KLUSSEN | Een schilderij ophangen zonder boren - Wonen&Co
schilderij, klussen, wonen&co

KLUSSEN | Een schilderij ophangen zonder boren

1 maart 2018 3 min leestijd Geen reacties

Wil je een schilderij ophangen maar liever niet in de muur boren? Er zijn genoeg goede alternatieven waar geen spijkers of schroeven aan te pas komen. Interieurontwerper Aukje Rijpma van Stedsk laat je graag een aantal slimme oplossingen zien.

Schilderijenplank

Een wandplank voor lijsten is ideaal wanneer je graag flexibel wilt decoreren met mooie schilderijen. Juist het kunnen veranderen en variëren van de inhoud maakt dat deze planken zo geliefd zijn. Je hoeft ze uiteraard niet alleen te gebruiken voor schilderijen. Ook planten, boeken en andere decoratieve accessoires komen hierop goed tot hun recht. Kies bijvoorbeeld een mooie houten plank of ga voor een strakke zwarte variant.

Op de grond neerzetten

Toch wel de makkelijkste manier om met schilderijen te decoreren is door ze  op de grond neer te zetten. Lekker nonchalant. Zet er een aantal in een groepje tegen de muur en laat ze  elkaar overlappen voor een speels effect. Dit werkt overigens alleen wanneer de lijsten verschillen van afmeting. Lijsten met dezelfde maat kun je beter naast elkaar neerzetten.

Aan het lijntje

schilderij, klussen, wonen&co
Bron: ikea

Een strakke en flexibele collage maken is met een railsysteem erg gemakkelijk. Geen gedoe meer met lijsten die niet helemaal gelijk hangen. Door de schilderijen aan koortjes te hangen kun je gemakkelijk wisselen van en spelen met de positie. Let van te voren wel goed op hoeveel lijsten je kwijt kunt aan een rails. Dit is afhankelijk van het aantal koorden en het gewicht van de schilderijen. Een compleet railpakket kun je bijvoorbeeld hier kopen. 

Ixxi

Je kunt ook kiezen voor een illustratie van Ixxi. Die bevestig je eenvoudig met een ophangstrip en plakstrips aan de wand. Dit bevestigingssysteem wordt standaard meegeleverd met een Ixxi. Je kunt een bestaande of een eigen foto of afbeelding kiezen. Een collage maken is ook mogelijk. De foto of afbeeldingen worden gedrukt op vierkante kaartjes die je middels koppelkruisjes aan elkaar vast maakt. Dit systeem is super makkelijk op te hangen en ook weer te verwijderen. Een aanrader!

Zelfklevende strips en spijkers

schilderij, klussen, wonen&co
Bron: tesa

Een andere optie is het bevestigen van schilderijen met tape. Tesa heeft hiervoor zelfklevende ‘Powerstrips’ op de markt gebracht die vooral geschikt zijn voor lichtgewicht lijstjes – die kun je bijvoorbeeld hier kopen. Naderhand kun je de strips gemakkelijk weer van de muur verwijderen.

schilderij, klussen, wonen&co

Naast de strips heeft Tesa ook klevende spijkers die je in hoogte kunt verstellen – die kun je bij deze online winkel kopen. Dit is ontzettend handig voor het ophangen van schilderijen aan de wand. Zo heb je geen scheef hangende lijsten meer. Ook deze ‘spijkers’ zijn gemakkelijk te verwijderen. Let wel goed op voor welke ondergrond en gewicht de producten van Tesa geschikt zijn.

PRODUCTIE AUKJE RIJPMA
Aukje is interieurontwerper en heeft haar eigen styling- en interieurbedrijf STEDSK.

Behangcirkels, magneetpanelen, wandkleden, verticale tuinen: er zijn nog veel meer opties voor wanddecoratie. In dit artikel vind je de mooiste items om een kale muur mee op te fleuren. Ook leuk voor aan de wand: een krans van droogbloemen. Bekijk in dit artikel hoe je zo’n krans zelf kunt maken.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×