DIY | Klassieke kersttafel met een twist - Wonen&Co
kerst, kersttafel, styling, kerstdecoratie, kerstinspiratie, kerst 2020, kerst ideeën

DIY | Klassieke kersttafel met een twist

21 december 2020 2 min leestijd Geen reacties

Nog wat inspiratie nodig voor het stylen van de kersttafel? Bloemstylisten Marchien en Esther laten zien hoe je een sfeervolle tafelsetting creëert met zalmroze en goud.

De kerstster kennen we allemaal in de rode variant die vroeger bij oma in de vensterbank stond (of misschien nog steeds staat). Marchien en Esther kiezen voor de zalmroze/perzikachtige variant. ,,Die is veel hipper’’, zegt Marchien. ,,En deze zachte tint matcht heel mooi met goud. Zo creëer je een klassieke kerstsfeer met een twist’’, vult Esther aan.

Goud en zalmroze vormen zo een warme, feestelijke basis voor hun kersttafel, het groen in de vorm van slangenbomen en pinusgroen geeft een frisse touch. ,,Het is vrij eenvoudig qua opzet. We gebruiken simpele materialen maar door het ritme ervan versterken ze elkaar. Bovendien is deze setting snel te maken. Je staat vaak al zo lang in de keuken, dan wil je niet ook nog uren met de tafelstyling bezig zijn.’’

Dit heb je nodig

  • glazen, gouden rietjes en gouden decoratieballetjes
  • panicum grassen (ook in goud)
  • kerstster (poinsettia) in zalmroze
  • takjes pinusgroen, slangenbomen, dennenappels
  • bouillondraad goud
  • lijmpistool

Zo ga je te werk

De kerststerren komen in het midden van de tafel en vormen het ‘centerpiece’. Leg slangenbomen en dennenappels in een ‘slinger’ rond de glazen met kerststerren. Omwikkel de takjes pinusgroen met goudgekleurd bouillondraad, zo zorg je weer voor dat ritme op tafel. Leg de takjes op ieder bord, samen met een dennenappel en een servet. Voor meer goud op het bord kun je er nog een goud geverfd siergrasje (panicum) op leggen. Die zijn ook verwerkt in de glazen met kerstster en zo creëer je wederom ritme

De zalmroze poinsettia’s komen in kleine glazen te staan en steek je in een ‘frame’ van gouden rietjes. Plak de rietjes met een lijmpistool aan elkaar vast in de vorm van een ster. Laat het goed drogen, vul ondertussen de glazen met water en strooi er gouden decoratiebolletjes in. Leg dan de sterren op de glazen en zet er een goud geverfd siergrasje (panicum) in. Voeg tot slot de poinsettia’s toe, laat ze steunen op het frame van rietjes.

De ster op tafel

De kerstster, en dan vooral de rode variant, is al jaren onlosmakelijk verbonden met kerst, de naam zegt het immers al. Het is een plant die we hier dus vooral in de winter zien. Grappig detail: zijn oorsprong ligt juist in het zonnige Mexico. De schutbladeren van deze plant vormen samen een ster. De poinsettia wordt verkocht als kamerplant, de bloemen kun je eraf halen. Snij ze schuin af. Pas op: ze kunnen een beetje ‘bloeden’, het melksap is giftig.

TEKST RENSKE DE HAAN
FOTO’S JILMER POSTMA

Ook onze stylist Evelyne ging aan de slag voor kerst. Bekijk hier haar romantische kersttafel in goud, oudroze, bruin en terra. Wil je dit jaar een witte kerst? Laat je inspireren door het kersthuis van Suzanne, die zich voor de styling liet inspireren door Lapland.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×