DIY | Fleurig veldboeket voor Moederdag - Wonen&Co
diy, Moederdag, wonen&co

DIY | Fleurig veldboeket voor Moederdag

12 mei 2018 3 min leestijd Geen reacties

Gooi ze niet in de glasbak, hergebruik lege glazen potten voor een fleurig veldboeket. Met zelfgeplukte bloemen is het duurzaam en goedkoop. Of ga voor een iets luxere variant met gekochte bloemen. Vandaag maken, morgen mama verrassen.

Als vaas voor dit kleurrijke moederdagboeket gebruikt Esther een paar oude weckpotten. En als assistente haar nichtje Nynke. ,,Je vindt al snel potten die je als vaas kunt gebruiken”, zegt de bloemstyliste. Zelf dook ze haar kast in en kwam er met drie weckpotten uit. Ideaal om een groter vaasobject van te maken. ,,Als je ze met mooie linten aan elkaar knoopt er er feestelijke strikken in legt, dan ziet het er meteen al bijzonder uit.’’

,,Het dienblad heb ik in de kringloopwinkel voor een euro gekocht. Verf het zonnig bananengeel, een kleur die goed combineert met bloemen. Als je daarmee je moeder ’s morgens een ontbijt op bed brengt, met zo’n uitbundig veldboeket erbij, dan kan haar Moederdag niet meer stuk.’’

Dit heb je nodig

diy, Moederdag, wonen&co
 • 3 weckpotten, 3 soorten lint
 • dienblad, verf (Bananengeel van Histor)
 • Basisbloemen (zoals limonium, gipskruid of fluitenkruid)
 • Hoofdbloemen (zoals leeuwebekken, Delphinium, Bouvardia, rozen, pioenroos, Ranonkel, Gerbera)
 • Accentbloemen (zoals trommelstokjes)
 • Siergras, kamille, hortensiablad

 

Zo ga je te werk

diy, Moederdag, wonen&co

Nynke mag het boeket zelf naar eigen inzicht schikken. Maar het begint met de linten. Ze kiest drie verschillende uit en knipt ze op maat (stap 1).

diy, Moederdag, wonen&co

Dan bindt ze de potten met de linten aan elkaar, legt er mooie strikken in (stap 2) en knipt het overtollige lint af . Vul de potten nu met water.

diy, Moederdag, wonen&co

Dan wordt met de eerste bloemen de basis gelegd voor het totale boeket (stap 3). Esther heeft hiervoor limonium gekozen, maar gipskruid of fluitenkruid kan ook. ,,De basisbloemen geven structuur aan het geheel en houvast aan bloemen. Met de basis bepaal je de hoogte en de breedte van een bloemstuk’’, legt Esther uit. Nynke plaatst twee takken blauw limonium in elke vaas. Dan volgen er drie stengels siergras en twee takken kamille.

diy, Moederdag, wonen&co

Vervolgens is het de beurt van de hoofdbloemen, zoals styliste Esther de grote aarvormige bloemen noemt (stap 4). Nynke plaatst in elke pot een geel leeuwenbekje, een blauwe Delphinium (ridderspoor), een gele aronskelk. In een van de potten, in het midden, zet ze een hortensiatak. Na de aarvormige bloemen komen de ronde bloemen. Nynke verdeelt over de potten twee rozen en één pioenroos. Dan zet ze een oranje Gerbera in elke pot, een rode Bouvardia en een oranje Ranonkel.

Stap 5 bestaat uit het zetten van de puntjes op de i. ,,Je maakt het af met accentbloemen. Die mogen er uitsteken om het een beetje zwieriger te maken. In dit moederdagboeket zijn dat gele trommelstokjes.’’ Vaders, opa’s of oma’s: maak er vandaag nog even een leuk uitje van met de kinderen. Op naar de bloemenwinkel of het veld in om samen te plukken! Esther: ,,Een mix van gekochte en geplukte bloemen is ook leuk!’’ Nynke denkt dat haar moeder morgen heel blij zal zijn met dit boeket. ,,Meer dan met chocolade.’’

Tips van Esther

diy, Moederdag, wonen&co
 • In plaats van weckpotten kun je ook jampotten of wijnflessen gebruiken.
 • Voor het dienblad is de gele verf Banaan van Histor gebruikt.
 • Kinderen kunnen ook zelf bloemen plukken, in plaats van te kopen. Denk aan fluitekruid, paardenbloem
  en madeliefjes.
 • Zorg dat de potten goed schoon zijn voordat je ze met water vult: dan blijven de bloemen langer mooi.

TEKST SHYRA HUETING
FOTO’S JILMER POSTMA

 

Bekijk ook hoe blogger Wimke van oude jeans banners maakt voor Moederdag. Een gepersonaliseerd cadeautje waarmee je direct het huis kunt versieren. Of maak net als bloemstyliste Marchien een bloementaart met chocolade en aardbeien. Een plaatje om te zien, een traktatie om van te smullen en ook nog eens eenvoudig om te maken. 

Geen reacties

Laat een reactie achter

×