DIY | Een kapstok of wandrek van betongaas

Betongaas, ook wel betonijzer genoemd, wordt veelvuldig gebruikt als versterking in bouwconstructies. Daarnaast zie je het ook vaak in de tuin. Bijvoorbeeld als afscheiding of schutting waarin je planten kunt laten groeien. Maar met betongaas kun je nog veel meer. Kijk je mee? 

Wandrek

Een metalen wandrek is een trend die we al een tijdje terug zien in het interieur. Het is ideaal om er je favoriete items op te exposeren. Van je mooiste sieraden tot aan persoonlijke foto’s en wenskaartjes.

Een wandrek kun je tegenwoordig in allerlei winkels kopen, maar veel leuker is het om er zelf een te maken van betongaas. De ijzerconstructie kun je bij vrijwel iedere bouwmarkt krijgen en vaak kunnen ze het ook voor je op maat zagen. Zo kun je zelf de gewenste maat kiezen. Ook kun je betongaas online kopen. Voorzie het rek van een likje verf. Basic wit of zwart, of geef het een vrolijk, fel kleurtje. 


Beeld: Kristofer Johnsson via hitta-hem.blogspot.nl


Beeld: Kristofer Johnsson via myscandinavianhome.com

Gaas is een veelgebruikt materiaal om er klimplanten tegenaan te laten groeien, maar je kunt er ook een tuinrek van maken en die aan een schutting bevestigen. Mooi voor je verzameling bloemen, planten en kruiden. Maak er een echte eyecatcher van en hang er ook nog waxinelichthouders in zoals ze dat bij Karwei doen. Het kaarslicht geeft net dat extra beetje sfeer wanneer je buiten tot in de laatste uurtjes van het mooie weer geniet. 

Betongaas, wandrek, tuinieren
Beeld: Karwei

Kapstok

Ook kun je van het gaas een kapstok maken. Ideaal voor als je een kleine, smalle hal hebt zoals in mijn geval. Mijn vader is een echte klusser en heeft altijd genoeg betongaas op voorraad. Hij heeft het voor mij op maat gemaakt en ik heb het zelf zwart gespoten met matzwarte spuitverf

Zoals je ziet gebruik ik het niet alleen als kapstok, maar hang ik er ook graag accessoires of leuke quotes aan. Ik gebruik printables, die kun je lekker vaak wisselen. Op Pinterest vind je oneindig veel. De twee broekhangers zijn van Ikea, net als de S-haken waar ik de jassen en tassen aan ophang. Ook de lamp plus accessoires zijn van Ikea. De grote, houten wasknijpers heb ik destijds bij de Blokker gekocht. 

Beeld: Renske de Haan

Betongaas past heel goed bij de industriële woonstijl. In combinatie met de robuuste, grijze betonnen muur krijg je een stoer resultaat. De kapstok is bevestigd met vier schroeven en ook hier fungeren S-haken als hangers voor je spullen. De bureaulamp is gebruikt als wandlamp en geeft een grappig, speels effect. 

Kapstok, betongaas, VTWonen
Beeld: VTWonen

Je ziet het: genoeg ideeën om iets creatiefs te maken van betongaas. Vergeet vooral niet onze andere DIY-artikelen te bekijken. Zo leggen we uit hoe je kurk of leer kunt toepassen in je interieur, hoe je van pallets mooie (tuin)meubels kunt maken en vertellen we hoe je servies kunt personaliseren met een porseleinstift.