Glazen toren aan het Zuiderdiep - Wonen&Co

Glazen toren aan het Zuiderdiep

3 januari 2015 5 min leestijd Geen reacties

Het woon- en werkhuis van Wouter Hoogland aan het Gedempte Zuiderdiep in Groningen is niet te missen. Het opvallende glazen torentje van vijf lagen wordt onderbroken door een grasdak op de eerste verdieping.

Een boomgaard aanleggen. Dat is wat zo’n tien jaar geleden eerst het plan was voor de plek waar Hoogland nu woont. ,,Het huisje dat er stond was van 1750 en zo’n bouwval dat het gesloopt moest worden.”

Hij en zijn partner woonden destijds aan de Stationsstraat en het leek hen mooi om de tuin van daar met een boomgaard door te trekken tot aan het Zuiderdiep. ,,Maar het Zuiderdiep heeft een gesloten gevelwand, en het werd stedenbouwkundig gezien niet wenselijk gevonden die te onderbreken.”

Daarna is besloten om er een ‘maximaal toelaatbare massa’ te realiseren, met nog wel een knipoog naar het oorspronkelijke idee. Door de glazen wanden van het huis kun je nu vanaf de straat de kornoelje in de tuin zien staan. Ook de Chang Jiang motor met zijspan die binnen staat geparkeerd, trekt veel bekijks. ,,Het is een replica van een model uit 1938. Toen wel de BMW van de Duitsers genoemd.”

De begane grond die eerst de functie zou krijgen van atelier, werkplaats en paardenstalling, is nu een wachtruimte en presentatie- en informatieruimte voor verschillende onroerend goed-gerelateerde activiteiten. ,,Er zijn twee coöperatieve verenigingen gevestigd van waaruit diverse disciplines samen werken.”

Door zo’n samenwerking is ook het woon- en werkhuis tot stand gekomen. ,,Zo’n tien mensen die veel van hun vak houden, werkten intensief mee om van de muze tot het concept en van het concept tot de uitvoering en realisatie te komen. Wat dat laatste betreft heeft kunstenaar Jakob Vogel veel gedaan. Hij komt uit de staalbouw, vandaar dat je overal veel staal terugziet; hij is een allround ambachtsman.”

Dat wonen en werken in het pand samengaan, zie je ook overal terug. Zo kregen de bureaus op de begane grond een plek in een paardenbox. ,,Eerder ging ik vaak met mijn paard op pad en dan bleven we wel eens bij mensen logeren. Ik was ook reizend hoefsmid. Het was de bedoeling dat achter de box nog een ingebouwde hoogslaper zou komen, zodat we hier ook af en toe terecht konden. Maar het paard is helaas al overleden.”

Een andere creatieve oplossing is een aantal luikjes in de wand. Erachter staat een muur gebouwd van kloostermoppen (middeleeuwse bakstenen) van het kasteel van Alva dat in de zestiende eeuw in de stad werd gebouwd. ,,Die wilde ik zichtbaar laten, maar er moest een woningscheidende wand tussen dit huis en dat van de buurman komen. Door de luikjes kun je er toch nog stukjes van zien.” Een glasplaat in de vloer markeert de waterkelder uit 1750 onder het huis. ,,De Drentsche Aa liep hier vroeger.”

Een vastomlijnd plan voor de bouw van het huis was en is – ,,de woning is voor 80 procent af” – er niet. Zijn schetsen bestaan uit enkele potloodstreken, het oorspronkelijke ontwerp van projectarchitect Eric de Leeuw en Daad Architecten en een kleine maquette. ,,Beginnen met bouwen moet hetzelfde zijn als beginnen met een kunstwerk. Gewoon starten en gaandeweg komen dan de ideeën wel en valt alles op zijn plek.”

Plannen voor de eerste vloer, een open verdieping zonder muren, worden zo nog volop gesmeed. ,,Het idee was om hier een grasdak van te maken. Maar er valt te weinig zonlicht op voor gras”, vertelt de bewoner. ,,Daarom wil ik hier nu een kip houden en een bloemenstal neerzetten. Lijkt me leuk, dat mensen een bosje kunnen kopen als ze er toch zijn.”

Boven deze alternatieve tuin zijn er nog drie woonlagen in het torentje dat in de wind ,,zo’n 3,5 centimeter heen en weer schudt”. Op elke verdieping is er een omloop voor de glaswand. Om de twee ramen zit er een kiep- of kantelraam tussen, voor het wasgemak. Her en der staan stoeltjes. ,,Als je daarin zit, is het net alsof je in de lucht woont. Het glas is eigenlijk als een regenjas voor de woning er binnenin. Dat is dus eigenlijk een goed geïsoleerde doos-in-een-doos.”

De eerste etage van het torentje is de werkplek van makelaars Hoogland & Versteegh. Een parkiet houdt hen gezelschap. En wat aanvankelijk werd bedacht als woonkeuken, doet het tegenwoordig net zo goed als kantoorkeuken.

De parkiet mag soms ook mee naar een verdieping hoger, waar een vergaderruimte is en flexplekken zijn. Daar is ook de zithoek met een oude, karakteristieke haard. ,,Hier kijken we tv vanuit de luie stoel, vooral het weerbericht om te zien van welke kant de regen wordt verwacht, en zodat ik weet aan welke kant de ramen open kunnen.”

Als je even niet oplet, is hij ineens verdwenen. ,,Hier is ook nog een zitje om de krant te lezen”, klinkt het van achter de deur in de boekenkast waar hij doorheen blijkt gestapt en waardoor hij weer op de glazen omloop staat.

Ook achter een deur in de tegenoverliggende boekenkast gaat een verrassing schuil: hier zit een kleine sauna ingebouwd. Met er tegenover een smal, langwerpig toilet. ,,Die komt van de Italiaanse spoorwegen. In de sauna heeft alleen de timmerman nog gezeten. Het is het enige vertrek in huis waar we niet intensief gebruik van maken.”

De bovenste vloer is het woonappartementje, met een zit- en slaapkamer, een badkamer en een kantoortje. En dan is er nog het platte dak met zonnecollectoren vanwaar je uitkijkt over de binnenstad. In 2007 werd het woon- en werkhuis uitgeroepen tot BNA-gebouw van het jaar van Noord-Nederland.

WIE Wouter Hoogland (72).
WAAR Gedempte Zuiderdiep, Groningen.
WOONT HIER SINDS Ongeveer vijf jaar.
FAVORIETE PLEK De begane grond, om daar bezoek te verwelkomen met muziek, bijvoorbeeld van Hildegard von Bingen (Middeleeuws) of Byzantijnse muziek.
WOONTIP Eerst in een huis gaan wonen en dan pas bedenken of je iets wilt veranderen.
MEEST TROTS OP Dat het resultaat meer is geworden dan de som der delen. De bouw was een gezamenlijk project en in het gebouw wordt nog steeds gezamenlijk gewerkt.
WOONWENSEN De tijd hebben om de huisknecht te zijn.

 


TEKST DIANE ROMASHUK
FOTO’S CORNE SPARIDAENS

Geen reacties

Laat een reactie achter

×