diy, tuinbank, wonen&co

DIY | Een tuinbankje van oude stoelen

Eenvoudig zelf te maken is dit houten tuinbankje. Nodig: twee oude houten stoelen en wat planken voor de zitting. Kruip gezellig dicht bij elkaar op een zelfgemaakt tweepersoons bankje.

Bankjes, we zijn er tegenwoordig dol op. Aan de eettafel zie je anno 2018 vaak een klepbank die een paar stoelen vervangt, of een stoer houten bankje op poten. En ook in de tuin doet een bankje het goed. Een klepbank zelf maken is nog wel een pittige klus. Hou het simpel en maak een bankje van oude stoelen.

Misschien heb je ze nog wel ergens staan: houten stoelen die het jarenlang leuk deden aan de eettafel, en waar je nog steeds prima op kunt zitten, maar die eigenlijk te versleten of beschadigd zijn om nog een plek in de eetkamer te verdienen. Of waar je simpelweg op uitgekeken bent. Gooi ze niet zomaar weg, maar maak er iets nieuws van. ,,Heb je zulke stoelen niet, dan vind je ze vast wel op Marktplaats of bij de kringloopwinkel’’, tipt Agaath. Het hoeven zelfs niet twee precies dezelfde exemplaren te zijn. ,,Als de stoelen die je gebruikt maar wel dezelfde hoogte hebben, anders zit je straks scheef.’’

Dit heb je nodig

diy, tuinbank, wonen&co

 

Zo ga je te werk

diy, tuinbank, wonen&co

Om te beginnen ga je de stoelen goed schuren met schuurpapier (stap 1). Zo hecht de verf straks beter, als je het bankje een leuk kleurtje wilt geven.

diy, tuinbank, wonen&co

Daarna ga je op zoek naar de juiste maat voor de planken die de zitting moeten vormen. Zet de stoelen naast elkaar en meet ongeveer 15 centimeter tussenruimte tussen beide stoelen (stap 2). Agaath: ,,Want als je er straks met z’n tweeën op zit, moet je allebei wel genoeg armruimte hebben.’’ Aan de buitenkanten meet je ongeveer 3 centimeter oversteek. Nu heb je de totale lengte en zaag je de planken op maat.

diy, tuinbank, wonen&co

Dan gaan we kijken waar de inkepingen aan de achterkant van het zitgedeelte moeten komen (stap 3). Leg daarvoor een plank tegen de achterwand en teken de inkeping af. De grootte hangt af van de spijlen van de stoelen.

diy, tuinbank, wonen&co

Zaag nu de inkepingen uit met een decoupeerzaag (stap 4) en schuur de zaagsnedes goed op.

diy, tuinbank, wonen&co

De zitting kan vervolgens vastgeschroefd (stap 5). Teken met een liniaal of winkelhaak af waar de schroef moet komen (met potlood, zodat je het later kunt uitgummen) en boor op die plek een gaatje voor. ,,Doe dat in de lijn van de stoel-poten, daar heeft de schroef het meeste houvast.’’ Agaath gebruikt schroeven van 6 millimeter lengte, maar dit hangt af van de dikte van de stoel en planken die je gebruikt.

Met veer- en groefplanken krijg je een mooi effect, tipt de styliste. ,,Maar vind je dit te veel gedoe, dan kun je ook een mdf-plaat gebruiken als zitting. Neem dan een plaat van 18 millimeter dik.’’ Ga je wel voor de planken, schroef dan elke plank vast, in de lijn van de stoelpoten. De buitenranden van de zitting kun je naar keuze rechthouden, of in de lijn van de stoel schuin afzagen. ,,Het is maar net wat je mooier vindt.’’

diy, tuinbank, wonen&co

Als laatste geven we het bankje een mooie kleur door hem te verven (stap 6). Agaath kiest voor een vrolijke gele tint: Mustard van Painting the Past. ,,Lekker fris en sprankelend. Een zonnig kleurtje, dat je terras of veranda mooi opfleurt.’’ Zie je jezelf al zitten, heerlijk in het voorjaarszonnetje? En mocht die zich te weinig laten zien, binnen bij de eethoek staat het bankje ook heel leuk!

TEKST ANNIEK BOSWIJK
FOTO’S MARGRIET DE JAGER

 

Heb je het klusvirus te pakken? Maak dan ook een mooie low-budget loungebank van pallets. Tover een oude autoband om tot poef, die je ook als stylish object voor buiten kunt gebruiken, of maak een planten terrarium voor buiten.