INSPIRATIE | Geen groene vingers? Met deze tips en planten is een urban jungle echt mogelijk - Wonen&Co

INSPIRATIE | Geen groene vingers? Met deze tips en planten is een urban jungle echt mogelijk

4 januari 2021 4 min leestijd Geen reacties

Droom je van een groen interieur, maar lijken planten bij jou altijd te verpieteren? Met deze onverwoestbare kamerplanten en basistips maak je ook in 2021 van jouw woonkamer een urban jungle.

Kies eerst de plek, dan de plant

Dit is dé truc om het jezelf gemakkelijk te maken: loop rond in huis, beslis waar je een plant wilt en kies de plant die op die plek past. Niet andersom. Een keukenraam op het oosten, de zonnige eetkamer of je donkere slaapkamer? Voor een plek in de volle zon heb je iets nodig dat dol is op hitte en droogte,
zoals cactussen en vetplanten. In een vochtige badkamer met weinig licht of in een donkere hoek gedijen varens.

Elke plek daartussen is voor de meeste planten geschikt. Check vooraf op het etiket hoeveel licht de plant nodig heeft en vraag advies in het tuincentrum.

Verpot meteen

Geef je nieuwe planten een kickstart en verpot ze meteen na aankoop, want die arme planten staan al veel te lang in hun kweekpot. Koop de nieuwe pot minstens één maatje (maximaal 20 procent) groter. De ideale bloempot voor je plant is een terracottapot met een of meer gaten onderin en een bijhorend schaaltje. In zo’n stenen pot kunnen de wortels ademen en raken ze het teveel aan vocht snel kwijt.

Zet je je plant liever in een sierpot zonder gaten, strooi dan een laag grind of hydrokorrels onderin en zet daar de kweekpot op. Geef je plant meteen de juiste plek en verhuis hem daarna zo weinig mogelijk. Dat levert stress op en veroorzaakt telkens een groeistilstand. Zet liever meerdere planten bij elkaar dan hier en daar een eenzaam exemplaar. Planten die samen staan, voelen zich gelukkiger en creëren een gunstiger, vochtiger microklimaat.

Geef weinig water

Hoewel water geven zowat het simpelste klusje lijkt dat er bestaat, is het toch doodsoorzaak nummer één bij kamerplanten. Er sterven veel meer planten van te veel dan van te weinig water. Hoe weet je wanneer het te veel is? Duw je vinger lichtjes in de grond. Voelt de aarde nog vochtig aan, wacht dan met water geven. Kies een vaste dag uit om te controleren of je plant water nodig heeft, bijvoorbeeld op zaterdag. Staat er een uur na het water geven nog water in het schaaltje, gooi het dan weg, je plant heeft genoeg. Geef altijd water in de schaal; als je op de aarde giet, wordt die op termijn een harde korst. Vanaf nu gaan je kamerplanten in winterrust. Geef ze minder vaak water; voor de meeste kamerplanten is elke veertien dagen prima. Je planten hebben ook voeding nodig, om sterk en gezond te blijven. Meng elke twee tot drie weken, in de winter eens per maand, een dopje vloeibare voeding voor kamerplanten door het water.

Benevel met regenwater

’s Winters droogt je huid in huis snel uit. Dat geldt ook voor je kamerplanten, zeker die met fijne blaadjes. Vul de plantenspuit met regenwater (kalkrijk leidingwater laat ontsierende witte vlekken achter op de bladeren), laat op kamertemperatuur komen – van koud water krijgen planten een shock – en verwen je planten met een fijne waternevel. In de winter mag dat gerust elke week! Cactussen en vetplanten sla je over. Haal af en toe het stof van de bladeren. Daarvan raken hun huidmondjes verstopt, waardoor ze minder licht kunnen opnemen en minder goed groeien. Veeg de bladeren voorzichtig schoon met een vochtig microvezeldoekje met regenwater. Of zet ze een uurtje buiten in de regen. In de winter neem je ze gewoon mee onder de douche. Cactussen en andere planten met stekels stof je af met een afwasborsteltje.

Grote kamerplanten

• Grote planten kunnen vaak beter tegen milde verwaarlozing dan kleine. Ook stellen ze zich tevreden met minder licht: hoe donkerder het blad, hoe minder ze nodig hebben.
• Ficussen zoals Ficus americana Tresor en Ficus lyrata zijn sterke overlevers die voor veel volume en groen zorgen. Ook de gatenplant (Monstera deliciosa) en Philodendrons zijn betaalbare aanraders voor beginners.

• Zet een minder spannende, maar ijzersterke Zamioculcas, sanseveria of kentiapalm in een opvallende pot, dan is die minder saai.

€12.95
in stock
Plantje.nl


• Makkelijke blikvangers voor een plek met meer licht, maar geen directe zon zijn de watercacao (Pachira aquatica) en olifantspoot (Beaucarnea recurvata).

Kleine kamerplanten

• Niet genoeg plek voor een grote plant? Kies wat minder volumineuze basics die tegen een stootje kunnen, zoals de graslelie (Chlorophytum comosum).


• Epipremnum aureum is een ijzersterke slingerplant die je kunt ophangen of in de hoogte leiden, ideaal als je niet veel plek hebt.


• De pannenkoekenplant produceert graag kleintjes die je kunt uitdelen. In dit artikel tips voor het stekken van een pannenkoekplant.


• Een kamer waar de zon ’s middags direct binnenvalt, is de gedroomde plek voor cactussen en vetplanten. De keuze is enorm! Crassula Hottentot heeft een grappig rastakapsel, de donzige blaadjes van Kalanchoe tomentosa zijn aaibaar en Kalanchoe thyrsiflora heeft fascinerende vetbladeren, als schoteltjes zo groot.


• Vul aan met luchtplanten (fyten). Die hoeven nooit water, hooguit wat waternevel. Je kunt echt niets verkeerd doen.

TEKST LAURENCE MACHIELS

Meer planten shoppen? In dit artikel vind je nog veel meer mooie kamerplanten. En in dit artikel vind je tips voor het stekken van een pannenkoekplant.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×