We willen allemaal een duurzaam leven, van huis en tuin tot aan kledingkast. In de serie Duurzaam wonen wordt per aflevering een aspect van meerdere kanten bekeken: wat is het, wat doet het, wat kost het en wat levert het op? Vandaag aflevering 3: tips voor een duurzame tuin.
Je wilt graag een duurzame tuin, maar daarvoor is meer nodig dan tegel eruit, plant erin. Hoe zorg je ervoor dat je tuin echt bijdraagt aan biodiversiteit en duurzaamheid? Wij zetten 10 tips van experts op een rijtje.
Omarm de rommel
In een duurzame tuin horen insecten. Die spelen een belangrijke rol in ons ecosysteem, dus heet ze welkom. Aan een keurig aangeharkte border hebben ze niets, dus zorg voor een beetje rommel, adviseert Jasper Tiemens van de Natuur- en Milieufederatie. „Laat dode bladeren liggen. Stapel ook ergens wat stenen of dode stengels op.” Insecten kunnen in zo’n stapel hun eitjes leggen en overwinteren.
Zeg het met bloemen
Vlinders en wilde bijen doe je plezier met veel verschillende plantensoorten. „Zorg ook voor variatie in bloeiperiodes, dat niet alles na het voorjaar al klaar is”, zegt Tiemens.
De Wageningen Universiteit onderzocht welke bloemen vooral in trek zijn bij wilde bijen. Doodgewone paardenbloemen, boterbloemen en klaver horen tot de populairste soorten, net als vingerhoedskruid, vogelwikke en zandblauwtjes. Je kunt ook bloemenzaadmengsels kopen, waarmee je een lapje grond heel gemakkelijk tot bij- en vlindervriendelijke tuin omtovert.
> Groene vingers kun je kweken: maak de wereld mooier met je tuin
Houd het simpel
Foto unsplash
De ene plant moet per se rijke grond en veel verzorging hebben, de andere komt zelfs in een bak zand nog wel op. Begin je net met tuinieren, maak het jezelf dan niet te moeilijk, adviseert Merlijn Albering van tuinwinkel De Stadsakker in Groningen. „Sla, kruiden of peultjes zijn gemakkelijke planten.”
Onthoud ook dat je niet alles helemaal zelf hoeft te zaaien; kant-en-klare plantjes zijn altijd gemakkelijker dan zaden.
Koop lokaal en biologisch
Zo nu en dan steekt het gerucht weer de kop op: grote tuincentra als Intratuin en Tuinland bewerken hun plantjes met tientallen soorten giftige bestrijdingsmiddelen. „Dat verhaal klopt honderd procent”, zegt Tiemens. „Je kunt het beste planten afnemen van een lokale kweker die biologisch werkt.”
Gebruik geen bestrijdingsmiddelen
Foto unsplash
Grijp zelf ook niet meteen naar bestrijdingsmiddelen als je bijvoorbeeld rupsen of luizen in de tuin hebt. Veel beter kun je je tuin zo aantrekkelijk mogelijk maken voor de natuurlijke vijanden van het ongedierte: „Spinnen, loopkevers, lieveheersbeestjes, sluipwespen, mezen”, somt Tiemens op. „Eén koolmezenfamilie eet op een dag wel 500 insecten.”
Lieveheersbeestjes zijn gek op bladluis
Albering gebruikt bier om van slakken af te komen. Bladluis bestrijdt ze nog wel eens met een groene zeepoplossing. „Maar je zult ook zien: als je jezelf dwingt even te wachten, komen er vanzelf lieveheersbeestjes langs.” Onkruid hoef je ook niet te bespuiten met allerlei middeltjes: trek een paar handschoenen aan en ruk het uit. Of laat het lekker staan. Wist je dat je sommige soorten kunt eten?
Geen tuin? Geen probleem!
„Eén pot basilicum is eigenlijk al een moestuin”, zegt Merlijn Albering. En dat kan best op een balkon. Kruiden zoals basilicum, munt, lavendel, peterselie en tijm doen het prima in potten, net als allerhande bloemen. Heb je weinig ruimte, dan kun je verticaal werken met een plantenrek.
Vetplantjes zijn ideaal voor de luie tuinier
Foto unsplash
Ben je niet zo’n verzorgend type? Ga voor vetplantjes. Die zijn gewend aan een woestijnklimaat, staan graag in de volle zon en hebben maar eens per week een beetje water nodig.
Maak je dak groen
Foto shutterstock
Van een plat dak kun je een groen dak (laten) maken door het te bedekken met plantjes. Sommige gemeenten en waterschappen bieden subsidie voor groene daken. Op de website Energiesubsidiewijzer kun je uitzoeken of dat ook voor jouw gemeente geldt.
Verruil stoeptegels voor een geveltuintje
Foto unsplash
Mogelijk kun je de gemeente ook een geveltuintje laten aanleggen bij je huis. De gemeente Groningen vervangt bijvoorbeeld gratis een strook stoeptegels voor een tuintje als bewoners daar om vragen; zelf betaal je dan alleen voor de planten.
Binnenkort lees je hier Duurzaam leven aflevering 4: Zonnepanelen
Bron artikel Dagblad van het Noorden
Bron uitgelichte foto: unsplash
Geen reacties