STYLING | Zo maak je van de bijkeuken een fijne binnenkomer - Wonen&Co
styling, tips, bijkeuken, bijkeuken inrichten, inspiratie, wooninspiratie

STYLING | Zo maak je van de bijkeuken een fijne binnenkomer

11 mei 2017 3 min leestijd Geen reacties

Is jouw bijkeuken ook een vergaarbak van jassen, schoenen, laarzen en de voerbak van de hond? Met een paar eenvoudige tips maak je van de bijkeuken een fijne binnenkomer.

Als je op visite gaat, kom je meestal binnen door de voordeur. Dit is de ‘officiële’ entree en hier is het vaak gezellig en netjes. Hier vind je een spiegel, de trap naar boven, een sidetable met wat plantjes en een kapstok waar de meest nette jassen aan hangen.

Maar laten we het eens hebben over de achteringang: de bijkeuken. Daar waar de was gewassen wordt, de vieze laarsjes in een hoek worden gegooid, de kapstok overvol aan het raken is en je struikelt over de wasknijpers en wasmanden. We verwaarlozen de bijkeuken, terwijl deze ruimte juist zo belangrijk is. Het is de plek waar je elke dag het huis binnenkomt.

En daarom verdient de bijkeuken net zoveel aandacht als de hal. Een aantal tips om de bijkeuken gezellig en netjes te maken – en dat zo te houden.

Houd het rustig

Bijkeukens zijn meestal niet de ruimste kamers van het huis, daarom kun je de kleuren het beste rustig houden. Ook is het handig de overbodige spullen uit de bijkeuken te halen. Vakantiespullen kunnen prima een jaartje op zolder staan. Je kunt deze ruimte dus per seizoen opnieuw inrichten. Winterschoenen, sjaals en handschoenen kunnen in de lente naar boven en de sandalen en waterschoentjes zien we juist pas in de zomer terug. Zorg er in ieder geval voor dat de kapstok genoeg haakjes heeft, dan lijkt het minder vol en rommelig.  

Zet de was(machine) uit het zicht

In veel huishoudens staan de wasmachine en droger in de bijkeuken. Net als wasmanden en wasrekjes. En soms ook nog rondslingerende (vuile) was en wasknijpers.

De oplossing? Een ombouw! Met een op maat gemaakte kast – eventueel met schuifdeur – heb je de wasmachine, was en bijbehorende rommel meteen uit het zicht. Zo oogt de boel meteen een stuk rustiger.

Hang je de was ook te drogen in de bijkeuken? Dan zijn inklapbare wasrekjes ideaal. Zodra de was droog is, klap je ze in en heb je weer extra ruimte in de bijkeuken. Plus, een paar houten rekken kunnen ook nog best mooi staan op de muur.

Heb je weinig ruimte in de bijkeuken en is een kast geen optie? Dan zijn er genoeg opties om de wasmachine en droger minder op te laten vallen. Verf bijvoorbeeld de deur in een kleur zodat je aandacht daarnaartoe wordt getrokken als je binnenkomt. Of leg een mooie accentvloer in de bijkeuken, bijvoorbeeld Portugese tegels. Heb je daar geen budget voor? Een opvallend vloerkleed (een loper) werkt ook. Een robuuste houten plank boven de machines, met daarop mooi groen, werkt ook als ‘afleiding.’

Kies praktische opbergers voor schoenen

De schoenen en laarsjes stapelen zich op wanneer je een gezin hebt. Kasten zorgen dan voor een stukje orde. Gebruik bijvoorbeeld oude aardappelkistjes om schoenen in te zetten. Of kies voor een klepbank. Die dient als opberger voor je schoenen en tegelijkertijd als bankje om veters op te strikken.

Je kunt een klepbank maken (of laten maken), maar een zoektocht op Marktplaats en vintage webshops kan ook wat moois opleveren.

Heb je wat meer ruimte in de bijkeuken? Maak daar dan gebruik van en plaats een mooi dressoir tegen de wand waarin je sjaals, handschoenen, paraplu’s en tassen in kunt bewaren. Praktisch en een mooi item om naar te kijken.

Genoeg tips om je bijkeuken een update te geven. Gun jezelf een mooie entree en kom iedere dag fijn thuis. Direct aan de slag? Shop hieronder onze favorieten voor de bijkeuken.

Bron uitgelichte foto’s: pinterest

Wil je ook meteen de hal aanpakken? Styliste Aukje legt in dit artikel uit hoe je de hal zo functioneel mogelijk kunt inrichten. En in dit artikel laten we zien hoe je eenvoudig een hal-organizer maakt van multiplex en leertjes.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×