Jolanda's huis met kookstudio - Wonen&Co

Jolanda’s huis met kookstudio

6 oktober 2014 3 min leestijd

In huize De Graaf raken ze niet snel uitgekeken op spullen van ruim twintig jaar geleden. Een oud bankje wordt opnieuw bekleed en de keukenspullen die van het bruiloftsgeld gekocht werden, doen nog steeds dienst.

Jolanda en Edwin de Graaf hadden twee keer geluk na de aankoop van hun woning in Schalsum. Tien jaar geleden konden ze een schuur van de buurman kopen en daardoor uitbreiden en vijf jaar geleden deed zich bij de nieuwe buurman eenzelfde kans voor. Opnieuw konden ze een schuur kopen. Daar zetelt nu de kookstudio ‘Kok in het Huis’ van Jolanda.

Glas-in-lood

Aan de bestaande woning hoefde het stel niet veel te doen. Wel werd ervoor gekozen de glas-in-loodramen in thermopane te laten zetten. Veel nieuwe meubels kwamen er ook niet. Jolanda was nog lang niet uitgekeken op de meubels die ze op haar 24ste kocht. Nieuwe stoffering was voldoende. Zo veranderde een blauw bankje in rood en leek het weer als nieuw.De keuken is nog steeds gevuld met de spullen van het merk Alessi dat ze van het geld op hun bruiloft kochten.

 

Bij de eerste uitbouw kozen ze voor een verrassende oplossing. Er werd niet direct nieuwbouw aan de bestaande bebouwing geplakt, maar de oude tuin bleef bestaan. Door aan het eind daarvan de woonkeuken te bouwen en die door een lange gang te verbinden met het hoofdhuis ontstond een binnenplaats. De echte achtertuin grenst weer aan de kookstudio.

Twee grote slaapkamers

Extra voordeel daarbij was dat er op deze uitbouw twee grote slaapkamers voor de dochters gerealiseerd konden worden.

Aan de lange gang grenzen een bijkeuken, toilet en badkamer. De woonkeuken groeide uit tot de spil van het familieleven. De een kijkt er televisie, de ander zit achter de laptop en weer een ander doet huiswerk. En wordt er gekookt, dan is iedereen daar mee bezig. De dochters helpen snijden en kunnen inmiddels ook heel goed hakken.

 

De nieuwe keuken zorgde voor meer veranderingen. De aankoop vond plaats bij Amati in Leeuwarden waar Jolanda een kookdemonstratie bijwoonde. Dat leek haar ook wel wat en zo mocht ze een keer lesgeven aan gasten in de winkel. Workshops aan dorpsgenoten en in het dorpshuis volgden en nu is het eigen kook- en cateringbedrijf zeven jaar een feit. ,,De eerste twee jaar was ik steeds met kratjes op pad. Nu komen de gasten hier.”

De hele familie wordt ingeschakeld als Jolanda een grote cateringklus heeft

Jolanda komt uit de bekende horecafamilie Klooster in Franeker. Haar ouders hadden discotheek Don Pedro en Jolanda runde veertien jaar met haar zus restaurant De Grillerije in Franeker. Haar broer heeft restaurant De Huiskamer in het Drentse Ansen. De hele familie wordt ingeschakeld als Jolanda een grote cateringklus heeft. Haar man zorgt dan voor de logistiek.

Samen met Edwin brainstormt Jolanda over de inrichting van het huis. ,,Wij vinden een oud huis mooi, maar de inrichting mag best strak.” Edwin is de man van de indeling. Hij bedacht ook de lijnen in de tuin en voerde veel werk uit samen met zijn vader.

Lange eettafel

Door haar werk leert Jolanda zo veel mensen kennen dat ze altijd wel een adresje weet om huiselijke zaken aan te pakken. Zo ging een buurman al aan de slag met kasten, Wiebe Taekema van 3i meubels in Menaam maakte de lange eettafel voor de kookstudio en Richtje Allersma uit Harlingen stoffeerde meubels en leverde kussens. Zo ging het ook met de wandkast in de keuken. Jolanda en Edwin bedachten dit samen, tekenden het uit op de muur en lieten de vakken door een timmerman maken.

Nu is daar zelfs plaats voor de hamster en zijn kooi. In de grote vakken van de kast valt het dierenverblijf amper op.

Blij is Jolanda ook met haar achtertuin waar ze vaak uitkijkt op de drie paarden van de buren. ,,Hiervoor woonden we in Franeker boven het restaurant. Het was klein en knus, maar we hadden alleen een dakterras. Dan is dit wel een vooruitgang.”


 

WIE Jolanda (47), Edwin (43), Britt (morgen 12) en Beau (8) de Graaf.
WAARSchalsum
WONEN HIER sinds 2000
HUIS GEBOUWDrond 1910
FAVORIETE PLEK Aan tafel in de woonkeuken
LAATSTE AANSCHAFopdracht gegeven voor een boekenkastin de vorm van een E aan Tom Arema uit Sint Jacobiparochie.
WOONWENS TIPboven een opslag maken (,,we zijn al aan het slopen”) en nog een schuifkast in de tuin.


 

TEKST MARIA DEL GROSSO
FOTO’S CATRINUS VAN DER VEEN

×