INSPIRATIE | Kleurentrends voor het nieuwe jaar: rust en verandering - Wonen&Co
kleurentrends, kleurtrends 2021, kleur, woontrends, wooninspiratie, interieurinspiratie

INSPIRATIE | Kleurentrends voor het nieuwe jaar: rust en verandering

29 september 2020 5 min leestijd Geen reacties

Het is een raar jaar, 2020. Een jaar waarin we meer dan ooit zoeken naar rust en verandering tegelijkertijd. En dat zien we terug in de trendkleuren voor het nieuwe jaar.

Verfmerken, trendwatchers en behangmakers: allemaal trakteren ze ons op nieuwe kleurenpaletten, een kleur van het jaar of ‘het behang van het seizoen’. Zo zetten ze de toon voor de najaarstrends in het interieur. Deze herfst lijken ze het behoorlijk eens.

In een chaotisch en onzeker jaar hebben we behoefte aan een stevige en rustige basis. Maar ook aan creativiteit en verandering. Dat zien we terug in die nieuwste kleuren voor dit seizoen. Zit het met die neutrale, warme en natuurlijke basis eenmaal goed? Dan is het knallen met rijke kleuren en prints.

Een bijzonder jaar als 2021 betekent een uitdaging in de paletten, kleuren en prints. In deze tijd waarin we wereldwijd datzelfde coronavirus delen en, uit angst om elkaar te besmetten, ons letterlijk moesten terugtrekken in onze veilige huizen, is die thuisplek belangrijker dan ooit. We zoeken geborgenheid, warmte en veiligheid: een stevige basis.

Versterkende kleur

Dat erkennen ze ook bij Flexa, dat elk najaar uitpakt met de ‘kleur van het jaar’. Dit jaar werd de tint fysiek gelanceerd in klein comité maar op hetzelfde moment ook tijdens een groot internationaal online event: iedereen voor de eigen buis, veilig thuis, in afwachting van die speciale kleur. Het hadden veel tinten kunnen zijn, erkent Heleen van Gent, die bij Flexa aan het hoofd staat van het internationale designcentrum. Maar na achttien jaar trendresearch is ze overtuigd van deze ene tint: Brave Ground.

,,Het is een versterkende kleur die draait om natuur en eenvoud’’, legt Van Gent uit over de tint die het midden houdt tussen de kleur van klei, de matheid van karton, gemixt met het warme van bruin. ,,Het is inderdaad een warme, aardse toon die een gevoel van stabiliteit geeft en, zo vinden wij, bemoedigt om te kunnen groeien. Het is een stevige basis voor verandering en creativiteit in huis.’’

Want, zo benadrukt Van Gent, het is natuurlijk niet alleen een jaar van knus thuis zitten. In de buitenwereld gebeurt van alles en daar willen we aan meedoen. Voor vier verschillende ontwikkelingen maakte Flexa een extra palet dat goed ‘aardt’ op de basis van Brave Ground. Er hangen rebelse vibes in de lucht, we gedragen ons af en toe juist opvallend ‘proud & loud’ en er is behoefte om je positie te bepalen (rode tinten). We zoeken nieuwe manieren van contact met elkaar op veilige afstand (bruine kleuren), en we herbezinnen ons op oude waarden uit de geschiedenis (gele tinten), op zoek naar een mooie toekomst (blauwige tinten).

Uiteindelijk presenteert Flexa een palet van 37 kleuren, verdeeld over vier trends en die ene ‘kleur van het jaar’. In de presentatie van die kleuren in interieurs is verder veel aandacht voor de werkplek thuis, ton-sur-ton interieurs, en meubels in marmer, hout en leer.

Spannend paars

Bij het Engelse Graham & Brown, behang- én verfmakers, pakken ze het iets gedurfder aan. Het behang van het jaar heet dan misschien ‘Timepiece’ oftewel ‘uurwerk’, en de ‘kleur van het jaar’ kreeg de naam ‘Epoch’ wat ‘tijdperk’ betekent, tijdloos staat in dit geval beslist niet voor kleurloos of bescheiden. ,,We hebben onderzocht hoe de toekomst door de geschiedenis heen is voorzien en hoe tijd vaak als het kostbaarste goed van allemaal wordt beschouwd. Zowel Timepiece als Epoch denken na over het verstrijken van de tijd en wat er kan worden ontdekt als we de gelegenheid aangrijpen om onze geschiedenis terug te halen, na te denken en opnieuw te ontdekken’’, legt Paula Taylor, kleur- en trendspecialist bij Graham & Brown, uit tijdens het webinar waarin de nieuwe collecties worden onthuld.

Epoch is een koninklijke en luxueuze tint. Wie durft, kan met deze dieppaarse tint spannende interieurs maken. Al kun je met Epoch ook een meer rustgevend en ingetogen geheel maken, vindt Abby Hesketh, productmanager en verfen kleurspecialist bij Graham & Brown. Kies je voor Epoch op één wand, en lichtere tinten als lavendel en heide op de andere, dan verzacht je de impact van de donkere kleur en zorg je voor een samenhangend geheel. Door te colorblocken met even levendige kleuren, zoals blauwgroen, krijg je een weelderige look.

Verder zien ze bij Graham en Brown de trend om lichte muren te combineren met plinten en deuren in een donkerder tint. ,,Gebruik Epoch voor al het houtwerk in een kamer en combineer met een lichtere tint paars voor een verfijnde kleurencombinatie. Zo benadruk je de architectonische kenmerken van een kamer en voeg je een gezellig element toe terwijl je toch diepte en structuur opbouwt’’, doceert Hesketh. Ook helemaal en vogue: kies voor je statement-kleur op het plafond en laat deze door lopen op de bovenste rand van de muur. Zo krijg je het effect van een verlaagd plafond.

Rijke tonen

De Engelsen combineren de rijke tonen van Epoch én diepgroen bovendien met een extravagant behang van het jaar, waarin florale dessins een fusie aan gaan met geometrische vormen die zijn ontleend aan ‘Original’, het allereerste behang dat in 1946 in de Graham & Brown-fabriek in Blackburn werd geproduceerd. De artdeco-structuur van het patroon vormt het geometrische raamwerk van Wallpaper of the Year 2021: lagen van bloemmotieven worden vervolgens in deze architectuur geweven tot een opvallend behang. Vol beweging, kleur en uitbundigheid markeert de Graham & Brown Wallpaper of the Year het begin van de 75e verjaardag van het merk, die in 2021 zal plaatsvinden.

Het eveneens Engelse Little Greene komt pas later dit jaar met een nieuwe kleurencollectie, de ‘capsule collectie’ – een compact palet waarin ook neutrale tinten een rol zullen spelen. Uit nieuwe beelden van het merk komt bovendien een belangrijke zweem boudoir-rozerood naar voren, die doet denken aan tinten waar Flexa en Graham & Brown ons op trakteren. Little Greene kiest voor extra matte verven, uit de lijn Absolute Matt Emulsion, voor een tegelijk krijtachtige maar ook diepe kleurbeleving.

Farrow & Ball, tot slot, grossiert in prachtige ‘neutralen’, maar pakt ook uit met tinten uit het rode spectrum – rozebottel, koraal – en diepblauwe kleuren. Het verf- en behangmerk uit Dorset presenteert die nieuwe tinten in de innovatieve verf Modern Emulsion: kleurecht, maar ook afwasbaar en schimmelwerend. Handig voor in de keuken en voor gezinnen, en bovendien milieuvriendelijk. Het beste van nu en toen, en daarmee past het helemaal in het plaatje van dit najaar.

TEKST RENSKE SCHRIEMER

Geen reacties

Laat een reactie achter

×