DIY | Kussen bedrukken: maak een grafisch sierkussen met textielverf
kussen bedrukken, diy, zelf maken, kussen maken, textielverf
DIY

DIY | Kussen bedrukken: maak een grafisch sierkussen met textielverf

16 mei 2020 3 min leestijd 2 Reacties

Zelf een kussen bedrukken is makkelijker dan je denkt. Ga aan de slag met textielverf en maak een one of a kind sierkussen met grafische en abstracte vormen – momenteel niet weg te denken uit de woontrends! Voor deze diy hebben wij diverse sjablonen samengesteld die je gratis kunt downloaden. Dus waar wacht je nog op? Let’s paint!

Dit heb je nodig

Zo ga je te werk

Een kussen bedrukken begint met een goed ontwerp maken. Daarom is het handig om de vormen eerst uit te printen op papier. Onderaan dit artikel staan een aantal sjablonen die je gratis kunt downloaden en printen (stap 1).

Maak met de prints een compositie. Kijk welke vormen mooi bij elkaar staan. Voor een speels resultaat mix je grafische met abstracte vormen en klein met groot. De vormen die je wilt gebruiken kun je daarna (laten) printen op stickervellen of zelf knippen uit stevig karton. Zo werk je efficiënt en gaat er geen materiaal verloren (stap 2).

Begin met de grootste vorm en werk zo van groot naar klein. Plak het stickervel (of het karton) op de hoes (stap 3). Heb je dunne randjes en ben je bang om uit te schieten? Plak daar dan schilderstape overheen.

Met textielverf ga je de vorm ‘inkleuren’. Gebruik hiervoor een verfbakje en een ronde kwast. Tamponeren werkt op stof beter dan ‘vegen’. Verdeel de verf gelijkmatig, pas op voor dikke klodders. Voor een mooi dekkend resultaat breng je de verf in twee lagen aan. Laat de eerste laag goed drogen voordat je verdergaat (stap 4).

Pas als je zeker weet dat de verf goed droog is, verwijder je de sticker. Werk hierbij voorzichtig. Op de randjes van de sticker (of het karton) kan nog verf zitten, je wilt niet dat dit gaat vlekken (stap 5).

Tips

 • Belangrijk: gebruik alleen een hoes van 100% natuurlijk materiaal, dus katoen of linnen. Dan hecht de textielverf het beste.
 • Om de verf goed te laten hechten is het ook van belang dat je de hoes eerst wast. Strijk hem daarna goed. Als er kreukels inzitten heb je kans dat de vormen er niet mooi op komen.
 • Textielverf kun je online bestellen, maar vaak bestaat het aanbod uit primaire kleuren. Gelukkig kun je de verf goed mengen en zo je eigen tinten maken.
 • Wil je de hoes kunnen wassen? Fixeer dan met een strijkijzer de textielverf. Volg de instructies op de fles.
snijbestand-1-kussenhoes

snijbestand-2-kussenhoes

snijbestand-4-kussenhoes

snijbestand-5-kussenhoes

snijbestand-6-kussenhoes

TEKST RENSKE DE HAAN
FOTO’S RIXT HELLEMA EN MARCEL JURIAN DE JONG

We hebben nog een toffe diy met textielverf. Verzamel bladeren uit je tuin of uit het bos en maak je eigen botanische wandkleed door de bladeren te stempelen met verf. Bekijk hier de werkbeschrijving. De smaak te pakken? Lees in dit artikel hoe je met textielverf stof kunt voorzien van een gaaf ombre of dip dye patroon. Een leuk project voor als je bent uitgekeken op je gordijnen of beddengoed.

2 Comments

 • Bouke 16 mei 2020 at 16:47

  Hoe kun je downloaden???
  Ik zie ze wel staan maar lukt me niet om te downloaden

  • Renske de Haan 18 mei 2020 at 11:42

   Beste Bouke,

   excuses voor het ongemak, de juiste links ontbraken. De links om de bestanden te downloaden staan er nu bij.
   Hopelijk lukt het zo.

   Groet, redactie Wonen&Co

  Laat een reactie achter

  ×