KLUSSEN | Hier moet je rekening mee houden als je een woning laat bouwen - Wonen&Co
klussen, nieuwbouw, nieuwbouwwoning, wonen&co

KLUSSEN | Hier moet je rekening mee houden als je een woning laat bouwen

22 november 2018 4 min leestijd Geen reacties

Een woning laten bouwen is een erg leuk proces, maar het kan je flink bezig houden. Welke tegels kies je? Waar komen de stopcontacten? Welke klussen ga je zelf oppakken en welke laat je doen? En waar moet je nog meer op letten? Interieurontwerper Aukje van Stedsk geeft handige tips!

Indeling

Niet altijd is de standaard indeling van een huis, de meest praktische indeling van de ruimte. Puzzel zelf met de ruimte om te kijken of deze indeling voor jou werkt, of dat er met de muren, deuren en ramen geschoven moet worden. Let dan wel op de volgende punten;

 • Draaien de deuren de goede kant op?
 • Is er op de slaapkamers voldoende ruimte achter de deur om een kast te plaatsen? Hiervoor heb je minimaal 60 centimeter diepte nodig.
 • Zitten de ramen op de goede hoogte? Bijvoorbeeld in de keuken boven het aanrechtblad?
 • Zijn er voldoende rechte muren om een kast tegen te plaatsen?
 • Zijn de ruimtes in evenwicht? Het is zonde om een hele ruime eethoek te hebben terwijl je woonkamer erg krap is.
 • Heb je voldoende ruimte per kamer om alle meubels er in kwijt te kunnen en heb je voldoende mogelijkheid voor opbergen? Bijvoorbeeld in de hal of in de keuken?
 • Kijk altijd even verder dan de mogelijkheden die door de bouwer worden aangedragen wat betreft de keuken en de badkamer. Ze werken vaak met vaste leveranciers, maar dit wil niet zeggen dat het altijd mooier en goedkoper is.
klussen, nieuwbouw, nieuwbouwwoning, wonen&co

Uitbouw

Heb je de mogelijkheid tot een uitbouw? Denk er dan eerst goed over na. Het klinkt aanlokkelijk die extra vierkante meters, maar heb je ze echt nodig? Maak dus eerst een indelingsplan van de woning om te kijken of je niet al voldoende ruimte hebt. Bij een uitbouw bestaat namelijk de kans dat het middelste gedeelte van je woonkamer erg donker wordt, en dat daar een lege ruimte ontstaat die je niet nuttig gebruikt. Bekijk hier hoe je eenvoudig een indeling op schaal tekent

Aansluitingen

 • Zitten er voldoende stopcontacten waar jij ze nodig hebt?
 • Zitten de stopcontacten op de juiste hoogte? Vroeger werden ze vooral op ooghoogte geïnstalleerd, maar vlakbij de grond is praktischer én mooier.
 • Waar zit de tv-aansluiting? Is dit een handige plaats of wil je een extra aansluiting? Een extra punt is praktisch wanneer je de opstelling van je woonkamer wilt kunnen veranderen.
 • Bedenk goed waar je welke meubels wil neerzetten en laat de lichtpunten daar op aansluiten. Deze worden standaard ingetekend en sluiten niet altijd aan op jouw inrichting. Maak daarom van te voren een lichtplan. Zorg ook voor extra stopcontacten om je lampen op aan te kunnen sluiten.
 • Laat ook een stopcontact plaatsen in de meterkast, dan kun je daar bijvoorbeeld je router kwijt. Daarnaast is het handig om een aantal loze leidingen te laten plaatsen voor als je later extra kabels door het huis wilt trekken.
 • Geef op de tekeningen of middels foto’s goed aan waar deze leidingen en bedradingen zich bevinden. Op die manier kun je ze later altijd terug vinden en weet je waar je wel en niet kunt boren.

Wanden

Je woning bevat in het begin wel tot zo’n 4000 liter aan vocht. Dit vocht heeft zich in de bouwperiode verzameld in de vloeren en de wanden. Gelukkig gaat dit er vanzelf weer uit, maar het is wel goed om hier rekening mee te houden. Het huis kan hierdoor namelijk nog flink werken in de eerste jaren.

 • Gewoon papierbehang kan gaan scheuren na verloop van tijd. Wacht daarom het liefst even met behangen tot het vocht is verdwenen. In decoratief vliesbehang zit iets meer rek waardoor het meer kan hebben.
 • Glasvezelbehang verbloemt scheuren en rekt ook mee. Hierdoor zul je niets merken van eventuele scheuren in de muur. Daarnaast kun je het in alle kleuren overschilderen.
 • Ook stucwerk kan gaan scheuren. Mocht je de woning toch direct willen stucen, regel dan een goede stukadoor die hier goed mee om weet te gaan. Maar het blijft een risico.
 • Zet de meubels de eerste periode een paar centimeter van de muur af. Hierdoor kan het vocht uit de muur beter wegkomen en voorkom je schimmelvorming.
klussen, nieuwbouw, nieuwbouwwoning, wonen&co

Vloeren

 • Wacht het liefst tot het vocht uit de ondervloer is getrokken voor het leggen van de vloer. Sommige vloerbedrijven kunnen de vochtigheid van de vloer van te voren meten.
 • Kies je voor laminaat of een parketvloer, leg dan eerst een vochtwerende ondervloer zodat het hout niet krom trekt.
 • Leg de vloerdelen alvast een paar dagen voor het leggen in dezelfde ruimte om te acclimatiseren.

Advies inwinnen

Het loont altijd om in deze fase een interieurontwerper in te schakelen, die je kan helpen met het maken van al deze keuzes. Een interieurontwerper kijkt met een frisse blik naar het ontwerp waar je misschien zelf de mogelijkheden niet meer ziet. Bouwers en sommige architecten houden zich meer bezig met de buitenkant en de technische aspecten van de woning, waar een interieurontwerper vanuit het gebruik en je woonwensen naar een woning kijkt. Succes!

PRODUCTIE AUKJE RIJPMA
Aukje is styliste en heeft haar eigen styling- en interieurbedrijf STEDSK.
FOTO’S SHUTTERSTOCK

 

Vind je het lastig om in te schatten hoe ruim je nieuwe woning zal zijn en hoe je meubels hierin passen? Aukje legt in dit artikel uit hoe je zelf een plattegrond op schaal tekent. Ben je al klaar om te klussen en wil je graag behangen? Lees hier onze tips om straks als een echte professional aan de slag te gaan. Liever verven, maar weet je niet goed welke muur je een accentkleur wil geven? In dit artikel laten we je verschillende voorbeelden zien en geven handige tips. Stap uit je comfortzone en schilder bijvoorbeeld het plafond in plaats van de muren.  

 

Geen reacties

Laat een reactie achter

×