meest energiezuinige manier van koken. De inductiekookplaat maakt contact met de pan door magnetische velden. De plaat wordt geactiveerd op het moment dat de pan hierop plaatsneemt. In tegenstelling tot gas wordt de kookplaat zelf niet warm, maar verwarmt ‘ie puur de pan. Hierdoor verlies je geen warmte, en dus energie. De inductieplaat koelt snel af in vergelijking met een keramische variant, daarmee is koken op inductie bovendien een stuk veiliger.

Misschien wel de grootste winst van koken op inductie is de snelheid. Dit moet ongeduldige koks aanspreken, want omdat pannen alle energie opnemen worden deze ook sneller warm. Dit stipt meteen een belangrijk punt aan: als je gaat koken op inductie, zorg dan voor pannen die de hitte aan kunnen. Uiteraard wil je geen kromgetrokken pannen die niet meer goed aansluiten op het bodemoppervlakte en wellicht zelfs de inductieplaat beschadigen.

Stijlvolle voordelen

Snel, veilig en zuinig: zomaar wat voordelen van inductie op een rijtje. Dat is echter niet alles. Koken op inductie doe je namelijk in stijl, want alleen techniek verkoopt niet. Wonen&Co zet de ‘mooie voordelen’ op een rijtje.

.

1. Snel schoon te maken

Eerlijk is eerlijk, het gasfornuis schoonmaken is een huishoudelijke klus die we liever kwijt zijn dan rijk. Dat kunnen we van de inductieplaat niet zeggen. Je hebt nodig: een vaatdoek in een warm sopje, vervolgens neem je ‘m af met de theedoek et voilà: de kookplaat is schoon. Geen vervelende hoekjes of gaatjes te bekennen.

2. Praktisch en stijlvol

Heb je het over ‘mooi’: een inductieplaat past naadloos in een moderne keuken. Heb je het over handig én mooi: sommige kookplaten worden geleverd inclusief geïntegreerde afzuiging. Hiermee zeg je de traditionele afzuigkap vaarwel.

3. Pannen

Wie zegt dat pannen alleen maar praktisch moeten zijn? In de moderne woonkeuken misstaat een mooie pan niet als interieuritem. De beroemde Britse architect Jown Pawson heeft dezelfde mening, en dus lanceerde ‘ie een nieuwe pannenset in samenwerking met Demeyere.

Dit brengt ons meteen op de grootste misvatting van inductie: je kunt je complete garderobe aan pannen weggooien. Dat is echter lang niet altijd het geval. Startpunt is het doorkammen van je huidige pannenset. Houd daarvoor een magneetje tegen de onderkant aan. Blijft ‘ie plakken, dan betekent dat dat door de magnetische bodem de inductieplaat in werking gaat. Hiermee hebben we ook een online fabeltje te pakken, het is namelijk niet zo dat dit automatisch betekent dat de pan geschikt is voor inductie.

Pannen waarmee je altijd goed zit zijn de varianten met een vormvaste/thermische bodem. Die kunnen uitwisselbaar op iedere warmtebron worden gebruikt. Dit zijn onder meer de eerdergenoemde pannen uit het hogere segment van Demeyere. Een goede tip is eveneens de pannen van Fissler. Je herkent pannen die geschikt zijn voor inductie aan het spoeltje (de spiraalvorm).

De gevleugelde uitspraak ‘goedkoop is duurkoop’ gaat vaak op voor inductiegeschikte pannen. Net als de inductieplaat, betalen ook goede pannen zich op termijn terug. De kans dat voordelige pannen vlot kromtrekken of lak aflaten is namelijk aanwezig. De kracht die uit een inductieplaat komt is groot, met de aanschaf van de pannen is het zaak om dit niet te onderschatten. Bijkomend voordeel van kwalitatief goede pannen: je kunt hiermee optimaal gebruik maken van de booster- en powerknoppen van de inductieplaat.

Test je pannen

Twijfel je over de kwaliteit van je pannen? Dan tippen we graag een mooi initiatief. Bij Koken & Wonen, de specialist waarmee dit artikel tot stand is gekomen, kun je namelijk proef koken. Ze herkennen de twijfel en dus maken ze mogelijk dat je vrijblijvend je setje pannen meeneemt om deze vervolgens op de inductieplaat aldaar te testen. Wel zo prettig, het team van Koken&Wonen schakelt desgewenst bij met raad en daad. Samen kijk je wat vervangen moet worden. Laat vervolgens het inductieavontuur beginnen, en zet dat heerlijke 5-gangendiner óf ‘gewoon’ het eenpansgerecht maar op tafel.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Koken & Wonen.
Selectie foto’s: Demeyere, via Koken & Wonen

Geen reacties

Laat een reactie achter

×