DIY | Plantenbaskets van touw - Wonen&Co
diy, plantenbaskets, jute mand, zelf maken, wonen&co

DIY | Plantenbaskets van touw

20 mei 2019 2 min leestijd Geen reacties

Stoer, met een natuurlijke uitstraling. Deze plantenbaskets om zelf te maken hebben een seventies-vibe, maar zijn toch helemaal 2019 met mooie groene planten erin.

Touw, riet en rotan, dat soort natuurlijke en stoere materialen zijn nog steeds helemaal in. Passend in de botanische trend die nog altijd hoogtij viert. Zeker als je het combineert met planten, die de laatste jaren ook hun stoffige imago volledig van zich hebben afgeschud. Dus zoek een paar prachtexemplaren uit en maak zelf deze stoere plantenbaskets van robuust touw.

Dit heb je nodig

  • dik touw (3 meter voor een klein mandje, 6m voor een grote)
  • draad (bijv jute)
  • dikke stopnaald
  • schaar

Agaath laat zien hoe het moet. ,,We beginnen met de bodem van de mand. Je hebt hiervoor een draad nodig van ongeveer een meter. Dat kan jute zijn, in dezelfde neutrale tint zijn als het touw waarvan je de basket maakt, maar ook leuk is om juist een zwarte draad te gebruiken, als contrastkleur. Daarmee geef je de mand een extra accent.’’ Knip de draad op maat (stap 1).

Met de dikke stopnaald bevestig je de jute draad aan een uiteinde van het touw. Knoop hem vast, draai de draad er een paar keer omheen en hecht hem dan aan, door met de stopnaald nog een keer door de omwikkelde draad te steken (stap 2).

Nu ga je met het dikke touw draaien, alsof je er een slakkenhuisje van maakt (stap 3). ,,Rol het gewoon op’’, zegt Agaath. ,,Zo ontstaan er ringen rond de kern. Wanneer je de eerste twee ringen gedraaid hebt, steek je de jutedraad door het midden en om die twee ringen. Schuif daarna steeds een stukje op om de volgende steek te maken. Hou de afstand tussen twee steken gelijk.’’

Wanneer je zo’n rondje klaar hebt en de volgende ring touw eromheen draait, dan schuif je met de steken ook een ronde op (stap 4). Agaath: ,,Je steekt de naald dan dus niet meer door het midden van het werkje, maar haalt hem wel weer steeds om twee ringen touw.’’

Als je de gewenste omvang voor de bodem hebt bereikt, dan ga je de hoogte in werken (stap 5). ,,In plaats van verder oprollen rond de kern, leg je nu steeds een volgende ring óp de buitenste ring. Je blijft steeds steken maken om twee ringen touw, maar nu dus naar boven.’’ Is je jutedraad op, dan knoop je er weer een nieuw stuk aan vast.

Je kunt je basket zo hoog maken als je zelf wilt (stap 6). ,,Een paar maken in verschillende hoogtes is natuurlijk helemaal leuk. Als je hem hoog genoeg vindt, haal je de draad er een paar keer omheen en hecht je af.’’ Geen plantenfan? ,,De manden zijn ook heel tof om allerlei spulletjes in op te bergen!’’

TEKST ANNIEK BOSWIJK
FOTO’S MARGRIET DE JAGER

Ook leuk om te maken: een plantenkubus voor aan de wand. Bekijk hier de werkbeschrijving. Altijd al de macramé knooptechniek willen leren? Blogger Wimke laat in deze video zien hoe je een trendy macramé veer knoopt.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×