wooninspiratie, woonaccessoires, trend, styling, diy, botanisch

DIY | Een ananas van kurk

Een ananas van kurk. In stoer groen past deze muurdecoratie – die ook een prikbord kan zijn – helemaal in de botanische trend. Makkelijk te maken met een placemat, papier en een canvasdoek.  Styliste Agaath Mulder legt het stap voor stap uit. 

Dit heb je nodig:

Kurk placemats (Ikea), canvasdoek, een afbeelding, verf, A4 papier, A3 papier, plakband, schaar, centimeter en lijm.

Kurk, je ziet het weer overal. Oubollig is het allang niet meer, tegenwoordig denken we bij kurk aan woorden als duurzaam, ecologisch, warm en vooral ook trendy. Er zijn zelfs tassen, portemonnees en pumps van dit materiaal. Agaath: ,,Vandaag maken we een eenvoudig prikbord van kurk.’’ Roept dat toch associaties op met de jaren zeventig of tachtig? ,,Natuurlijk is het wel eentje in een hip, modern jasje!’’

En eenvoudig? ,,Je moet wel van een beetje puzzelen houden. Maar dan is het het inderdaad een makkelijk klusje, dat je bijvoorbeeld ook heel leuk samen met kinderen kunt doen.’’

Kies om te beginnen een afbeelding uit die je aanspreekt. Het moet een vorm zijn die uit losse deeltjes bestaat. Dat kan een trendy ananas zijn, zoals die Agaath koos. ,,Maar ook mooi is bijvoorbeeld een roos, of een diamant. Google op geometrische vormen en je vindt vast iets dat bij je past.’’

En zo ga je te werk:

Print die afbeelding tweemaal: vergroot hem een keer tot A4-formaat (dit wordt je voorbeeld) en een keer tot A3-formaat (dit wordt je knipblad). Nummer dan alle losse deeltjes op beide bladen hetzelfde (stap 1).

Als ondergrond gebruiken we een canvasdoek. Verf dat in de kleur die je wilt (stap 2). Agaath nam Camouflage van Painting the Past. ,,Het groen is stoer, en past helemaal in de botanische trend.’’ Neem ook de randen van het doek mee, en verf het geheel twee keer, zodat het goed dekkend is.

Ideaal om te gebruiken voor de ‘puzzel’ van kurk zijn placemats die bij Ikea te koop zijn. ,,Die hebben precies de goede afmetingen en dikte.’’ Plak het A3 met de ananas (of andere afbeelding) op de kurkplacemat (stap 3). Doe dit met plakband.

Dan gaan we knippen (stap 4). Knip eerst rondom de hele figuur uit en knip daarna ieder deeltje los. Terwijl je daar mee bezig bent, moet je het genummerde papiertje steeds even vastplakken aan de kurk, anders kun je straks de puzzel niet zo makkelijk weer in elkaar krijgen. Doe ook dit met plakband en niet te stevig, anders trek je straks de deeltjes van kurk stuk als je de papiertjes weer loshaalt.

Leg de genummerde deeltjes op het doek (stap 5). Dit moet natuurlijk wel helemaal goed droog zijn. Gebruik een centimeter om te bepalen waar het midden is. Puzzel daarna de figuur weer in elkaar met behulp van het voorbeeld.

Kijk of de compositie naar je zin is. Is dat het geval, dan haal je de genummerde papiertjes weer van de stukjes kurk en lijm je de deeltjes stuk voor stuk vast op het doek (stap 6). Agaath: ,,Zo heb je heel snel iets heel leuks gemaakt. En de materialen zijn nog goedkoop ook. Je hoeft het trouwens niet eens als prikbord te gebruiken, het doek met de ananas is ook gewoon een mooie muurdecoratie op zich!’’

TEKST ANNIEK BOSWIJK
FOTO’S MARGRIET DE JAGER

Bekijk ook onze andere DIY’s zoals het stekken van een pannenkoekplant, of bekijk onze adviezen voor het maken van een wandcollage. Bekijk inspirerende binnenkijkers uit het Noorden, en bekijk de laatste trends op het gebied van woonaccessoires en design.