kleur, trend, duurzaamheid, verf, textiel,

DIY | Verf je theedoeken met de ombre techniek

Uitgekeken op de theedoeken, je dekbedovertrek of  de gordijnen? Daar hebben wij een hele eenvoudige oplossing voor. Namelijk: verven! In deze DIY leggen we je uit hoe je met verschillende verftechnieken de leukste gordijnen of theedoeken creëert. 

Het ombre en dip dye- effect zien we al een poos terug in meubels, op de wanden en in accessoires. Bij dip-dye dip je letterlijk iets in de verf. Bij ombre is er sprake van een kleurverloop. Zoals een wand die van wit langzaamaan donkerblauw is geschilderd. De technieken lijken veel op elkaar maar bij ombre zie je duidelijk gelaagdheid omdat je meerdere lagen aanbrengt om zo kleurverschil te creëren.  

 

Bron: MR PERSWALL

Wat heb je nodig:

Zo ga je te werk:

Bron: diy projects

De ombre techniek

Meng de textielverf met de aangegeven hoeveelheid zout en water. Voor de kleurechtheid geldt; hoe meer verf, hoe donkerder de kleur uiteindelijk wordt. Bij nieuwe theedoeken is het belangrijk dat je ze eerst wast. In nieuwe textiel producten zit vaak een stofje wat ervoor zorgt dat de verf in dit geval niet hecht.

Deze ombre theedoeken maak je als volgt. Vul de plantenspuit met het verf-water-mengsel en leg de theedoek op een stuk karton (liefst buiten). Nu spuit je van links naar rechts de onderkant van de theedoek helemaal vol. Spuit een beetje schuin naar boven zodat er boven op de donkerste verflaag een leuk effect met spetters ontstaat. 

Bron: Karwei

Laat vervolgens de verf goed opdrogen en strijk eventueel de theedoek. Je kunt de theedoek nog een keer uitspoelen om te kijken of er nog verfresten uitkomen. Is dit het geval, spoel dan net zolang door totdat er geen verf meer af komt. Daarna kun je de doek gewoon uitwassen. 

Dip dye techniek

Een andere techniek is dip dye. Doe de voorgeschreven hoeveelheid verf, gemengd met water en zout in een teiltje. Dip daar vervolgens een doek, gordijn of dekbedovertrek in. Doe dat weer buiten met een stuk karton eronder. Leg het textiel tot ongeveer de helft in de teil met verf en laat dit een paar seconden intrekken. Vervolgens trek je het ongeveer 10 cm naar boven en wacht je een minuut.  Werk zo elke keer een stukje verder en wacht steeds iets langer met het textiel omhoog trekken. Zo krijg je het resultaat van licht naar donker.

Bron: Zo in je nieuwe huis

Wanneer de kleuren ingetrokken zijn spoel je de stof uit met koud water en vervolgens met warm water. Daarna was je het textiel uit. Let weer goed op of er nog verf vanaf komt. Zolang dit het geval is kun je het nog niet samen met de rest van je was wassen. 

Bron: Roomed

Zoals je ziet is het resultaat prachtig en absoluut het proberen waard. Deze DIY hoeft niet te worden zoals in de voorbeelden, geef er je eigen draai aan. En een extra spatje hier en daar is helemaal niet erg, dit maakt het eindproduct juist uniek. 

Heb je deze DIY uitgeprobeerd? Deel het met ons op Facebook of Instagram.

 

 Zoek je meer leuke zelf maak ideeën?  Neem dan een kijkje op onze diy-pagina. Maak bijvoorbeeld van een tak een stijlvol kledingrek, of tover een oude jeans om tot een klok