DIY | Een macramé vliegengordijn - Wonen&Co
diy, vliegengordijn, macramé

DIY | Een macramé vliegengordijn

18 juni 2019 3 min leestijd Geen reacties

Weg met de beestjes in huis, laat die maar lekker buiten blijven! Agaath laat zien hoe je een mooi vliegengordijn knoopt, dat ook nog eens leuk staat in de deuropening.

Heerlijk, de zomer, maar al die vliegende onruststokers in huis, daar zitten we dan weer niet op te wachten. Muggen, bromvliegen, wespen, die houden we liever buiten de deur. Maar lastig is dat wel, want als het warm is en we continu de tuin in en uit lopen, dan staat de tuindeur nogal eens open. Hoe hou je dan die zoemers en brommers buiten?

Natuurlijk kun je in de winkel vliegengaas gaan halen, maar echt mooi is dat niet. Wil je een oplossing die ook nog eens stylish en passend in je interieur is, ga dan aan de slag met dit voorbeeld van Agaath. Een vliegengordijn van macramé. Want knopen met touw, dat is nog steeds helemaal hot.

Dit heb je nodig

  • Buis of gordijnrails
  • Zpaghetti draad
  • Schaar
  • Centimeter

Moeilijk is het niet, maar je moet er wel even de tijd voor nemen, bekent Agaath. ,,Het is echt een geduldwerkje. We maken het gordijn ook in twee delen, want als je met die hele lange slierten moet werken, dan word je knettergek.’’

Zo ga je te werk

Agaath gebruikt rekbaar zpaghetti draad. Dat is lekker soepel, heeft de goede dikte en het staat mooi, maar het maakt wel dat je voorzichtig moet zijn met afmeten. ,,Trek hem bij het meten niet uit, want dan kruipt het later weer op en kloppen je afmetingen niet.’’ Leg de draad dus losjes langs de centimeter (stap 1). De deur waarvoor Agaath het gordijn maakt is 2,30 meter hoog, dus dat moet de totale lengte worden. Het bovenste deel, dat geknoopt wordt, maakt ze 35 centimeter hoog. Daarvoor is draad nodig van 1,50 meter lang. ,,Eigenlijk twee keer 75 centimeter, want we gebruiken een dubbele draad.’’ Knip ongeveer 80 draden op deze lengte af.

Dan maakt Agaath een beginknoop met een simpele lus om een buis (stap 2). ,,Het makkelijkst is natuurlijk als je dat meteen om de rails doet waar het gordijn ook aan komt te hangen, maar als je de knopen niet te strak aantrekt, is het ook mogelijk om het hele werkje later over te schuiven van buis naar de rails.’’

Wanneer je de eerste twee beginknopen hebt gemaakt, heb je dus vier draden naast elkaar liggen. Meet dan een afstand van 7 centimeter uit (stap 3). Denk er weer om dat je de draad niet uitrekt. Het is makkelijk om de buis met tape op de tafel of andere ondergrond waar je op werkt, vast te plakken, zodat die niet verschuift.

Zorg dat alle knopen op dezelfde hoogte zitten

Knoop nu op de uitgemeten plek de vier draden bij elkaar (stap 4). ,,Rek de draad daarbij heel lichtjes op, maar echt niet te veel anders kruipt de knoop op naar 5 centimeter in plaats van 7. Het mooist is natuurlijk als alle knopen die naast elkaar komen op dezelfde hoogte zitten. Anders gaat het er heel rommelig uitzien.’’

Maak de eerste rij knopen op deze hoogte helemaal af en meet dan opnieuw 7 centimeter uit. Vervolgens pak je de tweede en derde bij elkaar en knoopt die samen. Dan schuif je op naar de vierde en de vijfde en knoop je die samen. Zo maak je de hele rij weer af. Op deze manier ontstaan tussen de knopen een soort ruitvormen (stap 5). Als je vijf rijen hebt, ben je aan het eind van je draden. Laat de uiteinden gewoon als kwastjes hangen.

Nu kan het complete werk worden opgehangen in het deurkozijn. Als het hangt, knoop je aan elke onderste knoop een lange dubbele draad, die tot op de grond reikt (stap 6). ,,Het makkelijkst is om gewoon de bol te pakken en de draad uit te meten zoals hij komt te hangen.’’

Agaath koos voor een stijlvolle taupetint, maar heb je een kleurrijk interieur, dan kun je natuurlijk ook voor lekkere zomerse knalkleuren of een beachlook met pasteltinten gaan.

TEKST ANNIEK BOSWIJK
FOTO’S MARGRIET DE JAGER

Agaath laat ook zien hoe je toffe plantenbaskets maakt van touw. Lekker seventies, maar helemaal van nu met groene planten erin. Of maak een zomerse bloemcreatie met grassen en groente! Bloemstyliste Esther legt in dit artikel stap voor stap uit hoe.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×