Wooninspiratie, woonkamer, slaapkamer, slaapkamer, kleur, verf, roze

UITGELICHT | Een kloddertje roze in huis

Roze is echt niet alleen weggelegd voor zoete meisjeskamertjes. Het is een kleur die het goed doet in het interieur. Ook bij mannen. 

Tante Til zong het al in de ooit zo populaire kinderserie Familie Knots: ‘Een kloddertje roze hier, een kloddertje roze daar’ is altijd goed. Dat geldt ook voor het interieur. Klim op een roze wolk en voeg wat pretty pink toe aan de woon- of slaapkamer.

Ontwerper/architect India Mahdavi is de ongekroonde koningin van het roze interieur. Deze internationaal bekende smaakmaker uit Parijs voegt steevast een vleugje zalm, fuchsia of zuurstok roze toe aan de interieurs van beroemde hotels, restaurants en bars. Hotel Sketch in Londen kreeg wel een hele dikke klodder roze. De totale inrichting, van plafond tot meubels kreeg alle tinten uit de roze kleurenwaaier, zonder eruit te zien alsof Barbie een vorkje mee komt prikken.Wooninspiratie, woonkamer, slaapkamer, slaapkamer, kleur, verf

Ook de bovenverdieping van het Vitra Haus in Weil am Rhein ontkwam niet aan de roze manie van mevrouw Mahadvi. Vorig jaar gaf ze deze tentoonstellingsruimte (een aanrader voor onderweg tijdens de vakantie) een metamorfose in Alice in Wonderland-stijl, inclusief reusachtige pastelroze theepot en grote roze bloemen.

Een droom die uitkwam

Dat roze niet alleen is weggelegd voor zoete meisjes, bewijst Patrick Kooiman. De stylist, blogger op theinteriorator.com en Living & Design Editor voor De Bijenkorf, droomde al jaren van een compleet roze woonkamer, sinds hij dat ooit zag in New York. Afgelopen zomer werd dit verlangen nogmaals aangewakkerd bij het zien van een knalroze stand van architectenbureau Rogers Stirk Harbour en Partners op de Architectuur Biënnale in Venetië. Zijn droom werd onlangs werkelijkheid.

Elke uitgesproken kleur werkt goed, zolang je het bij die ene kleur houdt

In samenwerking met verfmerk Histor, dat over de brug kwam met een flink aantal bussen fuchsia verf met in totaal een inhoud van 35 liter, toverde hij zijn woonkamer om tot een knalroze paradijs. Zijn vrienden verklaarden Kooiman voor gek, maar hij was vastbesloten een roze statement te maken en is nog steeds dolverliefd op het resultaat. En eigenlijk pakte het veel minder extreem uit dan hij vooraf had gedacht. ,,Hot pink werkt goed. Dat geldt eigenlijk voor elke uitgesproken kleur, zo lang je het bij die ene kleur houdt. Ik heb ooit mijn hele huis in donkerblauw geschilderd en ook dat zag er geweldig uit’’, zegt Kooiman op zijn blog.Wooninspiratie, woonkamer, slaapkamer, slaapkamer, kleur, verf

Roze is in opkomst

Wie roze muren veel te heftig vindt, kan stiekem toch even kijken hoe een roze huis zou zijn. Fris de muren op met Flexa Powerdek Magic Dry. Aan deze muurverf is een stof met een roze kleur toegevoegd die vervliegt als er zuurstof bijkomt. Als je de verf aanbrengt, zie je dat de verf lichtroze is. Na 45 tot 60 minuten vervaagt dit zodat het geschilderde oppervlak wit is, zonder dat er per ongeluk stukjes muur niet zijn mee geschilderd.

Dat de kleur roze in opkomst is, merken de trendwatchers ook. Zij zien dat bekende interieurontwerpers steeds meer neigen naar ingetogen poedertinten. Zo laat Studio Piet Boon zwart en wit steeds meer links liggen, om te kiezen voor groen, geel en veel roze, toegepast op een vergrijsde wijze zodat een natuurlijke uitstraling ontstaat.

Wooninspiratie, woonkamer, slaapkamer, slaapkamer, kleur, verf

Ga voor een roze vloer

Roze doet het ook goed op de vloer. Als vloerkleed, bijvoorbeeld de nieuwe collectie van textielontwerpster Mae Engelgeer in samenwerking met het merk CC Tapis, waarin zalmroze tinten de hoofdrol spelen of het stijlvolle vloerkleed Thistle van Vivienne Westwood voor The Rug Company, waarin naast pastelroze ook gouden sterren zijn verwerkt. Wie lef heeft, kiest voor roze vloerbedekking.

Wooninspiratie, woonkamer, slaapkamer, slaapkamer, kleur, verf

De nieuwe tapijtcollectie Parade Touch eXtra van Desso Tarkett heeft een subtiele roze versie waarmee lopen op een roze wolk letterlijk mogelijk wordt.

Wooninspiratie, woonkamer, slaapkamer, slaapkamer, kleur, verf

Heeft roze je hart veroverd? Bekijk en shop de leukste roze woonaccessoires.