BUITENLEVEN | Duik in de wereld van compost - Wonen&Co

BUITENLEVEN | Duik in de wereld van compost

19 juni 2017 3 min leestijd Geen reacties

Wil je je tuin of balkon heel blij maken? Duik dan in de wereld die compost heet. Wordt het een hoop, een toren of een emmer?

Compost maken van je groenafval heeft iets heel bevredigends. Je maakt een kringloopje rond en zie: alleen maar voordelen! Geen plantenvoeding die moet worden aangevoerd, geen tuinafval dat moet worden afgevoerd. Het scheelt geld en het is goed voor het milieu.

Het grootste winstpunt is natuurlijk de compost zelf. Compost verbetert de structuur van de grond en voedt het bodemleven. Hoe rijker de bodem, hoe gezonder en weerbaarder je planten. Elke tuin, en balkon, leeft op van dit wondermiddel.

De bokashi-emmer

Voor wie? De stadsmens met een minimoestuin en veel rauw keukenafval.
Kosten? 70 euro voor een set van twee emmers en 2 kilo bokashi-zemelen.
Hoe lang duurt het? Twee tot vier weken.
Hoe werkt het? De bokashi-emmer (eigenlijk is het een set van twee emmers) leunt op de gedachte dat je superieure bacteriën aan het werk moet zetten om je organische keukenafval af te breken. Zo voorkom je dat je schadelijke bacteriën kweekt. Je zorgt dat de goede bacteriën meteen de overhand krijgen in je emmer met groenafval. Dus na elke laag aardappelschillen, koffieprut of verlepte bloemen strooi je een superieure bacteriecultuur in de vorm van een schepje bokashi-zemelen.

Hoe fijner het eten dat je de bacteriën voorschotelt, hoe sneller ze zich door je groenafval heen werken. Dus die bloemkoolstronk graag in plakjes aanleveren. Let op! Je moet eens in de zoveel tijd nieuwe bokashi-zemelen aanschaffen.

De composthoop

BUITENLEVEN | Compost, composthoop, duurzaam, groen, tuin, tuinieren

Voor wie? De laisser-faire-tuinier zonder haast met een redelijk grote tuin en veel groenafval.
Kosten? 0 – 250 euro
Hoe lang duurt het? Een half jaar tot een jaar.
Hoe werkt het? Composteren is niets anders dan een natuurlijk proces imiteren. Denk aan een herfstbos, waar hordes kleine beestjes (torretjes, wormen, schimmels, bacteriën) de afgevallen bladeren afbreken, zodat alle bestanddelen uit de blaadjes weer beschikbaar komen voor nieuwe groei.

De randvoorwaarden voor een succesvolle composthoop kun je dus afkijken van het bos. Niet in de volle zon leggen, niet laten uitdrogen en zorg dat hij luchtig blijft. Dus: geen kluiten aarde of plakken gras erin stoppen. De minimale maat voor een geslaagde composthoop is ongeveer een kuub (1 meter x 1 meter x 1 meter). Vier pallets aan elkaar schroeven tot een vierkante bak, en je kunt uit de startblokken. (Kippen)gaas is ook goed bruikbaar als omheining van je hoop. Als je kuub vol is, dek je hem af met plastic, een laag stro of een deken.

Na zes maanden tot een jaar is je compost klaar om aan je tuin te worden gevoerd.

De wormentoren

BUITENLEVEN | Compost, wormen, wormentoren, groen, duurzaam, tuin, tuinieren

Voor wie? De no-waste-fanaat met een kleine tuin en gevarieerd groenafval.
Kosten? 120 euro voor een starterskit, inclusief wormen.
Hoe lang duurt het? Drie à zes maanden.
Hoe werkt het? In een wormentoren eten compostwormen zich door jouw groenafval heen. De toren bestaat uit een stapel bakken met gaatjes op de bodem, die op een lekbak staat. De compostworm (Eisenia fetida) is in staat organisch materiaal om te zetten, zodat de onderdelen weer beschikbaar komen in een vorm die planten kunnen opnemen. Terwijl een regenworm graag op en neer beweegt, kruipt Eisenia fetida heen en weer.

Je laat de wormen los in de onderste verdieping en geeft ze jouw keukenafval te eten. Naarmate de populatie groeit, kun je de toren steeds met een verdieping uitbreiden. Waar compostwormen in de natuur profiteren van beestjes die organisch materiaal in kleine stukjes knagen, zijn ze in een wormentoren aangewezen op jouw bereidheid hun eten in kleine stukjes aan te leveren. Hoe fijner de kost, hoe sneller het proces gaat. Hun lievelingseten: koffieprut.

Let op! Ben je langer dan een week weg? Zorg dan voor een wormenoppas.

 TEKST ELBRICH FENNEMA

Geen reacties

Laat een reactie achter

×