DIY | Krans met droogbloemen en fazantenveren - Wonen&Co
diy, zelf maken, droogbloemen, bloemstyling, gedroogde bloemen, krans

DIY | Krans met droogbloemen en fazantenveren

13 oktober 2020 3 min leestijd Geen reacties

Roze riddersporen, blauwe kogeldistels en grijsgroen eucalyptus. Droogbloemen hebben hun stoffige imago verloren en zijn helemaal hot. Natuurlijk volgt Marchien deze trend. Ze tovert met warme lijm en plakt haar schatten voorzichtig vast. Werken met droogbloemen is slow-styling. Nu de blaadjes vallen is het tijd voor mindfulness en een creatief moment voor jezelf.

Dit heb je nodig

 • ijzeren ring, zo’n 80 cm doorsnee
 • wikkeldraad, linten (2 meter per kleur)
 • snoeischaar, mes, draadschaar, lijmpistool
 • 3 bossen steeneik
 • 3 bossen eucalyptus
 • 5 fazantenveren
 • Een bos per soort: papaver, kogeldistel, Achillea (duizendblad), Delphinium (ridderspoor, – roze), Amaranthus en Helichrysum (strobloem, – geel).

Zo ga je te werk

Stap 1

Maak een stevige basis van eucalyptus en steeneik, waarop je de droogbloemen kunt vast lijmen. Je kunt droogbloemen niet binden, dan trek je de stelen kapot. Marchien maakt toefjes van eucalyptus en steeneik, van zo’n 10 centimeter groot. Ze bindt alles op een metalen ring van zo’n 80 centimeter doorsnee vast met wikkeldraad. ,,Gebruik de eucalyptus en steeneik door elkaar. Dat staat nonchalanter. En laat de helft van de ring open, voor een spannend effect”, zegt Marchien.

Stap 2

Marchien verwerkt behalve droogbloemen ook graan in haar krans. Ze maakt toefjes van 4 aren bij elkaar, knipt ze op zo’n 10 centimeter lengte af en omwikkelt de stelen met bloemistenplakband. Daarna knipt ze ook alle droogbloemen af tot zo’n 10 centimeter.

Stap 3

Marchien verwarmt het lijmpistool en begint alles op de krans te plakken. Eerst komen de aren aan de beurt. Ze smeert wat lijm op de stengels, maakt wat ruimte tussen het groen van de krans en steekt ze er daarna tussen. ,,Warme lijm droogt direct, dus het blijft meteen prima zitten.” Daarna volgen de andere droogbloemen op dezelfde manier, lekker rommelig door elkaar.

Stap 4

Zitten alle droogbloemen erin? Plak dan de knoppen van de rode Helichrysum op de krans. Verdeel de lijm op de onderkant van de knoppen en plak ze dan op een mooi plekje vast. Tussendoor bekijkt Marchien steeds het resultaat. Als ze tevreden is, gaat ze verder met het bevestigen van de rode Amaranthus. ,,Ik plak ze aan de onderkant van de krans vast, want hun lange slierten fladderen er dan zo leuk als linten onderuit.” Tenslotte steekt Marchien vijf fazantenveren in de krans. ,,Een vriendin in Italië vond ze in het bos en stuurde ze naar me toe. Niet zielig, dus.”

Stap 5

Nu is het tijd voor de laatste stap: het bevestigen van de linten aan de ijzeren ring. ,,Ik heb vier vrolijke kleuren gekozen, maar iedereen kan hierin natuurlijk zijn eigen smaak volgen. Knip per lint 2 meter af en wikkel het om je laatste bindpunt van de krans heen: nu zie je het wikkeldraad niet meer. Maak er een dubbele knoop in. ,,Aan één kant dus, want mutserig moet het niet worden.” Na een uurtje droogbloemen plakken heeft Marchien een mooie decoratie voor aan de muur en een rustig gemoed. Slowstyling maakt zelfs een ervaren bloembindster zen.

Stap 6

Tips van Marchien

 • Hang je de krans voor een raam, dan moet je hem ‘dubbelzijdig opbinden’, zodat hij aan twee kanten mooi is. Marchiens krans is enkelzijdig.
 • Plak van de Helichrysum alleen de bloemknoppen op de krans, want de stengels zijn te slap. Doe dit op het laatst.
 • Warme lijm ‘draadt’. Bekijk de krans kritisch als hij klaar is en verwijder eventuele lijmdraden.
 • Zélf bloemen drogen is lastig. Ze moeten echt goed droog zijn, anders gaan ze schimmelen.
 • Droogbloemen koop je per bos: je hebt niet alles nodig. Maak de krans samen met een vriendin en deel de kosten.
 • Met een beetje geluk blijft de krans wel een jaar mooi.

TEKST SHYRA HUETING
FOTO’S JILMER POSTMA

Geen reacties

Laat een reactie achter

×