Honderd jaar geleden snapten nog maar weinig mensen iets van de radicale en vernieuwende ideeën van de mensen achter De Stijl.

In de stijl van De Stijl

De Stijl bestaat 100 jaar en dat wordt op veel plekken gevierd. De kunst- en designstroming is nog steeds een inspiratiebron voor ontwerpers, kunstenaars en architecten. En ook thuis kunnen we er wat van leren.

Nieuwe kunst

Honderd jaar geleden snapten nog maar weinig mensen iets van de radicale en vernieuwende ideeën van de mensen achter De Stijl. Destijds was het werk van onder anderen Piet Mondriaan, Gerrit Rietveld, Theo van Doesburg en Bart van der Leck revolutionair. De Stijl was in eerste instantie een tijdschrift dat vanaf 1917 verscheen als ‘tijdschrift voor nieuwe beelding’, een experimenteel blad met slechts honderd abonnees.

Al gauw werd het een stroming van kunstenaars en ontwerpers die nadachten over de vormgeving van een betere, optimistische toekomst. Ze zochten naar een totaal nieuwe kunst die de samenleving moest moderniseren. En dat is gelukt. Anno nu is het nog steeds een inspiratiebron voor vele ontwerpers, kunstenaars, fotografen en architecten in binnen- en buitenland.

rietveld stijl van huis schroder
Een bezoekje aan het Rietveld Schröderhuis in Utrecht geeft veel inspiratie voor thuis.
rietveld de stijl woonkamer
Stijlkamer in museum DR8888.  

Rood, geel en blauw

Optimistisch, ongewoon en met humor. Rood, geel en blauw werden het universele ‘gezicht’ van de kunstenaarsbeweging, maar de veel-zijdigheid aan invalshoeken van de leden was veel diverser. De Stijl heeft ook veel betekend voor ons hedendaagse interieur. Na de Tweede Wereldoorlog gingen witte muren en strakke vormen de Nederlandse woonkamers domineren. We gingen modern, licht en praktisch wonen. De keuken en badkamer werden hygiënische ruimtes onder invloed van onder anderen Rietveld, Mondriaan en Van Doesburg.

Ook dichter bij huis is inspiratie te vinden voor thuis. De Stijl-lid Theo van Doesburg ontwierp een speciaal kleurenschema in de Papegaaienbuurt in Drachten. Vanaf 1 juni is de eerste kamer in het Van Doesburg-Rinsemahuis (beperkt) open voor bezoekers. Deze museumwoning is ingericht met meubels en werken van Thijs Rinsema en meubels van Van Doesburg. In de nabije toekomst wordt hier een complete woning getoond van honderd jaar geleden die nog steeds hypermodern oogt. ,,Vooral het kleurgebruik van Theo van Doesburg is heel inspirerend om ook in je eigen huis toe te passen’’, zegt Annemieke Keizer van Museum Drachten. 

 

rietveld de stijl huis
Inspiratie in het Noorden: het Van Doesburg-Rinsemahuis in Drachten
rietveld stijl stoel
Rietveldstoel

DIY stoel

De meubels van Rietveld worden onder de merknaam Rietveld Originals nog altijd verkocht. Bijvoorbeeld de Kratstoel. Vanaf 1934 verkrijgbaar als doe-het-zelf-pakket en gemaakt van resthout. Met die dingen oogsten Ikea (doe-het-zelf)en Piet Hein Eek (resthout) nog steeds succes. Nog interessanter is het feit dat Rietveld de bouwtekeningen van zijn meubels beschikbaar stelde, zodat mensen er thuis mee aan de slag konden en de stoelen beschikbaar werden voor iedereen. Daar ligt een link met de toekomst, waarin we via moderne middelen straks waarschijnlijk hetzelfde kunnen doen met meubelontwerpen, die we kopen van een ontwerper naar keuze ergens ter wereld en vervolgens bij een lokale producent laten maken of zelf printen.

de stijl rietveld kast
Het werk van de Britse ontwerper Rive Roshan heeft veel uiterlijke invloeden van De Stijl

 

Uittip

Van 19 t/m 21 mei staat Den Haag in het teken van vernieuwend Nederlands design tijdens de vierde editie van festival Designkwartier. In het kader van themajaar Mondriaan tot Dutch Design presenteert het festival ‘In Stijl’, een dynamische tentoonstelling die toont hoe diep Mondriaans nalatenschap is doorgedrongen tot in het DNA van hedendaagse ontwerpen. Meer informatie: www.festivaldesignkwartier.nl

Tekst: Suzanne Dijkstra