DIY | Herfstpompoen met hanekam - Wonen&Co
diy, herfst, bloemstuk, pompoen, wonen&co

DIY | Herfstpompoen met hanekam

28 september 2021 0 min leestijd Geen reacties

Herfstpompoen met hanekam: zo zou dit kleurrijke bloemstuk van bloembindster Marchien van den Berg wel kunnen heten. Een vrolijke kuif, net als die van Marchien zélf.

Oktober is echt pompoenentijd. Op het land van boer Henk uit Roodeschool, pal achter de Groninger zeedijk, liggen er wel een paar honderd. Van hele grote, tot hele kleine. Een middelgroot exemplaar valt de eer te beurt om te dienen als basis voor een vrolijke hanekam van buigzame bloemen.

Dit heb je nodig

 • 1 pompoen
 • 2 Amarine, 2 Calla, 2 Amarenthus, 2 Sandersonia, 2 ranken Clematis,
  2 Daucus 2 Anthurius 3 Gloriosa Hypericum-besjes
 • dik ijzerdraad, touw, lijm
 • 5 bolvaasjes

Zo ga je te werk

Marchien klapt tussen al die pompoenenpracht haar tafel uit en gaat aan de slag. Ze gebruikt de pompoen als basis om een frame op te prikken, waarin later vaasjes en bloemen kunnen worden bevestigd.

De bloemiste begint met het maken van 10 ‘croquetpoortjes’. Ze omwikkelt stukjes ijzerdraad (bloemendraad) met touw en buigt ze in de vorm van een poortje (stap 1). ,,Plak het touw aan het uiteinde van het ijzerdraad vast; als je het andere eind van het touw vasthoudt en het ijzerdraad draait, rolt het touw er razendsnel omheen.”

Met de croquetpoortjes maakt ze een frame, bovenop de pompoen (stap 2). ,,Dat is weer eens wat anders dan een pompoen uithollen en er een bloemstuk van maken. Bovendien blijft de pompoen langer goed als je hem intact laat’’, legt de bloemiste uit. Ze prikt de poortjes in de vrucht. ,,Ik werk 2 kanten op, 5 poortjes aan de ene kant van de steel en 5 aan de andere kant. Ze mogen elkaar best overlappen.”

Als het frame klaar is, bind je er 5 vaasjes in (stap 3). Omwikkel de hals met wat touw en knoop ze dan hier en daar aan een ijzeren poortje vast. ,,Ik gebruik niet te veel vaasjes, anders leidt dat te veel af van de pompoen met z’n mooie oranje kleur.’’

Dan gaan de bloemen in de vaasjes (stap 4). Marchien heeft buigzame bloemen gekozen. Ze plaatst ze aan de ene kant in een vaasje, en buigt de stengels dan over naar de andere kant van het frame. Eerst plaatst ze 2 Ripsalissen in een vaasje, en buigt ze naar de andere kant van het frame. Ze legt ze er als het ware tussen. Hetzelfde doet ze met 2 Amarines, maar deze bindt ze aan de ‘overkant’ vast met touw. Dit doet ze ook met 2 Calla’s (aronskelk). De andere bloemen blijven hierna vanzelf op hun plek: eerst 2 Amaranthussen (kattenstaart), dan 2 Sandersonia’s en 2 Clematissen. Daarna kort Marchien 2 Daucussen (valse peen) in tot 10 centimeter en plaatst ze ook in een vaasje. En volgen er tenslotte 2 rode lak-Anthuriums en 3 roze Gloriosa’s.

Stap 5 zet de puntjes op de ‘i’. De bloembindster rijgt van Hypericum-besjes 2 slingers en drapeert deze over het geheel. De hanekam is klaar. De pompoen kan ermee voor de dag komen.

Tips van Marchien

diy, herfst, bloemstuk, pompoen, wonen&co
 • In plaats van ripsalis kun je ook ranken van hedera of hop kiezen.
 • Hou je van stoer? Gebruik dan het ijzerdraad zonder touw.
 • Plaats de pompoen op een verhoging, zoals een houtschijf of plank, zo komt hij mooier uit.
 • Til de pompoen af en toe even op; het is een levend product dat kan gaan rotten.
 • Kies voor een eetbare pompoen: als de bloemen verwelken maak je iets lekkers van de pompoen.

TEKST SHYRA HUETING
FOTO’S JILMER POSTMA

Zoek je meer leuke zelfmakers? Bekijk hier hoe je een chique plantenhanger van grote ringen en resthout maakt. Of maak een stijlvol bankje voor in de hal of slaapkamer waar je mooie accessoires op kunt zetten.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×