DIY | Repareer je kapotte vaas met de kintsugi methode
diy, zelf maken, vaas maken, kintsugi
DIY

DIY | Repareer je kapotte vaas met de kintsugi methode

12 mei 2020 2 min leestijd Geen reacties

Is je geliefde vaas, kop of bord stuk gevallen? Dan is het Japanse kinstugi de oplossing door de scherven aan elkaar te lijmen en ze met goud te verbinden. In deze diy laten we zien hoe je dat doet.

Scherven brengen geluk! Een gebroken vaas hoef je dus echt niet zomaar weg te gooien. Met deze techniek kun je hem weer nieuw leven inblazen, en wordt hij zelfs misschien nog mooier dan hij was. Onder het mom van ‘gouden verf op een blok verdriet’, staat het Japanse kintsugi voor het restaureren van breuken en scheuren in bijvoorbeeld je servies.

Deze kunstvorm accentueert de breuken zelfs door ze met een gouden lijntje te vereeuwigen. Het woord kintsugi, (kin is goud en tsugi is verbinden) betekent letterlijk ‘goudverbinding’. Zo is kintsugi een metafoor voor emotionele scheuren en breuken in het leven, die je, in plaats van ze te verstoppen, ook zou kunnen accepteren als iets wat bij je hoort.

Ga je deze diy ook proberen? Deel je eindresultaat met ons en tag Wonen&Co op Instagram of Facebook

Diy benodigdheden

Zo ga je te werk

Voor deze diy lieten we een oude vaas ‘per ongeluk’ vallen. Wel op een tactische manier, zodat het porselein niet in duizenden kleine stukjes barstte (stap 1). We kozen een oude Delfts blauwe vaas, die tegenwoordig weer helemaal trendy is. Is je vaas nog heel, zoals bij ons, dan zul je hem eerst met beleid moeten breken. Of begin eerst eens met een kopje of schaal.

Puzzel dan de scherven aan elkaar met de tweecomponenten epoxylijm. Lees voor het gebruiken van de lijm de gebruiksaanwijzing. Daarin staat dat je de lijm zo’n 5 minuten kunt gebruiken, maar onze ervaring is dat dit iets korter is. Je kunt het beste kleine beetjes lijm aanmaken. Breng de lijm eenzijdig aan op het porselein en druk de scherven dan gelijk tegen elkaar (stap 2). Doe dit zo met alle scherven. Behalve het spateltje dat bij de lijm zit, is het handig een satéprikker te gebruiken voor de kleinere naden. Je laat het geheel minimaal een uur drogen bij circa 23 graden.

Grotere gaten vul je op met lijm. Hiervoor moet je laagje voor laagje werken, tot het gat opgevuld is en de vaas weer dicht (stap 3).

Het porselein is nu weer ‘heel’ en dus is het tijd voor het gouden lijntje. Zorg ervoor dat de verf die je gebruikt goed is gemengd. Met een fijn kwastje trek je een lijntje over de opgedroogde lijm (stap 4). Voorzie de gevulde gaten ook helemaal van een laagje goud. Laat je porselein nu een tijdje drogen. Geef je kintsugi porselein hierna een mooi plekje in je interieur.

PRODUCTIE RIXT HELLEMA

We hebben nog veel meer leuke diy projecten. Maak bijvoorbeeld van betongaas een kapstok. Ideaal wanneer je een smalle hal hebt. Of maak van oude kranten kweekpotjes voor je moestuin. Bekijk hier de werkbeschrijving.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×