diy, insectenhotel, wonen&co

DIY | Maak je eigen insectenhotel

Een gezonde fauna en flora is heel belangrijk voor het milieu. Insecten spelen daarin een grote rol, denk maar aan bijen die planten en bloemen bestuiven. Helaas dreigen deze gevleugelde diertjes uit te sterven als we niets doen. Help ze door een insectenhotel te maken! 

Zo’n hotel is ook een fijne plek voor hommels en vlinders, die net als bijen ook planten bestuiven. Lieveheersbeestjes en gaasvliegen zijn ook erg welkom in je tuin want ze eten bladluizen. Met dit vijfsterrenhotel lok je al deze beestjes naar je tuin en stimuleer je de biodiversiteit. Je biedt ze een beschutte plek voor guur weer, ze kunnen er eitjes leggen en overwinteren. Dus waar wacht je nog op? Aan de slag en laat de bijen, vlinders en lieveheersbeestjes maar komen!

Dit heb je nodig

  • houten kistje
  • mos, dennenappels
  • tuinafval als boomschors, takjes, grove houtsnippers
  • holle takjes zoals bamboestokjes, riet

Zo ga je te werk

Het hoofdingrediënt voor deze diy is een houten kistje. Die kun je zelf maken van resthout, maar een oud wijnkistje voldoet ook. Wees een echte gastheer-of vrouw en zorg er in elk geval voor dat er een overstekend dakje op zit om de bewoners te beschermen tegen wind en regen. De maat van het verblijf kun je helemaal zelf bepalen. Maak vervolgens verschillende ‘hotelkamers’. Vul het onderste deel met takjes, maak daarna een kamer met houtsnippers, mos, of dennenappels en stapel zo verder. Vrijwel alles wat je in de natuur vindt, kun je gebruiken. Zo zou je ook nog kleine boomstammetjes op maat kunnen zagen en er daarna grove gaten in boren, die dienen als holletje voor kleine vliegbeestjes. 

Wat je ook kunt toevoegen aan je hotel is een rode steen met gaten erin. Heb je nog een kapotte dakpan, of zo’n terracotta bloempot? De scherven – let erop dat ze niet te scherp zijn – kun je ook inzetten als schuilplek. Zorg wel dat je de zwaarste dingen onderaan plaatst. Eventueel kun je de kamers scheiden door middel van plankjes. Om te voorkomen dat vogels ervandoor gaan met de ‘vulling’, span je er een stukje gaas over. Wil je vlinders lokken? Maak dan bovenin een kastje met een kleine opening; gebruik als vulling kleine blaadjes en takjes.

Het leuke van een insectenhotel is dat je kunt spelen met het ontwerp. Er zijn opties genoeg dus je kunt er zelf een naar wens maken. Ook leuk: gebruik een uitgeholde boomstam als verblijf. 

 

Lees ook hoe je een low-budget loungeset kunt maken van oude pallets, leg in 5 stappen je eigen pluktuin aan zodat je de hele zomer kunt genieten van bloemenpracht, of shop hier alles wat je nodig hebt om te tuinieren.