wooninspiratie, tuininspiratie, woonaccessoires, tuinplant, tuinplanten, bloemstyling, styling, diy

DIY | Nazomers bloemstuk met aronskelken

Strak en landelijk, met dit nazomerse bloemstuk kun je twee kanten op. Met simpele grassen en chique aronskelken maakt bloemstyliste Esther een strakke schoonheid.

Voor dit stijlvolle bloemstuk hoeft niemand diep in de buidel te tasten. Kijk eens goed om je heen, adviseert onze bloemstyliste Esther Bolt. ,,De natuur heeft nog zoveel moois te bieden. Stap op de fiets en oogst al die nazomerpracht. Ik ga voor landelijke materialen, zoals het gras dat langs de slootkanten of in de tuin groeit, die vrolijke oranje rozenbottels en een paar elegant slingerende hopranken. Wanneer je die landelijke materialen strak verwerkt, krijg je een spannende mix.’’

Wat heb je nodig?

wooninspiratie, tuininspiratie, woonaccessoires, tuinplant, tuinplanten, bloemstyling, styling, diy
8 aronskelken (Calla), siergras uit de sloot, rozebottels: genoeg voor een slinger van 1 meter, ronde schaal, 3 blokken steekschuim, naald en touw, mos en 3 ranken hop. 

En zo ga je te werk:

De basis is een ronde grijze schaal. Omdat deze wat poreus is, maakt Esther er een waterbestendige bodem in. Dat is niet moeilijk: pak een plastic zak en plaats die in de schaal. Leg er voor de zekerheid ook nog een laagje breed cellofaan overheen. Plaats dan het steekschuim: een blok in het midden en vul de rest op. Knip vervolgens het plastic langs de rand van de schaal af. Bedek het midden met mos (stap 1). Laat rondom zo’n 3 centimeter van de rand vrij.

Dan pakt Esther haar emmertje met rozenbottels. Ze rijgt de vruchten met naald en touw tot een slinger (stap 2), die ongeveer een meter lang is. Het begin van de slinger prikt ze in het steekschuim met een krammetje, dat ze van groen bloemistendraad maakt. ,,Drapeer de slinger rondom het mos. Doe dat zoveel mogelijk met de puntjes naar één kant. Ik zet de slinger hier en daar nog met een kram vast, ook aan het eind. Nu heb je een lekkere kleurenprop.’’

De volgende stap is de verwerking van de aronskelken, de enige bloemen van deze creatie die zijn gekocht. Snijd ze schuin af en plaats ze dan een voor een langs de rand (stap 3).

Verwerk de grassen op dezelfde manier: zet ze als een waaier om de aronskelken heen (stap 4). ,,Grassen combineren prachtig met rozenbottels. Die harige pluimen met hun koperen gloed passen prachtig bij het oranje van de rozenbottels. Zo breng je er kleur in.

wooninspiratie, tuininspiratie, woonaccessoires, tuinplant, tuinplanten, bloemstyling, styling, diy

Dan volgt de afronding: de toepassing van de hop, met z’n grappige bellen en stengel die om zichzelf heen kronkelt. ,,Eigenlijk is het begonnen met die hop. Toen ik op de fiets zat viel het me op dat je op het moment veel hop ziet en dat het zo mooi fris en groen is. Zo kwam ik op het idee voor een bloemstuk met hop.’’

Esther verwijdert het blad van de drie hopranken die ze gaat gebruiken. Ze prikt het begin van elke rank met een krammetje vast in het steekschuim en drapeert ze vervolgens losjes om het geheel, op de rand van de schaal (stap 5). Tenslotte vult ze de gaten op met mos (stap 6) en is het bloemstuk klaar.

Tips van Esther

  • In plaats van rozebottels kun je ook bessen gebruiken.
  • Pas bloem en vorm aan bij je interieur. Maak het bijvoorbeeld landelijk door de aarvormige bloemen te vervangen door ronde, zoals zonnebloem.
  • Laat de bloemenkleur contrasteren met je interieur: bijvoorbeeld oranje in een blauwe kamer.

TEKST SHYRA HUETING
FOTO JILMER POSTMA

Bekijk meer DIY’s zoals het maken van een ananas van kurk. Op zoek naar adviezen? Op onze styling pagina vind je tips voor het kiezen van de juiste wit tint, hoe je het juiste vloerkleed kiest, of hoe je een wandcollage maakt.