INSPIRATIE | Waarom lila dit seizoen wél een trendkleur is - Wonen&Co
lila, kleur, kleurtrend 2020, kleurinspiratie, hoe lila combineren

INSPIRATIE | Waarom lila dit seizoen wél een trendkleur is

30 september 2020 4 min leestijd Geen reacties

In de mode en in huis weet lila het dit seizoen tot absolute trendkleur te schoppen. Meubelmerken pakken er lekker mee uit, want zo vaak krijg je niet de kans om je uit te leven in lila.

Het is absoluut geen kleur die het vaak redt als mode-topper. Toch lukt het lila om dit seizoen door te stoten tot het hoofdpodium, zowel in de mode als in het interieur. In setfotografie van meubelmerken speelt de kleur een hoofdrol en op Instagram scoort de zachtpaarse tint een stortvloed aan likes van influencers en hun volgers.

Hoe dat kan? De kleur lift flink mee op de bruine trend, want lila combineert fantastisch met beige, camel en bruin. En laat de basis van ons interieur op dit moment liggen in een stevig fundament van bruinen: van de neutrale tint Brave Ground – de Flexa kleur van het jaar voor 2021 – tot chocoladebruin. En alles ertussenin.

En daarmee lijken we helemaal terug in de jaren zeventig beland, de laatste periode in de recente interieurgeschiedenis waarin bruin de hoofdrol speelde. Al kreeg de bruine kleur toen vooral gezelschap van oranje en dieppaars. De bruine trend anno 2020 lijkt het iets subtieler aan te pakken. Er zit meer licht in de mix, en voor het contrast wordt een gouwe ouwe van stal gehaald: het eigenzinnige, pittige en ietwat ongrijpbare lila.

Delicaat proces

Want lila is niet voor niks een bijzondere kleur, zeker niet je doorsnee pastel. Lila was ooit – voordat we synthetische kleuren in alle mogelijk tinten konden maken – ronduit moeilijk om samen te stellen. In de oudheid onttrokken mensen paarse kleurstof uit zeeslakken, een delicaat proces. Lila was kostbaar en daarmee voorbehouden aan de elite. Wie zich zonder vermogen en aanzien toch waagde in de lichtpaarse kleur, kon rekenen op een reprimande. En daarmee kleefde aan lila ook een zweem van macht, een eigenschap die misschien vandaag nog in die bijzondere kleur zit. Want welke andere tint weet knalgeel, beige en bruin op een prachtige en krachtige manier te verbinden? Knappe kleur die dat kan, en nog knapper als je dat zo overtuigend en met smaak kunt als lila dat doet.

Het is dus niet zo verwonderlijk dat in de slipstream van de bruine trend, ook lila weer opduikt. Het Spaanse meubelmerk Missana omarmt de mogelijkheid om uit te pakken met lichtpaars. Niet alleen krijgt bankenserie Agora een uitvoering in paars fluweel, de hele presentatie en de set voor de collectiefotografie wordt in stevig lila geplaatst. Ook het jadegroen en het crème van de andere meubels krijgt er een oppepper van.

Fest Amsterdam laat ook zien hoe verfijnd lila kan werken. In een interieur met een grijze basis – ook al zo’n goede combinatie met lila – steelt een rode velours bank in eerste instantie de show. Maar wie beter kijkt, voel al snel de delicate balans in dit geheel. Dankzij het koningsblauw, het zandkleurige kleed maar vooral het popup-lila van de staande lamp Kaktee is dit een spannend samenspel.

De ontwerpers van het Spaanse Masquespacio weten wel raad met lila. De Spaanse studio zet de toon met exotische en sprekende interieurs vol verrassende combinaties van materialen en kleuren. Steeds vaker ontwerpen ze de spraakmakende meubels voor hun interieurs zelf, zoals de van gestapelde schijven natuursteen gevormde Block Chair met de aaibare zit en leuning in zachte lila stof.

Goudkleurige accenten

Lila baant ook de weg voor andere pastellen die het de afgelopen jaren flink hadden afgelegd. Waren we rond de jaren tien nog flink in de ban van de Scandinavische pastellen in huis, ze legden het af tegen de verdiepte tinten die volgden: nudes, dieprood, koningsblauw, donkergroen. Maar met camel, bruin en lila aan het roer, krijgen ook grijzen én als eerste zonnig geel weer een kans, al snel gevolgd door lichtblauw.

En zo werkt deze eigenzinnige kleur beter in het interieur dan je in eerste instantie zou vermoeden. Lila geeft aardetinten een kick en doet het fijn bij zo’n beetje alle kleuren geel. Maar ook bij grijzen voelt lila zich dus thuis. En heb je het graag chic, combineer lila dan met goudkleurige accenten.

Het Deense Oyoy weet de toon juist te treffen. Lila’s gaan samen met camel, en op tafel schitteren accessoires in doorschijnende pastellen. Kaarsenhouders, vazen en kleurige facetgeslepen objecten en presse papiers geven iets ijls aan al die van zichzelf overtuigde kleuren in plakkaatverf-verschijning.

Over combineren gesproken: streepjes hebben er nog steeds eentje voor dit seizoen, met name in de kussens. Brede banen, diagonale patronen die soms uitmonden in een frivole zigzag of zoals hier in een kussen uit de collectie van HK Living: brede en smalle strepen afgewisseld in bruin, koper, roze, zand én de smaakmaker lila.

Ook het Deense Muuto grijpt de kans aan om het weer over de pastellen-boeg te gooien. Muuto brengt de glazen lamp Rime in een setting van pastel. De eikelvormige mondgeblazen bol refereert aan klassieke voorgangers uit de Scandinavische vormgeschiedenis. De eigentijdse verschijning van Rime zit hem ook in de aansluiting met het gepoedercoate verbindingsstuk in een warme koperen tint en snoer in dezelfde kleur. Het geheel presteert uitermate goed naast pastellen, lichtblauw en lila voorop. En dat weten ze bij Muuto ook. Ruim baan voor lila!

TEKST RENSKE SCHRIEMER

Ontdek ook de nieuwe trendkleur volgens Flexa, Brave Ground, en bekijk hoe je deze tint kunt combineren. En in dit artikel lees je waarom bruin en beige – in plaats van zwart en grijs – de nieuwe basiskleuren voor je interieur zijn.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×