Huis van de Kunst: Lisa Wijmenga - Wonen&Co

Huis van de Kunst: Lisa Wijmenga

23 mei 2016 2 min leestijd Geen reacties

Hoe woont een kunstenaar? Wonen&Co gaat op zoek naar het artistieke interieur en laat zich wekelijks inspireren door het Huis van de Kunst. Deze week: Lisa Wijmenga uit Leeuwarden.

Eigenlijk is dit een aflevering over een creatief duo. Goudsmid en sieraadontwerper Lisa Wijmenga woont namelijk samen met haar vriend Tristan Visser. Hij zit in de muziek. En beide beroepen vind je ogenblikkelijk terug in hun appartement, in de oude kazerne in Leeuwarden.

De muur achter de bank hangt vol met muziekinstrumenten. De planken aan de andere kant van de muur zijn gevuld met souvenirs van de reizen van Lisa. De bureaus en tafels liggen vol met werkmaterialen en de synthesizer staat pontificaal in de woonkamer. ,,Werk en privé lopen hier compleet door elkaar heen. Wij zijn eigenlijk altijd met ons werk bezig, ook als we thuis zijn”, vertelt Lisa.

Op haar reizen kwam Lisa erachter wat ze precies wilde. ,,Ik was in Nieuw-Zeeland en leerde daar jade slijpen. Op dat moment wist ik dat ik sieraden wilde gaan maken.”

Meubels met een verhaal

Sieraden hebben iets blijvends, ze staan voor herinneringen, verklaart Lisa haar keuze. En eigenlijk geldt voor hun interieur precies hetzelfde. Geen Ikea-meubelen in de oude kazerne. Er moet een verhaal aan vastzitten. De tapijten op de vloer komen van de grootvader van Tristan. Het stoeltje bij de werkbank van Lisa kreeg ze van de eigenaar van het atelier dat ze huurt. ,,Het is een oud uurwerkmakersstoeltje. Ik vind het echt fantastisch.”

,,Ooit zei iemand dat het hier op een museum lijkt. Dat is wel een leukste wat ik over ons interieur heb gehoord”, gaat ze verder. Zo lag de koekoeksklok van Lisa’s omaal bijna bij het grofvuil, toen zij besloot dat zij hem wel wilde hebben. ,,Niemand anders vond hem mooi, maar ik wel.”

Het mag duidelijk zijn, een steriele ruimte werkt niet voor deze twee creatieve geesten. Ze vragen zich dan ook af hoe het straks wordt in hun nieuwe onderkomen. Lisa opent deze zomer een winkel aan de Nieuwesteeg 10 in Leeuwarden. Zij en Tristan gaan op de eerste etage wonen. Nog een verdieping hoger komt de studio van Tristan. En dat betekent dat veel van hun werk uit hun woonruimte verdwijnt. ,,We zijn heel benieuwd wat er dan nog overblijft, behalve de bank”, vertelt Lisa. Wel is ze blij met de extra ruimte die ze straks heeft om vrienden te ontvangen. ,,Als we nu mensen over de vloer krijgen, is het al heel snel gezellig druk hierbinnen.”

TEKST MONIQUE FLINKER
FOTO NIELS WESTRA

Geen reacties

Laat een reactie achter

×