KLUSSEN | Maak van afval scheiden een feestje: bouw je eigen recyclingstation - Wonen&Co
klussen, afvalbakken, prullenbak, afvalemmer, recyclen, recycling, duurzaam

KLUSSEN | Maak van afval scheiden een feestje: bouw je eigen recyclingstation

30 augustus 2019 2 min leestijd Geen reacties

Hieke Grootendorst geeft elke week klustips en een inkijkje in haar leven als klusvrouw. Vandaag: Afvalbakken.

Oud papier, poepluiers, lege flessen, plastic afval, groen afval, lege batterijen, verfresten… waar laat je het in huis? In ieder huishouden slingeren wel manden, tassen en bakken waarin de verschillende soorten afval worden bewaard. Soms inclusief nare geurtjes, als je bijvoorbeeld een deurtje van een kast opentrekt en er een tas vol schimmelend afval aan de binnenkant hangt. Als je zorgt dat er een goed systeem in komt, voorkom je dit soort ongewenste troep en luchtjes. Dus aan de slag: maak van recycling een feestje!

Vijf bakken

Maak eerst een plan. Als je goed je best doet om afval te recyclen, heb je minimaal vijf afvalbakken nodig: voor plastic, papier, groen, glas en restafval. Daarvan moeten er drie afgesloten kunnen worden om vieze luchtjes te voorkomen: plastic, groen en restafval.

Keukenkastje

Offer een keukenkastje op als afvalstation. Je kunt een afvalbak aan het deurtje maken, waarbij de deksel automatisch opent. Je kunt ook een uitschuifbare afvalbak op de bodem monteren. Plaats hier afsluitbare bakken voor plastic, groen en restafval.

Lade

Offer een lade op en koop hiervoor een sorteersysteem waarin je flessen en papier bewaart. Je kunt hier ook kleinere bakjes kwijt voor bijvoorbeeld lege batterijen.

Meten

Meet voor de aanschaf van een inbouw- of sorteersysteem de kast of lade goed op. Meet de binnenmaat, breedte, hoogte en diepte, tot op de millimeter nauwkeurig. Even voorboren met een houtboor op een plek waar de schroef moet komen is handig. Dat schroeft gemakkelijker op de gladde binnenkant.

Stapelen

Er zijn stapelbare sorteerbakken te koop. Die kun je makkelijk meenemen naar de afvalcontainer. Deze stapelbakken kun je in een gangkast kwijt, in een bijkeuken of in de schuur. Zet er wel even op welk afval in welke bak moet.

TEKST HIEKE GROOTENDORST
ILLUSTRATIES TJITSKE SLUIS

Naast het recyclen van afval is er nog veel meer wat je kunt doen om duurzamer te leven. Wist je bijvoorbeeld dat je ook kunt wassen met speciale wasnoten? In dit artikel vind je 7 duurzame tips voor in de keuken. En in dit artikel legt styliste Aukje uit wat er op het gebied van duurzaam wonen allemaal mogelijk is.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×