INSPIRATIE | Aanhaken bij het digitale breicafé - Wonen&Co

INSPIRATIE | Aanhaken bij het digitale breicafé

25 april 2020 7 min leestijd Geen reacties

Heb je geen twee rechterhanden en ook geen groene vingers die helpen om deze coronatijd dapper te doorstaan? Sluit je dan aan bij de trend van nu: breien! In het digitale breicafé kun je Breien met Agnes.

Wat doen thuiszitters in coronatijd? De een klust, de ander tuiniert en een volgende snakt naar iets creatiefs. Haken bijvoorbeeld, naaien of breien. Volgens trendwatcher Lidewij Edelkoort zijn zelfmaken, hergebruik en herwaardering van materiaal tendensen die helemaal passen bij onze nieuwe werkelijkheid. En hier en daar duiken verrassende initiatieven op om mensen in deze tijd te verbinden. (tekst gaat hieronder door)

Winactie

De winnaars zijn bekend!

De winnaars van de cadeaubonnen (t.w.v 25 euro) van Hobbygigant zijn:

Jantsje Heeringa (Facebook)
Jannie kuindersma (Facebook)
Hennie Kriegsman-Hoekstra (Facebook)
Kobe Flapper (Facebook)
Angelia Beek (Facebook)
Iris de Lange (Instagram)
Anna de Vries (Instagram
Nelleke Verdonk (Instagram)
Bertha Breeuwsma (Instagram)
Tamara Veenhuis (Instagram)

De winnaar van het pakket (t.w.v 95 euro) van Scheepjes is:

Linda Achterberg (Facebook)

Van harte gefeliciteerd met jullie prijzen! Stuur je adresgegevens in een mailtje o.v.v. WINACTIE naar @redactiewonenenco.nl en dan zorgen wij dat de prijzen bij jullie komen.

We zouden het enorm leuk vinden om te zien wat jullie maken van de prijzen. Deel een foto van je creatie en tag Wonen&Co, Hobbygigant en Scheepjes op Facebook of Instagram.

Deze winactie is gesloten!

Wil je kans maken op een pakket (t.w.v 95 euro) van Scheepjes om zelf een Kizzy Granny Square Blanket te maken? Met onder meer 25 bollen garen, een stijlvol notitieboekje en haaknaalden? Of wil je meedingen naar één van de 10 cadeaubonnen (t.w.v 25 euro) die we weg mogen geven namens Hobbygigant? Doe dan mee met onze winactie via Wonen&Co’s Instagram– of Facebookpagina en laat in een reactie weten wat jij ermee zou doen!

De winnaars worden vrijdag 1 mei hierboven bekend gemaakt.

Neem bijvoorbeeld Breien met Agnes. De Groningse Agnes Bakker is al jaren bezig met dit creatieve concept, voornamelijk op festivals en andere festiviteiten. Maar helaas zit een festivalzomer er dit jaar niet in. Nu heeft Agnes elke vrijdagmiddag een digitaal breicafé voor iedereen die samen wil breien, en behoefte heeft aan contact en een goed gesprek. Om thuiszitters te verbinden. Zoals anderen een digitale vrijdagmiddagborrel houden, doet zij de vrijdagmiddagbrei: van half vijf tot zes, zodat iedereen daarna kan gaan koken en eten.

Vrijdagmiddagbrei

Agnes Bakker, initiatiefneemster van het digitale breicafé. In plaats van een vrijdagmiddagborrel houdt ze een vrijdagmiddagbrei.

Wie zich via haar socials aanmeldt krijgt een linkje dat toegang geeft tot het breicafé. En ben je eenmaal binnen, dan zie je via het beeldscherm de andere bezoekers. Ze breien voor Agnes, of voor zichzelf. ,,De vrijdagmiddagbrei bestaat nog maar net. In de eerste week dat we thuis moesten blijven was alles onwennig, maar daarna kwam ik al snel op het idee online verder te gaan met mijn concept Breien Met Agnes.’’

Daarmee richt ze zich normaal gesproken op duurzaamheid en bepaalde maatschappelijke thema’s. Samen met anderen zet ze zich daar al breiend voor in. Agnes was bijvoorbeeld bezig met het thema Roze breien voor diversiteit in samenwerking met COC Friesland, omdat Roze Zaterdag in Leeuwarden zou worden gehouden. ,,Met heel veel mensen die verbinding voelen met het thema ‘liefde voor iedereen’, breien we aan een grote roze verbindingsdeken. Een enorme pink wall, die we ergens in Friesland gaan ophangen’’, vertelt Agnes. Ze heeft daar nu extra veel tijd voor, want in verband met het virus wordt het evenement verschoven naar volgend jaar.

,,We breien aan een grote roze verbindingsdeken”

,,Tja, 2020 moest eigenlijk hét brei-jaar worden. We waren nét begonnen om met allerlei mensen roze lappen met rechte kanten te breien. Voor die vorm is gekozen omdat je die later goed aan elkaar kunt bevestigen. Je dan kunt er bijvoorbeeld gehaakte hartjes op maken of er op een andere manier een eigen invulling aan geven.’’

Verbinding

Duurzaamheid speelt ook altijd een grote rol in haar werk. Als educatief medewerker van het Instituut voor Natuureducatie (IVN) deed ze bijvoorbeeld duurzaamheidsprojecten op basisscholen. En zo’n zeven jaar geleden begon ze met het breien met plastic, om aandacht te vragen voor de plastic soep in oceanen. In de trein breide Agnes haar eerste sjaal van plastic boodschappentassen en dat groeide uit tot het Soep&Breicafé, waarmee ze regelmatig op festivals te vinden was.

Verbinding brengen voor een duurzame wereld is haar missie. ,,En breien is een middel om mensen te verbinden met elkaar, de natuur of zichzelf.’’ Een ander project was Breien voor Groningen, een solidariteitsactie voor Groningers in het aardbevingsgebied. Nu de festivals voor komende zomer definitief van de baan zijn, verheugt ze zich extra op de volgende vrijdagmiddagbrei. Ook zo’n initiatief geeft verbinding. ,,Het is zo mooi dat ik zoiets zomaar op mijn eigen beeldscherm zie ontstaan!”

 • Breien met plastic
  Agnes heeft een goede tip voor iedereen die tijdens het opruimen van z’n huis nog ergens een berg plastic zakken vindt. ,,Gooi ze niet weg, maar maak er draden van waarmee je kunt breien. Dat vergt een speciale manier van knippen. Op mijn website kun je zien hoe je dat doet.’’ Ze breit onder meer lampenkappen van plastic.
 • Wandelen voor je kleed
  Altijd al graag een wandkleed willen hebben? Dit is de tijd om er eentje te maken. Zoek tijdens een boswandeling een mooie stok en gebruik hem om zo’n kleed aan op te hangen. Met restjes wol of repen van plastic zakken maak je de origineelste en duurzaamste wandkleden!
 • Averechts met een oude jurk
  Heb je nog oude kleding die niet meer naar de kringloopwinkel kan, omdat er bijvoorbeeld gaatjes in zitten? Knip er lange draden van waarmee je kunt breien en maak er bijvoorbeeld kussens of plaids van.
 • Maak het feestelijk
  Ook te maken van plastic zakken of oude kledingstukken: vlaggetjes voor in huis of in de tuin. En ben je op zoek naar een leuk cadeautje? Drapeer een gebreide lap om een vaas of een grote lege glazen pot en zet er bloemen in.

Grannies voor Grannies

Ben je op zoek naar iets positiefs om te doen in deze onzekere tijden van thuisisolatie? En zou je ook graag iets willen betekenen voor iemand die wel een oppepper kan gebruiken, zoals ouderen in quarantaine? Een van de initiatieven in het Noorden in deze coronatijd is het project Grannies for Grannies (and -dads), dat onlangs door Scheepjes in Tynaarlo is gelanceerd. Een oproep om samen aan de slag te gaan voor iedereen die door het coronavirus geïsoleerd is. Je kunt je aansluiten via Facebook.

Het project bestaat uit het haken van een kleurrijke lapjesdeken, de Kizzy Granny Square Blanket. Hij is ontworpen door Maria van 50 Shades of 4ply en in videotutorials van Esther van It’s All in a Nutshell wordt precies uitgelegd wat je moet doen. Zo is het project geschikt voor beginners en gevorderden. Het patroon is gratis en leent zich prima om te maken met restjes garen die je misschien nog wel ergens hebt liggen. Maar je kunt ook online bestellen.

Job de Bondt van Scheepjes sluit zich graag aan bij sociale initiatieven. ,,We willen graag gemeenschappen in beweging zetten en verbinding brengen. Vorig jaar steunden we bijvoorbeeld het initiatief van de grootste gehaakte deken ter wereld, in het kader van de Mienskip en Leeuwarden Culturele hoofdstad. En nu dan Grannies for Grannies. Natuurlijk hebben wij er als bedrijf ook belang bij; bijna tachtig collega’s verdienen hier hun boterham. Maar ik sta ook volledig achter dit initiatief. Ik heb zelf ook een moeder die staat te huilen omdat ze de kleinkinderen achter glas moet zien.’’ Volgens Job symboliseert de deken een beetje van de buitenwereld die zo gewenst is en laat de deken zien dat er aan ouderen wordt gedacht.

(Scheepjes adviseert de deken drie dagen in doos of gesloten zak te isoleren voordat je hem cadeau geeft. Dit omdat het COVID-19 virus tot drie dagen op oppervlakten kan overleven).

Tunisch haken

Tunisch haken voor beginners heet de videotutorial van blogster Marleen Willemsen. Deze exotisch klinkende techniek is een combinatie van haken en breien en is vooral geschikt voor het maken van kussens. Marleen blogt en vlogt voor handwerkwinkel Hobbygigant, maar ze ontwerpt en schrijft ook patronen. Zoals voor het kussen dat ze speciaal voor Wonen&Co heeft gehaakt. Ze gebruikte er twee bolletjes lindegroen en twee roomwit katoenen garen voor. Patroon en uitleg vind je op hobbygigant.nl/blog/tunisch-haken-leren-beginners. En nog veel meer inspiratie om deze coronatijd creatief in te vullen!

TEKST SHYRA HUETING

We hebben nog veel meer leuke suggesties om te doen in deze quarantainetijd. In dit artikel hebben we 5 diy’s verzameld die je kunt maken met spullen die je al in huis hebt óf online kunt bestellen. Hou je van macramé? In dit artikel laat blogger Wimke zien hoe je een trendy macraméveer knoopt.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×