Jagen op vintage op Wonen&Co de beurs

Nieuw op onze beurs: de Style Hunters. Twee dames uit Veendam stropen kringloopwinkels en inboedels af op zoek naar vintage voor verkoop en restyling. Ook geven ze interieuradvies. Van 16 tot en met 19 maart staan ze op onze woonbeurs.

Doorleefde buffetkasten, opgelapte hoekkasten en krijtgeverfde servieskasten. Tafels in allerlei maten en vormen, servies, lampen en verder alles wat je maar in een inboedel kunt verwachten. Monique de Ruiter en Alida Meijering hebben een bedrijfspand vol tweedehands spul dat wacht op een nieuwe bestemming. Op Wonen&Co de beurs, van 16 tot en met 19 maart in de Groninger Martiniplaza, geven ze met hun stand een ‘visitekaartje’ af. Ze laten de beursbezoekers zien welke stijl bij hen hoort, en hoe ze bij mensen thuis interieuradvies geven op basis van wat er al is. De stijl? Vintage, stoer, doorleefd, soms brocante. ,, Maar we houden niet van tierlantijntjes.’’

Het opknappen van oude meubels is onze passie

,,Het opknappen van oude meubels is onze passie’’, vertelt Alida. Ze ontdekte dat ze dit graag deed toen ze ooit zelf een groot huis moest inrichten met een klein budget. Van het een kwam het ander en ze besloot er verder mee te gaan. Samen met Monique ging ze aan de slag met het restylen van houten meubelen, vooral kasten en tafels. Ze hadden de intentie een webshop te beginnen, maar het is anders gelopen. ,,Er kwam opeens iemand op ons pad die ons de kans bood een winkelruimte van zo’n 1500 vierkante meter te gebruiken.’’ Dat aanbod hebben ze met beide handen aangegrepen.

Sinds 2013 zijn ze nu gevestigd aan de Spoorweg, hoewel de ingang van de zaak eerder richting Lloydweg zit. Veendam en omstreken weet hen te vinden, want sinds de dames ‘in business’ zijn, hebben ze het zo druk dat er inmiddels nog vijf mensen werken. ,,We worden steeds vaker gevraagd voor advies bij mensen thuis, dus we zijn steeds meer buiten de deur aan het inrichten. Dan moet je vervanging in de winkel en werkplaats hebben.’’ Die winkel bestaat uit twee afdelingen. Beneden vind je de showroom met de collectie gerestyled, aangevuld met nieuwe woonaccessoires van onder meer PTMD en de krijtverven waarmee Monique en Alida werken. Boven is gereserveerd voor pure kringloop. En dan is er nog de Hunters Market, een plek waar mensen een tafel kunnen huren om zelf iets te verkopen.

Advies

,,Toen de winkel net was geopend, zijn we meteen al gevraagd een boerderij in te richten. Verder hebben we voor een bruiloft een oude strokartonfabriek met vintage ingericht. En voor een bedrijf hebben we de showroom gedaan. Ook dit alles kwam op ons pad; we vonden het zo leuk dat we er mee door zijn gegaan. De webshop is er niet meer gekomen.’’ De Style Hunters grenzen met hun pand aan een kringloopwinkel. Soms stappen ze er wel eens binnen om te speuren naar iets van hun gading. Verder komen ze aan hun spullen door het opkopen van inboedels, het bezoeken van veilingen of markten. ,,We hebben ook wel eens een hele inboedel gekregen, van iemand die het een mooi idee vond dat er nog wat leuks met haar spulletjes werd gedaan. De gunfactor is hoog bij ons’’, vertelt Monique.

Bedoeling is op de woonbeurs onder meer te laten zien welke metamorfoses ze hebben uitgevoerd bij mensen met interieurproblemen. ,,We geven kleur- en stijladvies, maar richten ook voor mensen in’’, zegt Monique. ,,Onze inzet is een interieur dat niet doorsnee is. Daarbij maken we gebruik van de spullen die mensen al hebben. Die restylen we, zodat ze weer van nú worden’’, aldus Alida. En als er een aanvulling nodig is, hebben ze altijd hun winkel met ‘tweedehands’ achter de hand. Ondertussen toont Monique foto’s van een keukentafel onder handen van licht naar donker kleurde. ,,We zijn laagdrempelig. We hebben er lol in om van niets ‘iets’ te maken.’’ 

Foto’s : Corné Sparidaens