KLUSSEN | 10 tips voor het behangen van een wand - Wonen&Co
wooninspiratie, klussen, wand, wanddecoratie, behang, behangen, diy

KLUSSEN | 10 tips voor het behangen van een wand

18 januari 2018 3 min leestijd Geen reacties

Een wand met behang is helemaal van nu. De keus is groot, zodat het het niet moeilijk is om een passend dessin uit te zoeken. Maar hoe pak je het karwei zelf aan? Ga goed voorbereid aan de slag met tips van styliste Aukje Rijpma van Stedsk.   

1. Een goede ondergrond

Zorg er als eerst voor dat de ondergrond van de te behangen wand egaal, glad en droog is. Haal oude resten behang van de muur en vul oneffenheden en gaatjes. Wanneer de wand erg vlekkerig is kun je deze het beste eerst een keer sausen voor een egale ondergrond. 

2. Temperatuur

Voor het beste resultaat behang je in een ruimte waar de temperatuur tussen de 18 á 20 graden is. Laat de ramen en deuren dicht, en de kachel uit zodat het behang goed droogt. 

wooninspiratie, klussen, wand, wanddecoratie, behang, behangen, diy
Bron: photowall.nl

3. Je behang kiezen

Realiseer je dat er verschillende soorten behang zijn, die ook op verschillende manieren moeten worden verwerkt. Vliesbehang is gebruiksvriendelijker dan de variant met een papierrug. Daarbij moet je het papier met lijm insmeren, maar bij vliesbehang moet de wand in gesmeerd. Daardoor is vliesbehang makkelijk te verschuiven.

De keuze uit dessins is tegenwoordig groot. Van behang met een marmer-look, stippen, geometrische vormen, tot een botanische print of fotobehang.

4. Benodigde rollen uitrekenen

Reken van te voren goed uit hoeveel rollen je nodig hebt. Vooral bij een behangetje met een patroon krijg je te maken met veel snijverlies. Controleer bij het kopen van de rollen of de productie- en batchnummers hetzelfde zijn. Zo weet je zeker dat de kleur van de rollen exact hetzelfde is.

5. Banen snijden

Knip van te voren banen op maat, het liefst 5 centimeter langer voor wat speling. Houd rekening met het patroon en mogelijk snijverlies. Gebruik de eerste strook als meetinstrument en knip zo de rest van de banen op de juiste maat.  

Bron: graham&brown

6. Behanglijm kiezen

Let bij het kiezen van de lijm goed op voor welk behangsoort het geschikt is en voor welke ondergrond.

7. Lijmen

Bij vliesbehang verdeel je de lijm gelijkmatig over de wand, over de breedte van iets meer dan één baan. Begin aan de raamkant en werk verder de kamer in. Plak de banen precies tegen elkaar, zonder dat ze elkaar overlappen.

Gebruik je de variant met een papierrug? Dan smeer je het papier in. Heb je een sterk absorberende of net gestucte wand? Smeer die dan eerst in met voorstrijk om te voorkomen dat het behang later van de muur valt.

8. Het plakken van de eerste baan

Start bij het raam en werk verder de kamer in. Bij een fotowand is het handiger om in het midden van de ruimte te beginnen zodat er aan beide kanten evenveel ruimte of behang overblijft.

Gebruik een waterpas of loodlijn om het behang recht te plakken. Bij een loodlijn hang je iets zwaars aan een touwtje en teken je verticaal de lijn af waar langs je het behang wilt plakken.

wooninspiratie, klussen, wand, wanddecoratie, behang, behangen, diy
Bron: puurbeleven.com

9. De volgende banen

Klaar met de eerste baan? Smeer dan weer een stuk muur in en breng de volgende strook ‘stotend’ aan. Dit houdt in dat je de banen precies tegen elkaar aanschuif zonder dat ze elkaar overlappen. Veeg met een droge en schone borstel vanuit het midden omhoog en omlaag om het behang goed te laten hechten. Doe dit niet van links naar rechts omdat er dan golven in het behang kunnen ontstaan. 

Knip het overtollige behang aan de onder- en bovenkant weg. Druk het behang in de hoek of plint om een strakke vouwlijn te maken en snij het af.

10. Herstellen van foutjes

Vliesbehang kun je lostrekken wanneer het niet goed zit. Doe dit wel snel, voordat de lijm opdroogt. Luchtbellen achter het behang kun je voorzichtig lek prikken met een speld,. Veeg het daarna met een borstel weer glad. Losse naden zijn bij te werken met een penseel met wat lijm. Mochten er lijmvlekken ontstaan dan kun je die verwijderen met een natte spons, maar dep de plek daarna wel goed droog. Lijmvlekken achteraf verwijder je met een droge doek.

TEKST AUKJE RIJPMA
Aukje is styliste en heeft haar eigen styling- en interieurbedrijf STEDSK. 

Zoek je nog een leuke behangdessin? Ga voor een trendy schilderachtig bloemenbehang, of kies een geometrisch printje met pastelkleuren. Voor de kinderkamer zochten we 5 mooie dessins uit, met onder meer prachtige illustraties van Fiep Westendorp. 

Geen reacties

Laat een reactie achter

×