Pruimen wild brian kabbes tuin

BUITENLEVEN | Bloemen en planten van heinde en verre

Als je een tuincentrum binnenloopt of een ronde maakt door je eigen tuin, sta je er vast niet bij stil dat al die planten die je ziet een boeiende geschiedenis hebben, vol kleurrijke verhalen. En veel van die verhalen zijn het waard om ze te vertellen.

Wilde peren brian kabbers tuin
Wilde peren en andere fruitsoorten zijn via allerlei omwegen bij ons terechtgekomen.

Verzamelen

Van alle planten om ons heen zijn op enig moment de voorouders in de vrije natuur verzameld. Soms is dat recent geleden gebeurd, in andere gevallen al vele eeuwen eerder. Van heinde en verre zijn planten naar onze tuinen gekomen, maar om die verzamelde planten ook daadwerkelijk in onze tuinen te krijgen, moesten ze vaak wekenlange reizen maken, meestal onder erbarmelijke omstandigheden. Tegenwoordig is de wereld veel meer ontsloten en kunnen planten als het moet binnen een etmaal van de ene kant van de aardbol naar de andere vliegen. Vroeger ging dat wel anders en was men aangewezen op paarden, muilezels, zeilschepen, lange voettochten en kamelen.

Ooit lagen de voorouders van de oer-Hollandse appelrassen op een schommelende kamelenrug

Het is een wonderlijke gedachte dat de voorouders van oer-Hollandse appelrassen als de Groninger Kroon en de Notaris- en Sterappel ooit op een schommelende kamelenrug hebben gelegen. Behalve de al genoemde fruitsoorten kwamen ook vele kruiden, groentes en later ook sierplanten mee, en danken we dus een aanzienlijk deel van al het moois in onze tuinen aan de nijvere handelsgeest van de kamelendrijvers uit Centraal-Azië. Want ook onder andere klaprozen, duizendblad, rozen en tulpen kom je er in de natuur tegen, stuk voor stuk goede tuinplanten.

Avontuurlijke reis

Ook deze herfst ga ik in september weer op pad met een groepje avontuurlijke reizigers en zullen we, in het voetspoor van de Oude Zijderoute, de uitgestrekte fruit- en walnotenbossen bezoeken en zien we waar de lange reis van veel van onze tuinplanten eeuwen geleden begon. De kamelen hebben we ingeruild voor minibusjes, maar de opwinding van al die schitterende planten blijft. Wie wil zou mee kunnen, ik zoek nog enkele reisgenoten. 

Dit artikel is geschreven door Brian Kabbes. 
Brian is Noordelijk kweker van botanische rariteiten.