INSPIRATIE | Kave Home: hands-on en een tikje hipster - Wonen&Co
Kave Home, meubels, woonaccessoires, wooninspiratie, interieurinspiratie

INSPIRATIE | Kave Home: hands-on en een tikje hipster

1 februari 2021 5 min leestijd Geen reacties

Ze zijn fris, jong en ze groeien als kool. Het team van het Spaanse meubelmerk Kave Home bestormt de markt met een snel groeiende collectie eigentijdse meubels en meer. Die verkopen ze online, al komen er ook steeds meer fysieke winkels bij. Een kijkje achter de schermen.

Het is heel even iets rustiger op het hoofdkantoor in het Spaanse Girona, op een uur afstand van Barcelona richting de Franse grens. Federico Bergamino, hoofd van de afdeling Productontwikkeling bij Kave Home en zijn collega Jordi Diaz Giralt verantwoordelijk voor de trendanalyses en moodboards van het merk hebben tijd voor een praatje. ,,We werken intensief samen met een aantal fabrieken in China, en daar vieren ze op dit moment Nieuwjaar. Dat merken we hier ook meteen. Normaal draait alles op volle toeren, nu is er even tijd om eens om ons heen te kijken.’’ En dat is goed, geeft Bergamino toe. Want de afgelopen jaren waren op z’n zachtst gezegd een achtbaan.

Kave Home groeide sinds de start in 2013 uit tot een bedrijf met meer dan tweehonderd medewerkers, webshops in veel Europese landen, maar ook Australië, en sinds kort zijn er fysieke shops in Spanje. En dan is dit nog maar het begin, stellen Bergamino en Diaz Giralt.

Bestsellers

In Nederland laat deze ‘new kid on the block’ zich ook steeds meer zien. ,,Kave Home heeft hier nog geen eigen winkels, maar die zouden er in de toekomst kunnen komen’’, vertelt Pilou van Staalduinen van Kave Home Nederland. ,,Wel zijn er inmiddels drie shop-in-shops geopend bij Goossens Wonen in Groningen, Baarle en Nuenen en het idee is om dit uit te breiden.’’ De collectie is online te vinden bij Fonq en Wehkamp, maar natuurlijk ook in de eigen Kave Home- webshop.

Hands-on en een tikje hipster, dat is de uitstraling van Kave Home. Veel houten meubels, zachte stoffen, natuurlijke materialen en hippe lampen. Op de homepage komt een rijtje bestsellers voorbij: massief houten stoel Nina met een geweven zitting, driezitsbank Blok met chaise longue en kapstok met spiegel Keisy doen het goed. Eronder staan hun verwachte levertijden, op het uur aangegeven. Nina kan over vijf dagen bij jou aan de eettafel staan, Blok heb je binnen twee weken in huis en Keisy al binnen 72 uur.

Snelle groei

Dat is misschien wel het geheim achter de snelle groei van Kave, meent Bergamino, naast de collectie uiteraard. ,,Kave Home komt voort uit de Spaanse Julià Group, een bedrijf dat al sinds 1982 internationaal meubels exporteert. Aan de achterkant was alles al in orde: met een groot pakhuis in Girona, een goedwerkend logistiek systeem en (productie) kantoren in Azië. Wij konden gelijk aan de webshopkant opschalen in plaats van andersom.’’

Bergamino is vanaf de start betrokken bij Kave Home. ,,Zelf stam ik uit een Italiaanse familie met een matrassen- en meubelfabriek, ik ken het klappen van de zweep’’, vertelt hij. Eenmaal naar Spanje verhuisd, begint hij samen met Francesc Julià plannen te maken voor een eigen meubelmerk. Kave Home begon in 2013 in Frankrijk, in 2015 gevolgd door Spanje en twee jaar later kwamen daar Italië en Nederland bij.

Mediterraanse vibe

De primaire doelgroep is jong, al zijn er ook genoeg dertigplussers die het merk
omarmen. ,,We richten ons op jonge mensen zo tussen de 25 en 30 jaar die toe zijn aan de volgende stap. Ze willen iets anders, iets beters, maar wel tegen een redelijke prijs.’’ En dat kan, zo bewijzen ze bij Kave Home. Het betekent goed in de gaten houden wat de ‘hipsters’ leuk vinden. Jordi Diaz Giralt kijkt graag naar Instagram en Pinterest om te volgen wat aanslaat.

Wat betekent dat voor dit voorjaar? Terracotta doet het goed, en het heeft ook die mediterraanse vibe die Kave graag meegeeft aan de collectie. Net als terrazzo. Er zijn dan ook meerdere bijzetters en salontafels van dit materiaal te vinden in de nieuwe collecties. Of denk aan jute kussens met franjes en rondgebogen stoelen van eucalyptushout.

,,Alles om van je huis je eigen nest, of je eigen ‘cave’ te maken’’, legt Jordi Diaz Giralt uit. ,,Daar komt ook de naam vandaan. Kave Home wil je helpen om van je huis een veilige plek te maken waar je je lekker voelt. We hadden nooit kunnen bedenken hoe actueel dat zou zijn in deze vreemde tijden van de corona-pandemie.’’

Duurzame productie

Hij geniet ervan om te zien hoe mensen wereldwijd plezier hebben in het inrichten van hun woning. ,,Ik ben vaak verrast door de creativiteit, als ik zie hoe ze onze meubels toepassen in hun eigen huis. Dat volg ik graag via Instagram en onze doelgroep plaatst daar ook graag foto’s van. Zelf heb je vaak een bepaald beeld van de collectie en de opstelling. Inspirerend om te zien hoe onze meubels bij mensen thuis een plekje krijgen.’’

Ook nieuw is het Kave Cares-programma, sinds vorig jaar. Het Spaanse bedrijf wil duurzamer werken, en maakt daar al een begin mee. Zo wordt steeds meer gebruik gemaakt van pure en natuurlijke materialen, textiel van gerecyclede materialen, en worden leveranciers actief betrokken bij een duurzame productie. Maar zijn er ook plannen voor meer fabrieken dichterbij huis. ,,We produceren niet alleen in Vietnam, Indonesië, China, India en Zuid-Korea, maar ook in Spanje en dat willen we ook vaker gaan doen.’’

Op dit moment staat alles klaar om de nieuwe outdoorcollectie te presenteren. Bergamino en Diaz Giralt kunnen niet wachten om te zien hoe hun klanten daarop zullen reageren. Diaz Giralt: ,,Het is een heel mooi programma, met weerbestendig textiel waarin we plastic pet-flessen hergebruiken. Het zijn meubels die ook binnen niet zouden misstaan. En ook dat is heel Spaans aan onze collectie, waarin buitenleven dankzij het klimaat net zo belangrijk is als binnen, dus de meubels voor buiten zijn net zo mooi en comfortabel als meubels voor binnen. En we brengen buiten ook graag naar binnen, door te werken met natuurlijke materialen en lekker veel planten.’’

TEKST RENSKE SCHRIEMER

Lees ook het inspirerende verhaal over Studio Henk, het bedrijf van broers Okke en Xander die met hun eenvoudig vormgegeven meubels de designwereld veroveren. En lees hier alles over het trendy Fabryk Design uit Donkerbroek dat met geometrische wanddecoratie naam verwierf.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×