Van huurhuis naar koophuis: een plek om te blijven - Wonen&Co
koophuis

Van huurhuis naar koophuis: een plek om te blijven

20 mei 2016 5 min leestijd Geen reacties

Zeven jaar waren Hielke en Rinske Lok op zoek naar hun eerste koophuis in Heerenveen. De lat lag hoog, want in hun huurhuis hadden ze reeds de luxe van een bijkeuken en garage. Aan de Buitenbaan vonden ze uiteindelijk een plek om te blijven.

Rust, licht en kalmte straalt het huis uit. Natureltinten, blank hout, veel wit, grijs en bruin. Scandinavisch. Daar houden Hielke en Rinske van. Vooral Rinske natuurlijk, die naast haar werk als administratief medewerkster bij Friesland Campina ook een webshop heeft en interieuradvies geeft. ,,Het huis is Rinskes ding, ik ben meer van de tuin”, zegt Hielke. Al ligt het werk voor Rinske nu even stil, want ze verwachten elk moment ze hun tweede kindje.

Het jonge gezin woont er nu ongeveer een jaar. Het is een jaren-tachtigwoning, dus geen nieuwbouw, maar wel onderhoudsvriendelijk. ,,Wij zijn geen klussers, dus het is goed dat wij er, relatief gezien, niet veel aan hoefden te doen”, vertelt Rinske aan de grote houten keukentafel, die grenst aan het kookeiland.

Alles dat hun hartje begeert

Het is het plekje waar ze al jaren van droomden, met alles dat hun hartje begeert. Een werkkamer op de begane grond, een garage en meer dan genoeg ruimte binnen en buiten. ,,We hebben heel veel huizen bekeken”, zegt Rinske lachend. ,,Ik wilde zo graag in Heerenveen-Noord wonen, daar kom ik vandaan. Het is zo’n gezellige buurt.” Maar het huurhuis waar ze woonden was ook niet gek: het was groot, met een bijkeuken en garage. ,,We hadden dus wel onze eisen.”

De zoektocht duurde al met al zo’n zeven jaar. ,,We gingen vaak naar de openhuizendag en ik keek altijd op de app van Funda, op mijn mobiel. Die heb ik nu verwijderd, hij is niet meer nodig.”

Op het huis aan de Buitenbaan werden ze meteen verliefd. ,,Dat voelde meteen goed. Mijn vader was mee en die stak meteen zijn duim op”, zegt Rinske. ,,Het was stormachtig en het regende die dag. Maar toch hadden wij er een heel goed gevoel bij”, vult Hielke aan. Van de verhuizing zelf kreeg hij overigens weinig mee. Hielke is in zijn functie als quality manager bij rederij Boomsma Shipping in Sneek regelmatig op reis, soms over de hele wereld. ,,Toen we verhuisden zat Hielke in China. Hij ging weg uit ons oude huis en kwam weer thuis in het nieuwe.”

Een mooi huis voor de koters om hier veilig op te groeien

Voor Hielke was het vooral belangrijk dat het huis een plek was waar ze konden blijven. ,,Een mooi huis voor de koters om hier veilig op te groeien.” Dat moet wel lukken, met de enorme lap tuin die achter het huis verscholen ligt. ,,Van de buitenkant gezien zou je echt niet zeggen dat het zo groot is, met zoveel ruimte. Het houdt niet op.”

Dat betekent wel dat er elk weekend flink gemaaid moet worden. ,,Maar dat vind ik niet zo erg. In het vorige huis deden we er niet zoveel aan, maar nu is het van onszelf.”

Rinske heeft nu eindelijk de moestuin die ze zo graag wilde. ,,Dat hadden we thuis ook, toen ik klein was. Ik vind het mooi dat de kinderen leren dat groente niet uit de supermarkt komt. En dat lukt nu al, want Yinthe zei laatst al eens: ‘Je hebt een zaadje, en dan gaat het regenen en dat schijnt de zon en dan wordt het plantje groot.”

De vijver in de tuin pompten ze leeg. Nu fungeert hij als zitkuil. ,,Met kleine kinderen vinden we dat water te gevaarlijk. En voor Yinthe is het nu een soort podium, waar ze in staat te dansen en zingen.”

De driejarige Yinthe kijkt intussen gebiologeerd naar een prinsessenfilm op tv, vanuit de hangstoel naast de haard. Nog zo’n wens van Rinske. ,,Ja, een hangstoel, dat wilde ik zo graag. Ik moest eerst Hielke nog even overtuigen, maar die vindt het nu ook prima.” Zo richten ze het huis langzaamaan steeds meer in. De elementenbank, in twee bruintinten, werd vorige week pas bezorgd maar ze kunnen nu al niet meer zonder.

Juiste kleurencombinatie

,,Vooral dat zitje in de erker. Dat is nu al ons favoriete plekje. Heerlijk als de zon schijnt.” De bank komt van Leen Bakker, de hangstoel van Karwei. ,,Het hoeft niet zo duur te zijn om mooi te zijn.” Naast het zitelement staat een oud tafeltje. ,,Van de oma van mijn moeder. Ik mag het van mam niet wegdoen als ik er genoeg van heb, maar ik vind het ook mooi om oud en nieuw te combineren.”

Zo past de strakke hangende televisiekast prima bij de oude, geverfde linnenkast van Marktplaats in de andere hoek van de kamer. Een heel andere stijl, maar door de juiste kleurencombinatie lijken ze voor elkaar gemaakt.

,,Mam, ik wil nu mijn kamer laten zien”, zegt Yinthe. Op naar boven dus, waar wel het nodige kluswerk is verricht. Een van de slaapkamers is de badkamer geworden. ,,Het was anders wat klein, met twee kinderen.” De badkamer, ook weer in zachtbruin, is bewust niet helemaal betegeld. ,,Alleen waar het nodig is. Zo lijkt het ruimer.”

De oude badkamer hebben ze omgetoverd tot handige inloopkast, zodat niet alle kleding en schoenen in de slaapkamers opgeborgen hoeven te worden. En Yinthe heeft net een nieuwe kamer gekregen, nu de baby straks op haar vorige kamer slaapt. Trots laat ze haar poppenhuis en haar nieuwe prinsessenbed zien. ,,En hieronder zijn de buizen van de aangrenzende badkamer mooi verstopt”, wijst Rinske op het bankje van underlayment tegen de muur.

Grote fotocollage

Ook beneden in de woonkamer heeft Yinthe haar eigen speelhoek. Met wigwam, die beppe heeft gemaakt. Ze kruipt er graag lekker in weg als ze moe is. Maar de eyecatcher in de woonkamer is toch wel de grote fotocollage van Ixxi aan de wand. Een eigen foto, met groene weiden op de voorgrond en hoge bergtoppen die daar bovenuit steken.

,,Ons aandenken aan een prachtige vakantie vorig jaar”, vertelt Hielke. ,,Met zijn drieën en opa en oma hebben we vier weken door Canada gereden met een camper.” En zo heeft zelfs hun reislust in het droomhuis een plekje gekregen.

Tekst: Miranda ten Wolde
Foto’s: Catrinus van der Veen

Geen reacties

Laat een reactie achter

×