DIY | Katoen verven met avocadoschillen - Wonen&Co
diy, verven, verven met avocadoschillen, avocado, natuurlijk verven
DIY

DIY | Katoen verven met avocadoschillen

30 oktober 2019 2 min leestijd Geen reacties

Wist je dat je kunt verven met de schillen van een avocado? Wanneer je de schillen en pitten in warm water laat weken, ontstaat er een mooie donkerrode kleur. Hiermee kun je een witte doek zachtroze verven. Benieuwd hoe je katoen kunt verven met avocadoschillen? Volg dan onderstaande stappen.

Dit heb je nodig

  • 5 of meer avocado’s
  • Een lap stof van 100 procent katoen
  • Een pan

Zo ga je te werk

Voor het kleuren van een katoenen doek van 1 bij 1 meter, heb je ongeveer 5 avocado’s nodig. Gebruik voor deze zelfmaker een stof die uit honderd procent katoen bestaat, bijvoorbeeld een witte hydrofiele doek van de Hema.

Stap 1

Snijd eerst de avocado’s in tweeën en lepel al het vruchtvlees eruit. Het vruchtvlees kun je prima in een bakje invriezen of bewaren voor een lekkere guacamole later op de dag. De overgebleven schillen en pitten, maak je schoon onder de kraan. Schraap met een lepeltje of je nagel de laatste restjes vruchtvlees uit de schil. Vruchtvlees dat in de schil achterblijft kan zorgen voor een minder strak effect.

Stap 2

Wanneer je de pitten en schillen hebt schoongemaakt, zet je een grote pan met water op het fornuis en laat het water koken (vul hem voor de helft). Doe de schillen en pitten voor een halfuur in de pan. Je zal de kleur langzaamaan zien veranderen.

Stap 3

Wanneer het water een mooie donkere kleur heeft, kunnen de schillen en pitten uit het water. Met een lepel vis je alles zo uit de pan, het water kun je nog even door een zeef halen.

Stap 4

Nu mag de stof in de pan. Zorg ervoor dat je dit er ongevouwen in doopt. Roer daarna goed rond met een pollepel. Dit kun je zo een hele poos laten staan. Hoe langer je wacht, hoe donkerder de stof wordt. Kijk dus af en toe even in de pan of de doek al de gewenste kleur heeft.

Zelf heb ik de doek ongeveer 1,5 uur laten weken onder af en toe roeren.

Stap 5

Wanneer je de kleur mooi vindt, spoel je de doek uit. Na een paar keer spoelen en uitknijpen kun je de doek nog een keer in een emmer doen met een scheutje PH neutraal wasmiddel (Neutral, Ecover, Seepje). Hiermee spoel je de laatste restjes ‘verf’ weg. Na het wassen spoel je de doek nogmaals uit met alleen water.

Stap 6

Dan laat je de stof drogen. Let erop dat de stof niet kreukt, dit kan namelijk zorgen voor kleurverschil.

Droog? Dan is de doek klaar voor gebruik! De overgebleven ‘verf’ kun je gerust nog een keer gebruiken. Doe dit wel op dezelfde dag, het blijft immers plantaardig.

Vind je het leuk om aan de slag te gaan met natuurlijke producten? Er zijn nog veel meer producten waarmee je plantaardige verf kunt maken. Neem bijvoorbeeld de walnoot, gedroogde bloemen, kurkuma, paprikapoeder of boomschors. Je leest er meer over in onderstaand boek:

Geen reacties

Laat een reactie achter

×