INSPIRATIE | Blauw en millefleurs-dessins: dit zijn de voorjaarstrends - Wonen&Co
interieurtrends 2021, kleurentrends 2021, interieurinspiratie, wooninspiratie, styling

INSPIRATIE | Blauw en millefleurs-dessins: dit zijn de voorjaarstrends

6 april 2021 5 min leestijd Geen reacties

We verlangen er meer dan ooit naar om naar buiten te gaan. En dat zien we terug in de voorjaarstrend voor in huis: die lonkt naar open ramen en zonnestralen, in een palet met verder niet heel grote verrassingen. Hoewel, de kleur blauw – in alle tonen – lijkt nu definitief door te breken.

Het is in alle opzichten een vreemd jaar. We trapten 2021 af zonder de meubel- en designbeurzen van Keulen, Parijs en Stockholm. Ook onze eigen Wonen&Co beurs konden we dit jaar niet organiseren. En de Salone del Mobile van Milaan – elk jaar in april vaste prik voor inkopers, trendwatchers en journalisten – gaat nu niet door. En dat heeft zijn weerslag op wat en hoe merken zich presenteren.

Investeren in duurzaamheid

Veel meubelmerken hebben de coronapandemie aangegrepen om zich te bezinnen. Als de nieuwe modellen niet klaar hoeven te zijn voor een beurs, kun je andere keuzes maken. Misschien gefaseerd lanceren, online of lokaal in winkels, of eens een jaartje wat minder ‘nieuw-nieuw-nieuw’ en de bestaande
collectie onder de aandacht blijven brengen.

Het Italiaanse merk Moroso – een absolute smaakmaker in de meubelwereld, en op de beurs van Milaan steevast de eerste stop voor trendwatchers – koos voor dat laatste: af en toe een nieuw model online lanceren, maar vooral investeren in nieuwe ontwikkelingen.

,,We moeten naar een nieuwe manier van materiaalgebruik, veel meer duurzaam en circulair’’, vertelt Patrizia Moroso. ,,Daar waren wij al mee bezig, en de gedwongen pas op de plaats zorgt dat we ruimte hebben om daar meer aandacht aan te besteden. En dat doen we. Zeker in de zitmeubelwereld kan nog veel winst behaald worden als het om nieuwe materialen gaat. Banken en fauteuils zitten nu standaard vol kunststof schuimmateriaal, dat kan veel milieuvriendelijker.’’ Moroso experimenteert al veel langer, met eco-foam dat wordt gemaakt op basis van plantaardige olie, duurzaam geproduceerde stoffen en vervangbare hoezen.

Ook voor andere merken is de corona-pauze een reden om te investeren in duurzame productie. Magis komt dit voorjaar met een kunststof stoel van gerecyclede pet-flessen, Ferm Living promoot bekledingsstoffen waarin kunststoffen zijn hergebruikt en Normann Copenhagen komt met bijzetter/bijzitter ‘Bit’, een eigenwijs krukje in terrazzo-look. Bij nader inzien blijkt het gemaakt van wegwerpplastic, afkomstig uit huishoudafval.

Het is Normann Copenhagen bovendien gelukt om een procédé te vinden waarbij het plastic materiaal keer op keer opnieuw omgesmolten kan worden tot een nieuw product, waardoor dus zelf plastic ineens circulair blijkt te zijn.

Natuurlijke en ‘nude’ tinten

En – niet onbelangrijk – ‘Bit’ past prima in de trend van dit moment waarin terrazzo, natuursteen en alles van keramiek nog steeds hand in hand gaan. Want het oog wil natuurlijk ook wat. Trends verplaatsen zich minder snel zonder de beurzen die als knooppunten en versneller fungeren. We zien dit voorjaar dan ook veel oude, vertrouwde bekenden terug.

Natuurlijke en ‘nude’ tinten blijken blijvers: beige, greige, bruin, warmroze en terracotta zien we in veel collecties en sfeerbeelden terug. Okergeel ontwikkelt zich naar frisser geel, daarbij aangespoord door Pantone’s kleur(en) van het jaar: het opgefriste Iluminate, voor de verandering aangevuld met een tweede COTY (color of the year, red): Ultimate Grey.

Hoofdrol voor blauw

En daarin toont zich het palet van dit voorjaar: een sobere, matte basis met meer ruimte voor frisse tonen. Het geel – van de zon, wuivend riet, zand en duinen – maar ook met een hoofdrol voor blauw.

Of het nu zachtblauw is – van de voorjaarslucht – tot felblauw en pittig kobalt: blauw is bezig met een absolute opmars en zien we terug in de collecties van HKliving, Fest, Hay en Ferm Living. Ook verfmerk Little Greene doet mee aan de trend, en ondersteunt de nieuwe collecties muurverven voor buiten van frisse beelden van muren in alle tinten blauw – die terras en tuin een instant zomers en mediterraan gevoel geven.

Zonnestralen en vrijheid

Over de tuin gesproken: opvallend veel merken spelen met zonlicht in de sfeerfoto’s van hun voorjaarscollecties. Nu beurs- en winkelbezoek niet of beperkt mogelijk zijn, is het gebruik van goed beeld nog veel belangrijker geworden. Met name de Scandinavische merken – maar ook ons eigen Fest Amsterdam en HKliving – pakken uit met fotoreportages waar veel aandacht aan is besteed.

Ze presenteren hun nieuwe of bestaande meubels in kamers waar schuin zonlicht overdadig naar binnen valt. Zonnestralen breken op het servies op tafel, en werpen schaduwen van planten tegen de muur. Ramen en deuren gaan open, en dezelfde stijl en zonnestralen verplaatsen zich naar buiten, naar terras en patio. We willen naar buiten, we verlangen naar zomerse dagen en vrijheid: dat lijkt de boodschap dit voorjaar.

Maar we zijn vooral thuis, en vangen de eerste glimpen zon van het seizoen op in eigen tuin of terras. En daar transformeren we onze warme wintercocon langzaam naar een licht en luchtig paradijs aan huis. De basis van veel (blank)
hout, warme tinten en een zweem ‘seventies’ mag blijven, maar kleden we aan met fris blauw, geel en – heel opvallend – twee heel tegengestelde dessins. De brede, zomerse streep – blauw met wit! – zorgt voor een frisse noot, naast weelderige en millefleurs dessins. Laat die zonnige dagen nu maar komen.

TEKST RENSKE SCHRIEMER

Haal kleur en fleur in huis! In dit artikel vind je kleurrijke woonaccessoires waarmee je de lente in huis haalt. En in dit artikel vind je inspiratie en tips om je slaapkamer voorjaarsproof te maken.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×