DIY | Maak je eigen wandrek voor in het toilet
diy, wandrek, wonen&co

DIY | Maak je eigen wandrek voor in het toilet

11 februari 2018 3 min leestijd Geen reacties

Handig en mooi voor op het toilet is dit rek dat je aan de muur kunt hangen. Voor een boodschap, foto’s of kaartjes, iets te lezen of om spulletjes op te zetten.

Wie van d-i-y houdt, maakt vaak van alles voor allerlei ruimten in huis. ,,Maar wat we meestal overslaan’’, zegt Agaath, ,,is het toilet.’’ Deze keer laat ze daarom zien hoe je een handig bord maakt dat je in de wc aan de wand kunt hangen. ,,Voor notities, om kaartjes of foto’s op te hangen, een toiletrol of flesje parfum op te plaatsen. En aan de stang onderaan hang je een boekje om te lezen.’’

Het bord is geïnspireerd op een ouderwets wasbord, waardoor het een beetje een vintage en industriële uitstraling krijgt. Maar je kunt ook vrij gemakkelijk voor een andere look gaan. Dat komt later, we beginnen met de basis.

Dit heb je nodig

diy, wandrek, wonen&co

Zo ga je te werk

diy, wandrek, wonen&co

Als eerste zetten we de plankjes in elkaar. Dat doe je door uit het plankje aan beide zijden een hoekje te zagen van 3 x 4 centimeter. Het dwarslatje past er nu precies op. Bevestig het plankje op de dwarslat. Schroef ze op de brede kant aan elkaar zoals op de foto te zien is (stap 1). Let op: geen schroeven aan de zijkanten, want daar komen later andere schroeven.

Zet dan het frame in elkaar. Op de voorbeeldfoto (rechtsboven) is te zien hoe je dit doet. De dwarslatjes met plankjes komen op 6 centimeter en 20 centimeter. Op 59 centimeter komt nog een enkel dwarslatje. Boor op die plaatsen eerst de gaten, daarna kun je het geraamte in elkaar zetten en de schroeven er in draaien (stap 2).

Verf vervolgens het frame in een mooie kleur krijtverf (stap 3). Agaath kiest Olive van Painting the Past. Aan de bovenkant van het frame draaien we er twee schroefhaakjes in, waartussen we een kettinkje bevestigen om het rek aan de muur te kunnen hangen.

Decoreer dan de achterplaat. ,,Deze achterkant moet net iets kleiner dan het frame zijn, zodat niet oversteekt.’’ Voor het ‘wasbord-effect’ nemen we metallic plakfolie met traanplaatmotief (stap 4). Dit komt op het onderste deel van de achterplaat. Bovenin, het deel dat straks tussen de twee plankjes komt, verven we met zwarte schoolbordverf. ,,Leuk om iets op te schrijven voor je huisgenoten’’, zegt Agaath. ,,Dat het bijna tijd is voor nieuw toiletpapier bijvoorbeeld.’’

Om onderaan het rek een tijdschrift of boekje te kunnen hangen, schroeven we een draadeind tussen de zijlatjes. Boor ook hier eerst weer de gaten. Zorg dat de twee moertjes waarmee je hem vastzet alvast in het midden zitten voordat je het draadeind eerst door het ene gat en daarna door het andere gat steekt (stap 5). Als het draadeind op z’n plek zit, draai je de moertjes tegen de zijlatten aan, om hem vast te zetten.

Als laatste schroeven we de achterplaat op het frame, met kleine schroefjes (stap 6). En dan is het toiletrekje klaar. ,,Natuurlijk kun je hem ook anders decoreren. Schoolbordverf is er bijvoorbeeld ook in roze of groen, weer eens wat anders dan zwart. Of neem metaalverf, zodat je er met magneetjes dingen op kunt hangen. Ook leuk: behang met een mooi motiefje.’’

TEKST ANNIEK BOSWIJK
FOTO’S MARGRIET DE JAGER

Een wandrek is ook heel handig als kapstok. In dit artikel leggen we uit hoe je een trendy exemplaar van betongaas maakt. Of tover een tak uit de natuur om tot een fraai kledingrek 

Geen reacties

Laat een reactie achter

×