DIY | Kleurrijke lentebol: hyacint in kaarsvet - Wonen&Co
diy, bloemstuk maken, bloemstyling, hyacinten, voorjaarsbloemstuk

DIY | Kleurrijke lentebol: hyacint in kaarsvet

27 februari 2021 2 min leestijd Geen reacties

Zeg je hyacinten, dan zeg je voorjaar. Zodra de lente voor de deur staat, halen velen deze bloembollen in huis. Wil je iets origineels met hyacinten doen? Geef ze een kleurrijk jasje door ze te dompelen in kaarsvet. Bollen en kaarsen paraat? Aan de slag!

Dit heb je nodig

  • kaarsen
  • blik
  • bakpapier
  • hyacinten
  • glazen
  • schaal
  • (kwartel)eieren
  • grillige takjes, bijvoorbeeld magnolia

Zo ga je te werk

Nu het voorjaar in zicht is, kunnen we wel wat kleur gebruiken, vindt Esther. Deze hyacinten, gedompeld in gekleurd kaarsvet, zorgen zeker voor feelgood vibes in huis. ,,Een gezellige activiteit om te doen met kinderen. Ook is het leuk om je creatie weg te geven als kleine attentie in deze tijden’’, tipt Esther.

En niet onbelangrijk: het is eenvoudig te maken met spullen die je in huis hebt of waar je makkelijk aan kunt komen. ,,Zo heeft bijna iedereen wel kaarsen in huis, of restjes daarvan. Die stop je in een leeg conservenblik en laat je smelten in een pan met heet water (au bain-marie). De bloembol draai je rond in het blik met gesmolten kaarsvet. Herhaal dit minstens drie keer, zo bouw je de laagjes met kaarsvet mooi op. Laat de bol tussentijds goed drogen.

Zet alle bollen daarna in glazen op een dienblad. ,,Het mooist is om deze creatie te laten matchen met de kleuren van je interieur. Ik verfde een schaal en wat vaasjes in de kleur Cactus van Vestingh Lab. Decoreer de schaal verder met grillige takjes, zoals magnolia, en (kwartel)eieren. Zo creëer je verbinding, anders blijven de bloembollen losse elementen op een schaal.’’

Gebruik voor deze do it yourself bakpapier als ondergrond, zo voorkom je druipers kaarsvet op je tafel of aanrecht. De hyacinten kun je kopen bij de plaatselijke bloemist of supermarkt, vaak tot halverwege april. Ze zijn in diverse kleuren verkrijgbaar, zoals wit, roze en blauw. Afhankelijk van hoe warm ze staan, duurt het een paar weken voor de bloemen uitkomen. Vaak worden ze verkocht in potten. Haal ze daaruit, maak goed schoon en laat de bollen drogen alvorens je ze in het kaarsvet dompelt.

Kaarsvet op je bol

Kaarsvet en planten? Dat klinkt als een vreemde combinatie. Is dat niet schadelijk voor de plant? Nee, verzekert Esther. ,,Het is zelfs een trucje dat bloemisten vaker gebruiken. De hyacintbol kan snel krimpen wanneer hij geen water krijgt. Door het laagje kaarsvet blijft het vocht in de bol.’’ Je hoeft dus ook geen extra water meer te geven. Wel groeit de hyacint daardoor wat langzamer, erg is dat niet volgens Esther. ,,Ik vind het persoonlijk wel mooi. Ik ben meer van het groene, het pure. Ontluikende lente!’’

TEKST RENSKE DE HAAN
FOTO’S JILMER POSTMA

Ook leuk om te doen: borduren op canvasdoek. In dit artikel laten we zien hoe je zo’n uniek kunstwerk voor aan de muur of op je kast maakt. Alvast in de tuin aan de slag? Zo maak je van oude autobanden toffe plantenbakken.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×