INSPIRATIE | Een kleine badkamer groter laten lijken doe je zo
kleine badkamer groter laten lijken, badkamer inspiratie, badkamerideeën , badkamer

INSPIRATIE | Tips om een kleine badkamer groter te laten lijken

15 februari 2021 3 min leestijd Geen reacties

Niet iedereen is gezegend met een grote badkamer. Gelukkig kun je met een aantal slimme trucs er wel voor zorgen dat het ruimer aanvoelt. Aukje Rijpma van interieurvormgevingsbureau Stedsk legt uit hoe je dat doet.

Spiegels

Spiegels weerkaatsen niet alleen licht, wat gunstig is, ook laten ze de ruimte optisch groter lijken. Voor wie een kleine badkamer heeft met weinig opbergruimte is een spiegelkast boven de wasbak een goed idee. Daarmee vang je twee vliegen in een klap: de spiegel laat de ruimte groter lijken en je hebt tegelijkertijd opbergruimte, heel praktisch.

Zwevend

Hoe meer zichtbaar vloeroppervlak, hoe ruimer de badkamer oogt. Kies daarom voor zwevende opbergmeubels onder de wasbak. Een meubel met open vakken lijkt ruimer dan een dichte. Een zwevende wc-pot is ook een must in een kleine ruimte. En een bad op pootjes is dan wel niet zwevend, je kunt er onderdoor kijken en dus is er meer zichtbaar vloeroppervlak.

Inloopdouche

Een inloopdouche met een glazen wand neemt niet alleen minder ruimte in beslag dan een muurtje, je kunt er ook doorheen kijken. Werk hierbij met zo min mogelijk strips en deurtjes. En laat dezelfde vloer doorlopen in de douchebak als in de rest van badkamer, ook weer om het vloeroppervlak groter te laten lijken.

De plint

Om dat vloeroppervlak optisch nog een beetje groter te laten lijken kun je een hoge plint gebruiken in dezelfde kleur of tegel als de vloer. Zo lijkt het net alsof de vloer nog een stukje verder doorloopt.

Witte rand

Een witte rand (bijvoorbeeld een wit gestuukte muur boven een rij tegels) zorgt voor een verhogend effect, mits het plafond ook wit is. De ruimte voelt hierdoor hoger aan.

Daglicht

Een beetje voor de hand liggend maar hoe meer daglicht, des te ruimer en lichter de badkamer lijkt. Is er weinig lichtinval? Kies er dan voor om de badkamer qua kleuren zo licht mogelijk te houden zodat je het licht binnen houdt. En gebruik hierbij het liefst glanzende wandtegels, deze weerkaatsten het licht het beste.

Licht hout

Hout doet het altijd fijn in een badkamer, het geeft net even meer sfeer. Voor een kleine badkamer is het dan wel verstandig om lichte houtsoorten te gebruiken in plaats van donkere. Neem bijvoorbeeld een badkamermeubel in licht hout, dat lijkt namelijk minder ruimte in te nemen dan eentje in een donkere houtsoort.

Schuifdeur

Een deur die naar binnen de badkamer in draait (en dat doen ze bijna allemaal) kan heel lastig zijn in een kleine badkamer. Overweeg daarom een schuifdeur om deze hinder te voorkomen en direct ruimte te besparen.

Grote tegels

Grote tegels lijken ruimtelijker dan kleine tegeltjes. Dit komt doordat je bij grote tegels minder voegnaden ziet en de wand of vloer hierdoor rustiger oogt dan wanneer je een druk lijnenspel van voegen ziet. Mocht je toch kleine tegels gebruiken, kies dan een voegkleur die dicht bij de kleur van de tegel ligt zodat de voegen minder opvallen.

Gestuukte muren

Een wand of een vloer zonder (voeg)naden is dus ruimtelijker dan met voegen. Je kunt daarom in een kleine badkamer ook kiezen om geen tegels op de wanden te gebruiken, maar om de muren gewoon egaal te stuken. Er zijn tegenwoordig hele goede coatings te krijgen die 100 procent waterdicht zijn en die dus ook in de doucheruimte gebruikt kunnen worden.

Lichte en koele kleuren

Een badkamer in een lichte kleur lijkt ruimtelijker dan een donkere badkamer, dat is niet heel verrassend. Maar wist je ook dat je het beste koele kleuren kunt kiezen in een kleine badkamer? Koele kleuren lijken ‘naar achteren’ te wijken, terwijl warme kleuren gevoelsmatig naar je toe komen, waardoor de ruimte minder groot lijkt.

Horizontaal of verticaal

Afhankelijk van de vorm van je badkamer, kun je tegels gebruiken om hem optisch breder, dieper of hoger te laten lijken. Door smalle, rechthoekige tegels horizontaal te gebruiken gaat de muur of de vloer breder ogen. En omgekeerd: wanneer je deze tegels verticaal plaatst, lijkt je badkamer hoger. Dit zelfde effect kun je uiteraard ook op je vloer toepassen.

Bron uitgelichte foto Grando

PRODUCTIE AUKJE RIJPMA
Aukje is interieurontwerper en heeft haar eigen styling- en interieurbedrijf STEDSK.

Direct aan de slag? In dit artikel shop je de mooiste badkamermeubels en -accessoires. Nog meer inspiratie voor het inrichten van je badkamer: in dit artikel hebben we drie moodboards gemaakt. Ga jij voor een mediterrane sfeer, puur natuur, of ga je voor het thema by the sea?

Geen reacties

Laat een reactie achter

×