KLUSSEN | Muur verven? Pak er een kompas bij - Wonen&Co
klussen, muur verven, hoe muur verven, muur verven kleur, muur schilderen

KLUSSEN | Muur verven? Pak er een kompas bij

5 augustus 2019 4 min leestijd Geen reacties

Zin om die saaie muur een verfje te geven? Kijk goed naar de ligging van de kamer. Noord, zuid, oost, west: elke windrichting vraagt om een ander kleurtje, weet interieurblogger Marlous Snijder. Ze leert ons verven aan de hand van de zonligging.

Jaren geleden woonde ik met mijn vriend in een appartement op het noorden. Het was een overbruggingswoning, maar we zaten er fantastisch. We gingen er wonen onder een gunstig gesternte. Zo heetten onze buren Van Harte en het werd die zomer warm, zo niet heet. Maar ons noordelijk gelegen appartementje bleef lekker koel. Zó koel, dat bezoek dacht dat we airconditioning hadden.

In de tuin stond een hortensia zo groot als een ruimteschip. Die had het geweldig naar zijn zin in die tuin waar de zon amper kwam. Ik praat niet vaak met planten, maar veel medestanders in mijn afkeer van hitte heb ik in dit land van wisselvallige zomers niet. Vandaar dat ik regelmatig naar die hortensia keek en dan hardop zei: ‘Jij en ik, hortensia, wij snappen elkaar’.

Dat onze lampen die hele zomer ook overdag binnen brandden, kon de pret niet drukken. Voordat de wintertijd zijn intrede zou doen en het in huis écht aardedonker zou worden, zouden we de woning alweer verlaten. En anders had ik altijd nog mijn licht- en kleurkennis uit de kast kunnen trekken om een op de loer liggende winterdepressie te voorkomen.

Het licht neutraliseren met kleur

Want als er iets is dat de sfeer van een ruimte beïnvloedt, dan is het wel het daglicht dat er binnenvalt, afhankelijk van de windrichting waarop de kamer gesitueerd is. Dat licht kan kil zijn, of juist uitgesproken warm. Je kunt het effect dat dit licht geeft bestendigen of neutraliseren door een of meerdere muren van een ruimte een kleur te geven.

Illustratie: Mark Reijntjes

Kies per windstreek een wittint

Ook als u vlekken in uw nek krijgt bij de gedachte aan kleur op de muur, loont het om door te lezen. Wit is namelijk niet alleen het poldermodel onder de kleuren en dus een prima alternatief, het is ook in verschillende tinten verkrijgbaar. Kies daarom per windstreek voor wit waar een pietseltje kleur doorheen is gemengd. Dit geeft hetzelfde (maar zeer subtiele) effect. Weet je niet goed welke wittint je moet hebben? Lees hier alle tips & tricks over het kiezen van de juiste wittint.

,,Wit is in verschillende tinten verkrijgbaar”

Denk ook na over de functie van een ruimte. Wordt het een slaapkamer? Die wil je qua sfeer waarschijnlijk kalm houden, waar je in een werk- of kinderkamer misschien juist liever gaat voor opwekkende kleuren. Of, als de (klein)kinderen heel druk zijn, juist niet.

Accentkleur toepassen

Foto unsplash/josesoriano

Vind je alle muren in een ruimte schilderen te heftig? Verf dan één muur en houd de rest van de kamer wit. Als je een donkere accentkleur wilt gebruiken, is het aan te raden om hiervoor een muur te kiezen die tegenover een raampartij ligt. Muren waarop weinig of geen licht valt, ogen vanzelfsprekend donkerder. Je frist ze op met een lichte accentkleur. Dit is ook een handige vuistregel als een kamer op meerdere windstreken gesitueerd ligt.

Wist je dat je een muur op veel verschillende manieren een accentkleur kunt geven? Zo zou je zelfs het plafond kunnen schilderen! In dit artikel staan alle mogelijkheden op een rij.

Licht uit het noorden

Noordelijk licht is kilblauw. Kleuren met een blauwe, grijze of groene ondertoon versterken dit licht, wat een ruimte grauw doet aanvoelen. Warme kleuren als roest- en rode tinten, zachtroze, bruin of paars zijn in zo’n ruimte een betere keuze. Als je dat wat te ver gaat: geel of (romig) wit zijn in deze kamer ook altijd goed.

Licht uit het oosten

Gedurende de dag verandert licht uit het oosten het meest drastisch. Hierin werken pastels goed. Waarom pastels? Deze hebben de neiging licht te reflecteren. Omdat de zon tegen de middag van deze ruimte wegdraait, zal het in de middag donkerder zijn. En dan is dat reflecterende effect broodnodig om de kamer toch licht te doen ogen. Waar je op het noorden blauw en groen wilt vermijden, kun je ze hier juist prima toepassen. Omdat dit licht dus het kalme, vriendelijke neefje van het noorderlicht is.

Licht uit het westen

Licht uit het westen is iets bijzonders. Zodra het aan het eind van de dag onder een schuine hoek binnenvalt, lijkt dit licht bijna goudkleurig te zijn. Dit zorgt voor een sterk reflecterend effect op de muren waarop het licht valt. Pastelgrijs, roze of wit met bijvoorbeeld een subtiele, roze ondertoon, zijn hier het mooist. Pas op met felle kleuren, zoals knalgeel, -blauw of fuchsia. Ze kunnen door diezelfde reflectie visueel te enerverend worden.

Licht uit het zuiden

Licht uit het zuiden heeft een warme (of gele) gloed. Daarom kun je in deze ruimte wél goed met blauwtinten aan de slag. Blauw of groen zijn in dit geval letterlijk een tegenhanger van het warme licht. Ze geven de ruimte een luchtige(r) sfeer. Rode tinten versterken de warme kleur van het licht.

TEKST MARLOUS SNIJDER
FOTO’S UNSPLASH/SHUTTERSTOCK

Ga je na het lezen van dit artikel aan de slag met een muur verven? Ga dan voor duurzame verf! Lees in dit artikel waarom dit zoveel beter én gezonder is. Ben je op zoek naar een warme tint voor in huis? Bekijk hier hoe je de Flexa kleur van het jaar ‘Spiced Honey’ kunt toepassen. Liever een kloddertje roze in huis? Bekijk hier de mooiste roze interieurs en lees onze styling tips.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×