Plantenzak, cactus, diy

DIY | Paper bags voor bloemen en planten

Paper bags zien we al een tijdje terug in het interieur. Deze plantenzakken passend ontzettend goed bij de huidige botanische trend: hoe meer groen, hoe beter. En al dat groen willen we weleens in wat anders zien dan die standaard vazen en potten. Paper bags zijn daarom een welkome trend. Je kunt ze tegenwoordig bij veel winkels en tuincentra kopen, maar is het niet veel leuker om ze zelf naar eigen smaak te maken? Wij helpen je een handje op weg!

Paper bags kun je eenvoudig maken van, je raadt het al, papieren zakken. Die vind je hier in alle soorten en maten. Daarnaast stappen steeds meer winkels over op papieren tasjes vanwege het milieu. Krijg je er eentje tijdens een dagje shoppen? Gooi ‘m niet weg! 

Vergeet ook niet het ouderwetse lunchzakje. Dit is wel een kleiner formaat, maar heel geschikt voor jouw verzameling cactussen en kleine vetplantjes. Op fallfordiy.com vind je een handige tutorial waar je – met alleen papier, een schaar en lijm –  in een mum van tijd zo’n minipotje in elkaar hebt. 

plantenzak, diy

Wat heb je nodig? 

papieren zak of stevig knutselpapier
– plastic, bijvoorbeeld plakplastic
lijm
schaar
plakband of duct tape

Op de site van Grillo-designs vind je een uitgebreid stappenplan voor een (waterbestendige) plantenzak. Eigenlijk is het een kwestie van knippen, vouwen en plakken. Er kan weinig misgaan! 

Beeld: VT Wonen

Door hun eenvoud passen de paper bags goed bij de Scandinavische, minimalistische woonstijl. Daarnaast zijn ze ook nog eens hartstikke duurzaam. 

Wil je je plantenhouder personaliseren met een tekst? Een sjabloon en zwarte of gekleurde stift bieden uitkomst. Of zet erop hoe de betreffende plant verzorgd moet worden. Niet alleen leuk, maar vooral een handige reminder voor diegene die de zorg van je planten overneemt, wanneer je op vakantie bent.

paperbag, diy, planten
Beeld: platefuloflove.blogspot.nl 

Ook mooi: plantenhouders met een kleurtje én een boodschap. Op papernstitchblog.com leggen ze uit hoe je zo’n vrolijke variant maakt.  
Beeld: papernstitchblog.com

Vergeet Moederdag niet! Hoe leuk is het om niet alleen een mooie plant als bedankje te geven, maar er ook een paper bag bij te maken. Extra persoonlijk omdat jij er al je liefde en creativiteit in hebt gestopt. Daar wordt toch iedere mama blij van?
plantenzak, diy, bedankje
Beeld: thesefourwalls.com

Zoals eerder omschreven kun je (plak)plastic gebruiken om te zorgen dat je paper bag waterproof is. Heb je dat niet tot je beschikking? Geen zorgen! Je kunt er ook plastic zakjes, bijvoorbeeld stevige boterham- of diepvrieszakjes, in stoppen. Op die manier kun je je planten gewoon water geven. 

Verder kun je de paper bags prima gebruiken als bloemenvaas. Benieuwd hoe je dit fleurige boeket maakt? Op prettyprudent.com doen ze het voor. En ook dit exemplaar is leuk om aan je mama cadeau te geven op Moederdag. 

paperbag, diy, bloemen
Beeld: prettyprudent.com
Beeld: thebeautydojo.com

Hopelijk heb je nu voldoende inspiratie opgedaan om aan de slag te gaan. Vergeet niet onze andere DIY-artikelen te bekijken! Zo laten we zien hoe je servies kunt personaliseren met een porseleinstift – nog een tip voor een moederdagcadeau – en hoe je kurk of leer kunt toepassen in je interieur.  Ook leggen we uit hoe je van betongaas een trendy wandrek maakt, en geven we tips hoe je jouw (thuis)werkplek persoonlijk, maar vooral efficiënt kunt inrichten. 

Beeld bovenaan artikel: fallfordiy.com