KLUSSEN | Waarom je beter voor duurzame verf kunt kiezen - Wonen&Co
klussen, verf, duurzame verf, muur verven, duurzaam

KLUSSEN | Waarom je beter voor duurzame verf kunt kiezen

18 juli 2019 3 min leestijd Geen reacties

Misschien ben je al bewust bezig met het kopen van duurzame kleding of probeer je een steentje bij te dragen aan een beter milieu door biologisch te eten. Maar wist je dat je in het kiezen van verf ook een duurzame keuze kunt maken? Interieurontwerper Aukje van Stedsk legt je dit graag uit.

‘Gewone’ verf is schadelijk

De meeste verfsoorten die je kunt vinden in de bouwmarkt zijn niet goed voor het milieu en niet goed voor de mens. Maar waarom is dat? Dit komt voornamelijk door de stoffen die gebruikt worden om de verf te kunnen maken zoals bindmiddelen, oplos- en verdunningsmiddelen, pigmenten en vul- en hulpstoffen. Deze zijn schadelijk voor onze gezondheid en voor het milieu.

Een gemiddelde pot verf bestaat maar liefst uit 20 tot 60 verschillende chemische stoffen! Deze schadelijke stoffen, vooral het oplosmiddel dat ervoor zorgt dat de verf vloeibaar is en snel droogt, komen vrij bij het gebruik van de verf. Met het open zetten van ramen of deuren voorkom je helaas niet dat je deze stoffen inademt. Zelfs nadat de verf droog is, blijven deze stoffen nog een tijd in de lucht hangen.

De gevolgen kunnen best heftig zijn, zo is te lezen op de website waarzitwatinin.nl. Symptomen als misselijkheid, duizeligheid, eczeem, huidirritatie, allergieën of de schildersziekte kunnen voorkomen. Gelukkig gebeurt dit niet snel bij iemand die af en toe een muurtje schildert, maar het geeft wel aan dat de stoffen in verf niet goed zijn voor onze gezondheid. (bron; waarzitwatin.nl)

Waarom is duurzame verf beter?

Bron: little greene

Gelukkig is het niet meer nodig om jezelf en je gezin bloot te stellen aan die chemische stoffen. Duurzame verf wordt namelijk gemaakt van natuurlijke grondstoffen en pigmenten welke goed afbreekbaar zijn en niet schadelijk zijn om in te ademen. Je kunt er dus onbezorgd een kinderkamer mee verven. Ook het productieproces, het verpakkingsmateriaal en het vervoer worden meestal duurzamer aangepakt dan bij de reguliere merken. Het duurzame merk Fairf bezorgt bijvoorbeeld zijn verf via de Fietskoerier, hoe groen wil je het hebben? Nog een bijkomend voordeel van duurzame verf is dat de kwaliteit ook nog eens hoger is dan die van andere verf.

Duurzame verf is in opkomst

Bron: little greene

Duurzame verfmerken zijn helemaal trendy. Ze komen geregeld met nieuwe trendkleuren en het aanbod wordt steeds groter. Steeds meer particulieren en professionele schildersbedrijven gaan ook over op duurzaam. En misschien gebruik je zelf al onbewust betere verf zoals die van Farrow & Ball of van Little Greene, alleen al omdat de kleuren zo mooi zijn.

Met welke merken kun je onbezorgd verven?

Bron: fairf

Naast die Engelse merken Farrow & Ball en Little Greene kun je dus ook terecht bij het Nederlandse merk Fairf met een collectie van 100 verschillende kleuren lak- en muurverf op waterbasis. En mocht je jouw favoriete kleur niet kunnen vinden bij één van deze duurzame merken, dan heeft Fairf voor jou de oplossing. Met Any Colour van Fairf kun je bijna elk gewenste kleurcode (ook van de bouwmarkt) laten mengen in verantwoorde verf op waterbasis. Geen reden meer om niet voor duurzame verf te gaan!

Gelukkig zijn er ook steeds meer ‘reguliere’ verfmerken die een duurzame verflijn ontwikkelen of welke geleidelijk over stappen naar een meer verantwoord productieproces en product.

Check je verf

Bron: farrow & ball

Wil je controleren of je verf veilig is? Let dan op keurmerken zoals het EU Ecolabel, het Nature-plus of het Dubokeur keurmerk. Op de website van Milieu Centraal vind je een uitgebreide keurmerkenwijzer voor overige keurmerken. Verfmerken uit het buitenland kunnen soms weer andere keurmerken hebben.

Bron uitgelichte foto: farrow & ball

PRODUCTIE AUKJE RIJPMA
Aukje is styliste en heeft haar eigen styling- en interieurbedrijf STEDSK.

Ook op interieurgebied zijn er veel duurzame keuzes mogelijk, bijvoorbeeld bij de aanschaf van nieuwe meubels. Hoe dat zit? Aukje legt het uit in dit artikel over duurzaam wonen. En bekijk hier wat je kunt verduurzamen in je keuken.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×