Draadloos leven dankzij domotica - Wonen&Co

Draadloos leven dankzij domotica

24 juni 2015 3 min leestijd Geen reacties

Het is een spannend toekomstbeeld: al onze apparaten zijn verbonden met het internet en kunnen veel zelf. Zo ver is het nog niet en ondertussen zitten wij in een kamer vol draden, weggestopt achter de bank. Maar het einde is nabij: op naar een draadloos leven!

Toen LG Electronics zo’n vijftien jaar geleden voor het eerst een grote Amerikaanse koelkast voorzag van een beeldscherm en een internetaansluiting, leverde dat vooral gefronste wenkbrauwen op. Je kon vanaf de koelkastdeur je boodschappen bestellen, maar de meeste supermarkten leverden in die tijd nog niet aan huis. Het leek dus nutteloos.

Het automatiseren van je huis was in diezelfde periode iets voor het welgestelde deel van de bevolking. Je huis voorzien van domotica (de verzamelnaam van het elektronisch aansturen van je huis) kostte letterlijk een vermogen en het moest door specialisten worden aangelegd. Maar in vijftien jaar tijd is er veel veranderd.

De traditionele, dure domoticasystemen zijn nog steeds te koop, maar er zijn ook betaalbare varianten op de markt gekomen. Met dank aan de opkomst van de draadloze wifinetwerken in huis opent zich een nieuwe wereld, die door computernerds ‘The Internet of Things’ wordt genoemd. Of zoals ze het bij Ikea noemen: ‘The Internet of Better Things’. Een maand geleden kondigde het Zweedse woonwarenhuis aan dat ook zij ons huis ‘slimmer’ gaan maken. Op dit moment ontwikkelt Ikea een systeem waarbij de verlichting in huis wordt aangestuurd met je telefoon. De Zweden verwachten dit in augustus 2016 in de winkels te hebben.

De functionaliteit doet denken aan de Hue van Phillips. Deze lampen melden zich aan in een eigen draadloos netwerk en kunnen ook met een app vanaf de telefoon worden bediend. Bovendien kun je de lampen in allerlei kleuren laten schijnen, zodat je een eigen sfeer creëert. Het is zonder twijfel de toekomst: Draadloze bediening van bijna alle apparaten in huis via het eigen netwerk of internet.

Audio

Inmiddels is er in de audiowereld een revolutie aan de gang. Steeds vaker kiezen consumenten voor een muziekinstallatie die zich draadloos laat aansturen. Lang was dit het exclusieve terrein van het merk Sonos, maar anderen volgden dit voorbeeld. Zoals het Duitse Raumfeld, dat ook via een basisstation aanmeldt op het eigen netwerk en alle speakers bedient. Vervolgens kun je vanaf je telefoon je muziek kiezen en bepalen in welke ruimte van het huis deze te horen is en hoe hard.

Wie net begint met het draadloos maken van zijn huis, krijgt het gevoel dat het huis met je mee gaat denken. Zo schakelen de Hue-lampen automatisch uit wanneer de aangemelde telefoon niet langer in huis is. En ook het wisselen van een achtergrondmuziekje zonder de tafel te hoeven verlaten, is bijzonder.

Wel is het zo dat in het geval van storingen enige technische kennis van computernetwerken handig is. Het kan namelijk voorkomen dat je de opstartprocedure nog een keer moet herhalen. Maar het moet gezegd: meestal werkt het uitstekend.

Het enige dat nog ontbreekt is één grote centrale app, die alles aan elkaar knoopt. Voordeel is dat je dan niet steeds andere programma’s hoeft te openen (denk aan al die afstandsbedieningen in een gemiddeld huishouden). Pas als die app er is, is er een echt alternatief voor de dure domoticasystemen. Het lijkt een kwestie van tijd. Veel computerliefhebbers kijken er naar uit: de app die beveiliging, thermostaat, verlichting, gordijnen, televisie- en muziekinstallatie, koffiezetapparaat en hek bedient. De basis is er al: zowel Google als Apple hebben protocollen ontwikkeld die kunnen worden gebruikt. En wie denkt het zal zo’n vaart niet lopen: vanaf najaar 2016 ook verkrijgbaar bij Ikea.

TEKST COR-PETER PASMA
FOTO’S DESIGN PRESS

Geen reacties

Laat een reactie achter

×