DUURZAAMHEID | Duurzaam wonen: waar begin je? - Wonen&Co
duurzaam wonen, verduurzaming woningen, duurzaam huis

DUURZAAMHEID | Duurzaam wonen: waar begin je?

27 mei 2020 4 min leestijd Geen reacties

We willen allemaal een duurzaam leven, van huis en tuin tot aan kledingkast. In de serie Duurzaam wonen wordt per aflevering een aspect van meerdere kanten bekeken: wat is het, wat doet het, wat kost het en wat levert het op? Vandaag aflevering 1: waar begin je? 

Geregeld ploft er een grote envelop op de mat: koop zonnepanelen. Of: neem onze warmtepomp. Gelikte brochures. Wie zijn de aanbieders? Is het vertrouwd? In een poging de bevingsschade enigszins te beperken, gaan we met z’n allen van het aardgas af. O ja? Hoe dan? 

Waar te beginnen met verduurzamen?  

Het Drents Energieloket (DEL) krijgt dagelijks telefoontjes van mensen die wel willen verduurzamen, maar niet (precies) weten waar te beginnen. Maar ook doorgewinterde verduurzamers bellen. Want het veld is volop in beweging, subsidieregelingen komen en gaan en de materie is lang niet altijd even doorzichtig. Iets met bomen en bos. 

Het Drents Energieloket bestaat vijf jaar en heeft in die tijd menigeen de juiste richting gewezen of net dat ene duwtje gegeven. ,,Ik zie ons als een soort baken in de verduurzaming van het particuliere woningbezit’’, zegt Jannetje Kolijn, coördinator van het vijfkoppige team. ,,We hebben veel kennis in huis, waarmee we mensen goed op weg kunnen helpen’’, weet Daniël van der Kleij, een van de mensen aan de andere kant van de lijn. ,,Maar is een vraag te complex en willen mensen graag een afspraak met een expert, dan kunnen we een EPA-adviseur, een onafhankelijke deskundige, inschakelen. Die loopt de hele woning door, stelt een stappenplan op en maakt een berekening.’’ 

Doorverwijzen naar bedrijven doet het loket niet. ,,Maar op onze website staat een overzicht van gecertificeerde bedrijven. Kun je zien wie wat doet. Hoe dichter bij huis, hoe duurzamer’’, aldus Van der Kleij. 

Het is het loket van de twaalf Drentse gemeenten, in samenwerking met de provincie, Bouwend Nederland, Techniek Nederland, Slim wonen met Energie en de Natuur- en Milieufederatie Drenthe. ,,Maar we opereren onafhankelijk, dus mensen kunnen alle vragen stellen. We hebben geen banden met bedrijven. Ons doel is de verduurzaming van de particuliere woningen te versnellen. Wij ontzorgen en stimuleren eigenaren en brengen vraag en aanbod bij elkaar’’, zegt Kolijn. 

Voor de Groningse gemeenten is er het vergelijkbare Energieloket Groningen. Dat bestaat nog maar kort: tot eind 2019 was er Groningen Woont SLIM, een publiek-private samenwerking. Groningen Woont SLIM gaf niet alleen advies, maar kon ook alle verduurzamingsmaatregelen zelf leveren. In het nieuwe Energieloket Groningen zijn geen bedrijven meer betrokken. Net als het Drents Energieloket geeft het alleen onafhankelijk advies. 

Mogelijkheden om te verduurzamen per type huis 

De energieloketten wachten niet passief op vragen, maar treden ook actief naar buiten. Zo verspreidde het voormalige Groningen Woont SLIM informatiebrieven per wijk en werkte het samen met allerlei buurtcoöperaties. DEL deed in de winter de campagne ‘Update je huis’, waar het ook de boer mee op ging. 

Voor het ‘zendingswerk’ op locatie heeft het loket verschillende categorieën huizen in kaart gebracht, van de jaren-dertig-huizen tot de millennium-woningen. ,,Per categorie geven we de mogelijkheden aan. Een warmtepomp plaatsen in een oud en verder niet-verduurzaamd huis heeft geen zin. Het begint met energiebesparing, dus isolatie. Dan kun je verder bouwen met duurzame, energiezuinige verlichting, het plaatsen van zonnepanelen, zonnecollectoren en of eventueel een warmtepomp.’’ 

Subsidie om je huis duurzamer te maken 

En wie gaat dat betalen? ,,Per gemeente zijn er regelingen waar mensen een beroep op kunnen doen. Dat geldt ook voor de provincie. De afgelopen vijf jaar hadden we in Drenthe de zonnelening. Dat was een geweldige stimulans voor mensen om zonnepanelen aan te schaffen. Dat kost geld, maar je bespaart direct op je energiekosten. Nu hebben we de energiebespaarlening. Die is voor een groot aantal doelen inzetbaar. De rente is al laag, maar omdat de provincie subsidie verleent op de rente, is die nóg lager.’’ 

Voor veel Groningers is de zogenoemde waardevermeerderingssubsidie interessant. Wie een huis heeft met erkende aardbevingsschade, kan via het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) tot 4000 euro subsidie krijgen om dat huis energiezuinig te maken. Voor heel Nederland is er vanuit het rijk de SEEH: Subsidie Energiebesparing Eigen Huis. Daarvoor kom je in aanmerking als je tussen 15 augustus 2019 en 31 december 2020 twee of meer verduurzamingsmaatregelen uitvoert. 

> Zo trek je je huis een warme jas aan (en bespaar je flink op energiekosten). 

Duurzamer leven is een kwestie van moeten 

Al die subsidiepotjes zijn er niet voor niets. Verduurzamen is niet alleen een kwestie van willen, ook van moeten. In 2050 moet Nederland nagenoeg draaien op hernieuwbare energie. Drenthe wil het al in 2040 doen zonder fossiele brandstoffen, de stad Groningen mikt zelfs op 2035. 

,,Gemeenten leiden energiecoaches op om bij mensen thuis aan de keukentafel te praten over verduurzamen. Onze boodschap is niet altijd even makkelijk, maar wel noodzakelijk.’’ 

Bron artikel Dagblad van het Noorden
Bron uitgelichte foto: Ikea

Hieronder lees je Duurzaam wonen aflevering 2: de beste tips voor een duurzame huurwoning 

Geen reacties

Laat een reactie achter

×