Gele, roze en paarse cactussen op een stokje - Wonen&Co
cactussen

Gele, roze en paarse cactussen op een stokje

29 maart 2015 3 min leestijd Geen reacties

Ze zijn beslist niet ieders smaak, maar een ding is zeker: de wonderlijke rode, gele, roze en paarse cactussen op een groen stammetje behoren tot de vreemdste planten die de mens ooit heeft gecreëerd.

Je moet er maar zin in hebben, duizenden minicactussen bekijken in de hoop dat er malle gevallen tussen te vinden zijn. Eiji Watanabe deed dat al in 1937, toen hij driehonderd zaden importeerde van een onooglijke cactus met de bijna onuitspreekbare wetenschappelijke naam Gymnocalycium mihanovichii var. friedrichii. Dat was voor de brave man nog niet voldoende, aangezien hij het jaar daarop tienduizend zaailingen kocht van dezelfde cactus.

Engelengeduld

Dankzij engelengeduld en een haarscherp oog voor details vond hij uiteindelijk waarop hij al die tijd had gehoopt. Twee plantjes, amper een centimeter groot, die in plaats van groenig, meer rossig van kleur waren. Na eindeloos verspenen, bemoederen en enten lukte het om een plantje te ontwikkelen dat helemaal oranje van kleur was. Dit bolletje had geen groene kleur meer en dus geen bladgroenkorrels die noodzakelijk zijn voor een plant om te kunnen overleven.

Gymnocalycium 2,scan,wonen,wonen co

Zonder kunstgrepen zou zijn experiment dan ook een kort leven beschoren zijn. Gelukkig begreep Eiji dit maar al te goed en hij bedacht een simpele oplossing. Op een onderstel van een normale groene cactus entte hij zijn kostbare kleinood, dat dankbaar meteen vastgroeide. Nu kon het groene gedeelte van de gastheer het bladgroenloze schepseltje erbovenop voeden en zo in leven houden. In 1940 kwam het op de markt en ging voor enorme bedragen van de hand.

Acht jaar later had hij opnieuw geluk toen hij een mutatie van zijn oorspronkelijke oranje bolletje vond, dat nu felrood van kleur was. Deze variant met de naam ‘Hibotan’ is op dit moment het populairst en te vinden in bijna elke tuincentrum over de gehele wereld.

In Japan, Korea en het voormalige Oostblok, maar ook in ons eigen Nederland worden de cactussen ze met miljoenen tegelijk gekweekt en is hun prijs nog maar een fractie van wat die ooit was.

Ze staan zo ver van de natuur dat ze meer gek dan mooi zijn

Sinds de jaren veertig heeft de tijd niet stil gestaan, waardoor er op dit moment honderden varianten bestaan met allerlei vreemde, soms bijna neonachtige kleuren. Al deze creaturen hebben gemeen dat ze niet zelfstandig kunnen overleven, maar moeten worden geholpen door een normale gastplant.

Vandaar dat je deze gekheid altijd op een stokje koopt. En waarschijnlijk is dat ook hun grote aantrekkingskracht. Ze staan zo ver van de natuur dat ze meer gek dan mooi zijn.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat ze vooral bij kinderen zeer geliefd zijn. Zulke malle gevallen, die eerder op paddenstoelen dan op echte planten lijken, zien eruit alsof ze uit een sprookje komen. Heb daar als kind dan maar eens weerstand tegen.

Ook op mijn jongenskamer stonden ze vroeger als soldaatjes in een rij in de vensterbank te glimmen van tevreden eigendunk.

Moon Cactus

Zo makkelijk als ze groeien, zo gemakkelijk gaan ze ook weer dood. Deze cactussen, die ook wel verkocht worden onder de naam ‘Moon Cactus’, zijn geen lang leven beschoren. Het is dan ook niet verstandig je teveel aan ze te hechten. Eerder zijn ze bedoeld als impulsaankoop of als botanische rariteit.

De tijd dat ze langer meegaan dan de drie jaar die ze normaal leven, is mooi meegenomen en een compliment aan je eigen groene vingers.

Tekst: Brian Kabbes
Noordelijk kweker van botanische rariteiten.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×